Betonik123 26.08.2013 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, Pojawiłem się na budowie i zastałem widok jak na zdjęciach. Ściana murowana tylko z 3 bloczków i niestety pekła na spoinie. Zerknijcie i doradźcie co z tym zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 26.08.2013 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Było kilka wątków na ten temat. To ostatni: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218206-uszkodzona-%C5%9Bciana-fundamentowa-prosz%C4%99-o-pomoc!&p=6090183#post6090183 Konieczne będzie wykonanie wieńca na ściankach fundamentowych. Tutaj nikt więcej nic nie doradzi, to musi obejrzeć kierownik budowy..... Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betonik123 27.08.2013 06:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Zalać wieniec na górze ?!!! Tylko kto za to płaci ??? Inwestor czy wykonawca, który spaprał robotę. Z tego co mówią porządni murarze, nie ma przeplotu na dole i między innymi dlatego pękła spoina. Druga sprawa pytają czy było murowane na pełnej spoinie? Obawiam sie, że fuszerka i pośpiech są przyczyną a płacić na inwestor? Czy obciażyliście dodatkowymi kosztami wykonawców ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrek0m 27.08.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) O tyle temat pękniętej ścianki jest mi bliski, że podejrzewałem je u siebie. Kierownik budowy po wstępnych rozmowach mówił, że w takiej sytuacji wykonuje się normalny wieniec na ściankach fundamentowych zabezpieczający przed ewentualnym dalszym rozchodzeniem się ścian. Ponieważ podczas budowy robiłem sporo zdjęć każdego kawałka muru, więc po ich obejrzeniu znalazłem to miejsce i okazało się, że była tam jedynie przerwa w wypełnieniu spoiny pionowej. No ale to było u mnie. U Ciebie ważna będzie opinia kierownika budowy. I radzę robić dużo zdjęć, bo to się może przydać. Współczuję zdarzenia. Zapłacić za nie powinna ekipa. Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez piotrek0m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts