BlackSun 26.08.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, Drodzy forumowicze mam do Was pytanie odnośnie mojego problemu z ławami fundamentowymi. Może zaglądają tutaj budowlańcy, kierownicy budów albo ktoś kto miał podobny problemem , który niżej opiszę. Zacznę od początku. Buduje dom jednorodzinny z poddaszem użytkowym 7x11m na działce wokół, której znajdują się domy jednorodzinne oraz blok w odległości 15 do 30 m. Grunt na działce to glina piaszczysta, glina i iły, woda gruntowa w okresie mocnych opadów sięga do ok. 0,5 m od powierzchni gruntu (rok wcześniej kopali studnie na 4 m i widziałem co tam siedzi). Z tego co mówił KB to projektant przyjął do obliczeń ciężkie warunki gruntowe. Badania geotechniczne nie były wykonywane ponieważ projektant stwierdził, że w okolicy już „budował” oraz mój opis gruntu mu wystarczy. Działka ze spadkiem jak na rysunku 1, który pokazuje głębokość ławy mierzona od humusu. W miejscu gdzie jest 60 cm będzie obsypane ziemią. W tym momencie mam zrobione ławy szerokie na 60 cm i wysokie na 40 cm, zbrojone drutem 4 x fi12, strzemiona co 30 cm 24x30 cm, druty zagięte na 72 cm lub dodatkowy drut tzw elka 1m x 1m. Wszystko razem dobrze związane i zalane betonem z betoniarni dawne B20 zagęszczany niestety ręcznie poprzez ostukiwanie szalunków i ubijanie deską. Pod ławą znajduje się 10 cm betonu B15 oraz 20 cm piasku wymieszanego z niewielką ilością cementu, zagęszczanego mechanicznie co 5 cm. Pod piaskiem glina/iły jak na rysunku 2. W trakcie wylewania ław, były upały (ok. 30-35 *C) co spowodowało dosyć szybkie związanie betonu ale od samego początku beton był pielęgnowany tj przykryty folia strecz oraz polewany 3 x dziennie przez 7 dni. Po ok 10 dniach zostały ściągnięte szalunki. Ostatnio tj po ok 3 tygodniach zauważyłem dwa pęknięcia na ławie zaznaczone na zdjęciu nr 3 czerwonymi kreskami, a na pozostałych zdjęciach literami A i B. Co w takiej sytuacji można zrobić z tymi ławami? Na ławach ma być ściana fundamentowa monolityczna gruba na 25 cm i wysoka na 100cm, może wystarczy ją dozbroić?Może trzeba zrobić na starych ławach nowe tylko szersze do ok 80cm? Jakie widzicie rozwiązania, pytam ponieważ KB jest na urlopie i jak wróci to chce mieć rozeznanie co i jak. Z góry dziękuje za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackSun 26.08.2013 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 zdjęć ciąg dalszy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.08.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Czy masz wydruk składu betonu z betoniarni? Wylewałem prawie identyczne ławy 50-60 x 45 też na glinie i częściowo na piasku (częściowo szalowane, reszta lana w glinie), na dnie wykopu był beton B10, ale i tak zebrała się woda, bo było bardzo mokro podczas lania. Wprawdzie dałem beton B-25 ale nic nie pękło ! Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 26.08.2013 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Tam może być jeden problem: było gorąco i beton szybko wiązał, jeśli był na cemencie typu R - to mu jeszcze pomagało. Nie wiem czy n.p. zbrojenie nie było zbyt blisko ściany i druty się nie nagrzały i nie zaczęły pracować, a beton jako świeży nie wytrzymał naprężeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Crazy 26.08.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 BlackSun, walnij browarka albo idź na spacer i oderwij się od FM. Nic złego się z ławami nie dzieje, normalne małe ryski skurczowe. Buduj spokojnie dalej. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts