W2K 26.08.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, W mieszkaniu(a własciwie kawalwrce) które jakiś czas temu kupiłem, poprzedni właściciele przenieśli kuchnię z jej pierwotnej lokalizacji do "salonu" tworząc aneks kuchenny - rozwiązanie idealne w takim układzie mieszkania jaki tam jest/. Cała operacja została przeprowadzona jakieś 10 lat temu. Problemem po takim przeniesieniu były oczywiście ścieki- w salonie nie było przyłącza kanalizacyjnego. Zastosowano zatem pompę do ścieków firmy Grundfos(ze zbiornikiem przeznaczonym do tego celu) i przeciągnięto rurę fi 32 (2m przy podłodze w poziomie-podniesienie pod sufit (2,6m)-po suficie 3 metry - spadek do poziomu posadzki - 1,5przy podłodze- przyłącze do rury ściekowej z WC). Popmpka ma swoje lata (ok 10) ale mechanicznie działa bardzo dobrze. Problemem jest zapach.Niestety po każdym załączeniu się pompy z popmpy wdysostają się przykre zapachy. Pompa działa w taki sposób że po jej wyłączeniu do zbiornika powracają ścieki których pompa nie zdążyła podnieść (czyli słup wody z 2,6m+2m poziomo) i to własnie ten moment powoduje wydostanie sie zapachu.Sytuacja poprawia się na jakiś czas po wyczyszczeniu ręcznym lub wlaniu na 20-30 minut butelki Kreta, ale w praktyce żeby nie czuć zapachu trzeba by to robić co 2-3 tygodnie, a boję się to robić tak często żeby nie uszkodzić pompy. Zastanawiam się czy moment w którym ścieki wracają do zbiornika nie powoduje zassania zapachu z kanalizacji, ale nie jestem tego w stanie sam sprawdzić. Co mogę w tej sytuacji zrobić ? Zastosować zawór zwrotny (jeśli jest coś takiego do ścieków ) ? Proszę o poradę, bo mimo wszystko nie jest miło gdy salon wypełnia się zapachem z kanalizacji na 10-15 minut. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.08.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Zastosować zawór zwrotny (jeśli jest coś takiego do ścieków ) ? http://allegro.pl/zawor-zwrotny-pompy-wc-pompa-wc-i3494204886.html Jak będziesz wyjeżdżał na dłużej, to odkręć kran na dłużej, żeby w rurze nie stały ścieki, tylko trochę czystsza woda. A Kreta rzeczywiście unikaj, bo pompie raczej on nie smakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
W2K 26.08.2013 17:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 A czy taki zawór nie zakłóci działania pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 26.08.2013 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 "Zakłóci"? No, na pewno doda jakieś opory. Ale skoro piszesz, że mechanicznie jest ok, to powinna sobie dać radę. Jeśli zauważysz, że kręci, kręci i nie może wykręcić, to trudno - miej pretensją do mnie za fatalną radę. Wtedy ci poradzę, żebyś połączył górę zbiornika z odpowietrzeniem kanalizacji, ale to chyba trudniejsza zabawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts