Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zbyt grubo wylany strop - co z tym zrobić ?

Recommended Posts

Witam, wczoraj wylali mi strop, przy laniu wyszło,że zamiast 21,1 m3 wlali mi na strop 24,5 m3 - na początku myślałem, że to zwykły "trick" betoniarzy - ale dzisiaj jak już podsechł poleciałem z miarką do przepustów i zmierzyłem, wyszło że zamiast 15 cm miejscami ma 18,5 - 17,5 cm ( zrobili po prostu na jednej części budynku delikatnego "grzyba" nie sciągneli dobrze łatą z grubości deski szalunkowej. Co dziwne udało im się to na innej części ( gdzie była przystawiona drabina w czasie lania i tam sprawdzałem ) - teraz mam tak że na części strop ma 15 cm a w innej 18,5 - 17,5 cm . Strop był wibrowany ( co prawda tylko tak sobie bzykneli tą buławą od sasa do lasa. i na koniec przelecieli wibro-łatą.

Pytanie - co zrobić z takim "Syfem" teraz lanie wylewek i kładzenie styropianu będzie gechenną - czy można to jakoś sensownie frezować lub zeszlifować do pożądanej grubośći ? poraddzie - bo teraz zacznie się jazda z instalacjami a grubość styropianu mam w projecie 3 cm i na to 5 cm wylewki - mała rezerwa jeśli miejscami uszło od 2,5cm do 3,5 cm

Pozdrawiam i dziękuję za rady

Edytowane przez leniwybudowniczy