TS147 26.08.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, Mam u siebie w domu kominek Hajduka z szamotowym wkładem. Z kominka jestem bardzo zadowolony (działa u mnie już 3 sezony i super się sprawdza) ale pod koniec ostatniej zimy zauważyłem, że czasami po zamknięciu przedniej szyby wydobywa się znad niej śladowy dym (naprawdę znikome ilości, ale jednak). Kominek ma doprowadzenie powietrza z zewnątrz. Kominy czyściutkie - sprawdzane. Moje pytanie co może być powodem? Czy może to być jakaś nieszczelność wkładu, czy raczej brak powietrza doprowadzanego do kominka? W tym drugim przypadku być może popiół z kominka zatkał otwór doprowadzający powietrze? Dzięki za jakieś rady, Pozdrawiam,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 26.08.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Pierwsze to trzeba wyczyścić cały wkład, łącznie z wyciągnięciem szamotów i również przeczyścić rury którymi jest podłączony do komina.Warto też sprawdzić stan uszczelnień drzwi.Kominek (wkład) wymaga okresowego gruntownego czyszczenia, tak jak każde palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 26.08.2013 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Ok, dzięki - zatem zacznę od tego. Jeżeli wraz z nastaniem sezonu zimowego problem nie zniknie - odświeżę temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 26.08.2013 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Zamiast magicznej wiary w nieograniczone możliwości internetu, radze dotrzeć do realnego fachowca w swojej okolicy. Zamiast porad typu "wyciągnij szamoty", być może odgadnie prawdziwą przyczynę problemu. A problem jest, bo wkład z zamkniętymi drzwiami nie powinien dymić. Ktoś Ci ten wkład sprzedał, być może zamontował. Tam zwróć się po pomoc w pierwszej kolejności. Jeśli to nie możliwe, zadzwoń do producenta, by wskazał osobę godną zaufania w Twoich stronach. Przedstawiciel Hajduka pisuje na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bohusz 27.08.2013 01:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ok, dzięki - zatem zacznę od tego. Jeżeli wraz z nastaniem sezonu zimowego problem nie zniknie - odświeżę temat. Ok wyczyść wnętrze wkładu i rury doprowadzające spaliny do komina. Pisząc o wyciągnięciu szamotów, miałem na myśli czas czyszczenia wnętrza. Po wyczyszczeniu wsadź je tak jak były Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts