marian1 06.05.2004 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Będę ocieplał ścianę 3W wełną szklaną albo skalną. W Isoverze uzyskałem informace, że stosowanie szczeliny powietrznej zalecają ale nie padło kategoryczne stwierdzenie, że jest ona niezbędna. Przy czym przy zastosowaniu włny Polterm Uni (wełna mineralna) szczelinna "powinna raczej być" a przy Uni Płycie można sobie darować. Jak szanowni Forumowicze zapatrują się na ten problem?marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Czarek C. 06.05.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Wełna musi oddawać wilgoć, szybciej będzie oddawała tu gdzie jest przeływ powietrza a więc wentylacja. Gdy nie odda wilgoci jej parametry izlacyjne się obniżą i przesunie się punkt rosy. A to grozi już 'gnojówką' w ścianach. Bez namsłu, na Twoim miejscu , dla wlasnego dobra stosowałbym szczelinę wentylacyjną z każdą wełną. Rzeczywiście przy nowych rodzajach wełny, o parametrach dostosowanych właśnie do murów trójwarstwowych wystarcza wentylacja w postaci otworów na dole ściany i otwartej górze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 06.05.2004 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 A ja otrzymalem odpowiedź z Roockwola że w moim przypadku, mianowicie okolice Białegostoku i wełna Roockton, ściana nośna i elewacyjna ceramiczne pustka jest zbędna. Też nie wiem co robić, tzn nie wiem czy tą pustkę wentylować bo na pewno będzie gdyż już dawno kupiłem wełnę i kombi więc pustkę na pewno zrobię, tylko zastanawiam się czy dać kratki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian1 06.05.2004 11:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Buduję z silikatów, które mają b. dobrą paroprzepuszczalność i mima zagrożenia "gnojówką" w ścianach poważnie się zastanawiam, czy kazać robić szczelinę, czy nie. Najbardziej zastanowiła mnie opinia doradcy technicznego isovera, który powiedział co wyżej. A może ktoś ma już wybudowany dom z ociepleniem z wełny bez szczeliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marian1 06.05.2004 12:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 dodam jeszcze, że sciana będzie taka 8 cm. osłonowa, 15 cm wełny i 18 konstrukcyjna.marian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 25.05.2004 03:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ocieplam wełną. Dom jest wybudowany z Thermoporu.Sciany są nierówne, więc zamiast kleić wełnę na grzebień, przyklejają na placki.Czy to duży błąd? Będzie zimno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 25.05.2004 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Czy warto dać szczelinę? To tylko 2-3 cm więc ja daję. Co do kratek to są one tak niewielkie i w tak różnych kolorach, że chyba też je dam. Koszt niewielki, a zawsze większy spokój - choć nie jestem do tego przekonany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek62 25.05.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 ja budowałem ścianę 3W bez pustki powietrznej , w środek dawałem ISOVER PolthermMaxi Unipłyte bo jak wyczytałem to jest jedna z nielicznych wełn , którą można kłaść bez szczeliny.URSA też ma taki produkt ale 20% droższy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zoe 04.07.2004 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2004 Nie jestem ani troche specjalista w dziedzinie docieplania, ale na zdrowy rozsadek, cos mi tu nie gra.Najpierw walimy to cale docieplanie, a potem sie zastanawiamy nad szczelinami wentylacyjnymi. Przeciez taka szczelina dziala jak komin, przez ktory bedzie ewakuowane to cieplo, ktore staramy sie zachowac stosujac docieplenie. Nie widze w tym logiki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 05.07.2004 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Z tym wywiewaniem ciepła to ne przesadzajmy. Jaki tam ma się tworzyć ciąg? Moja ściana jest grubsza od 2W o pustkę i oblicówkę. W zwiazku z tym ścian 2W jest jeszcze intensywniej chłodzona. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 05.07.2004 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2004 Ja dalem szczeline 2 cm dla swietego spokoju. Wszyscy mowią o punkcie rosy, a nikt nie podal konkretnych wielkosci, przy załozeniu np. 150 m2 scian zewnetrznych, wentylacji np. 150 m3/godz., wytwarzaniu pary wodnej w ilosci X gram na dobe lub wilgotnosci rzedu X%, roznicy temperatur np. 30K (na zewnątrz minus 10, wewnątrz plus 20C). A czy ktos moze podac ile sie ewentualnie skropli tej wilgoci w scianie? Gdyby tej wilgoci tak wiele moglo przedostawac sie przez sciany, wtedy moim zdaniem, sciany z jednowarstwowego betonu komorkowego powinny sie rozsypac po kilku zimach, a po kazdej z zim powinna lezec na ziemi warstwa zlasowanego BK. Tak jednak nie jest. Wiec moze to oddychanie scian i ilosc oddawanej tą drogą wilgoci to bajka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts