3daro3 26.08.2013 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam! Zbliża się czas wykonania instalacji ogrzewania w moim przyszłym domu i mam kilka pytań dotyczących kotła na ekogroszekMój instalator pracuje tylko i wyłącznie na kotłach firm Defro i SAS. Mi bardziej do gustu przypadł kocioł Defro a w zasadzie defro duo.Na FM nie ma o nim zbyt wielu informacji dlatego dlatego mam prośbę by użytkownicy tego kotła mogli się wypowiedzieć na temat: 1. Jak te kotły sprawują się w waszych domach (jak z funkcjonalnością itp.)2. Czy sterownik z PID jest tak dobry jak w broszurach informacyjnych producenta kotła.?3. Jakie usterki przydarzyły się podczas użytkowania kotła.?4.Czy rzeczywiście mają kiepski serwis a może jest ktoś zadowolony z serwisu?5. Czy korzystacie z dodatkowej komory spalania i czy można ją wykorzystywać również w czasie gdy pracuje podajnik.?6.Czy palnik to zwykłą retorta fajkowa??7. Z czego Jesteście najbardziej zadowoleni a co Was najbardziej wkurza w kotle. Jeżeli jakiś użytkownik kotła defro duo znajdzie chwile i napisze o nim co nieco to będę wdzięczny być może będzie mi łatwiej podjąć decyzje.Nadmienię że mam do ogrzanie ok 210 m i chodzi o defro duo 25kw pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balzak311 26.08.2013 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Napisz coś więcej o budynku. Jak ocieplony itp itd. Ale na 99% będzie za duzy ten kociołek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 26.08.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam! Zbliża się czas wykonania instalacji ogrzewania w moim przyszłym domu i mam kilka pytań dotyczących kotła na ekogroszek Mój instalator pracuje tylko i wyłącznie na kotłach firm Defro i SAS. ,,,, Znajdź kolegę Minertu. On po sąsiecku Ci wszystko wytłumaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 19:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Minertu faktycznie sąsiad spróbuje się z nim skontaktować.Co do domu:- całkowicie podpiwniczony , dwa pomieszczenia w piwnicy ogrzewane-ściany porotherm 44 na to pójdzie 5 lub 8 cm styro (proszę bez krytycznych uwag)- poddasze wełna 25 cm- okna standard 2 szybyProblem w tym że mniejsza moc w tym modelu to tylko 15kw może nie wydolić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.08.2013 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 na 210 metrów nowego domu to max 15KW a byłbym bliżej 12KW nawet ale nie 25KW:bash::bash: do tego ten ruszt wodny:confused: dobry instalator zamontuje każdy kocioł nie tylko taki od którego ma większą prowizję najpierw policz zapotrzebowanie na ciepło potem dobierz moc kotła zastanów się czym chcesz palić, czy będziesz latem grzał tym kotłem CWU- do tego dobierz palnik na końcu interesujący Ciebie- nie Twojego instalatora model, który uwzględni zapotrzebowanie budynku, spalane paliwo i sterowanie Defro stosuje sterowanie firmy TECH dosyć przyjazne sterowniki - łatwe i intuicyjne poruszanie po menu- przynajmniej jak dla mnie, ale przy tych z PID można się trochę irytować nie zaczynaj od końca bo będziesz płakał nad zbyt dużym kotłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 26.08.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Minertu faktycznie sąsiad spróbuje się z nim skontaktować. Co do domu: - całkowicie podpiwniczony , dwa pomieszczenia w piwnicy ogrzewane -ściany porotherm 44 na to pójdzie 5 lub 8 cm styro (proszę bez krytycznych uwag) - poddasze wełna 25 cm - okna standard 2 szyby Problem w tym że mniejsza moc w tym modelu to tylko 15kw może nie wydolić?? 15kw da rade pamiętaj ze jest moda u instalatorów na za "duże" piece policz 60-70w/m2 i wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.08.2013 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam! Mój instalator pracuje tylko i wyłącznie na kotłach firm Defro i SAS. Mi bardziej do gustu przypadł kocioł Defro a w zasadzie defro duo. Zmień instalatora ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Zapotrzebowanie liczyłem i faktycznie przy najbardziej niekorzystnych warunkach wychodziło 15kw.Piec ma w okresie letnim ogrzewać CWU.Co do producenta czy modelu kotła to nie miałem jakiegoś faworyta . Jak sami wiecie ciężko dotrzeć na forum do naprawdę rzetelnych a nie marketingowych informacji dlatego na kocioł defro zareagowałem myślą dlaczego nie , czy jest on gorszy od innych ?? a może inaczej czy jest kocioł idealny?? Gość co ma robić instalacje (choć nie jest jeszcze zaklepany) ma w okolicy dobrą renomę , zrobił sporo instalacji i nie usłyszałem złego słowa na niego wręcz przeciwnie doceniano jego uczciwośc.Dlatego chciałbym aby ktoś trochę napisał o tym kotle , coś co mogłoby się przydać w wyborze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.08.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Zapotrzebowanie liczyłem i faktycznie przy najbardziej niekorzystnych warunkach wychodziło 15kw. Piec ma w okresie letnim ogrzewać CWU. Co do producenta czy modelu kotła to nie miałem jakiegoś faworyta . Jak sami wiecie ciężko dotrzeć na forum do naprawdę rzetelnych a nie marketingowych informacji dlatego na kocioł defro zareagowałem myślą dlaczego nie , czy jest on gorszy od innych ?? a może inaczej czy jest kocioł idealny?? Gość co ma robić instalacje (choć nie jest jeszcze zaklepany) ma w okolicy dobrą renomę , zrobił sporo instalacji i nie usłyszałem złego słowa na niego wręcz przeciwnie doceniano jego uczciwośc. Dlatego chciałbym aby ktoś trochę napisał o tym kotle , coś co mogłoby się przydać w wyborze. Mój instalator też ma dobrą renomę w okolicy. Może dlatego, że jest jedynym co fakturę wystawia I jak to zwykle bywa, napasł mnie kotłem 25 kW na mój skromny metraż. Po niespełna dwóch sezonach zamieniłem kocioł na 11kW. Też się pali, woda ciepła, w tyłek ciepło, jednak jeśli chodzi o obsługę DUŻO się zmieniło. No i spalanie spadło Jak Timon120777 napisał, najpierw policz później zdecyduj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 26.08.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Zapotrzebowanie liczyłem i faktycznie przy najbardziej niekorzystnych warunkach wychodziło 15kw. Piec ma w okresie letnim ogrzewać CWU. Co do producenta czy modelu kotła to nie miałem jakiegoś faworyta . Jak sami wiecie ciężko dotrzeć na forum do naprawdę rzetelnych a nie marketingowych informacji dlatego na kocioł defro zareagowałem myślą dlaczego nie , czy jest on gorszy od innych ?? a może inaczej czy jest kocioł idealny?? Gość co ma robić instalacje (choć nie jest jeszcze zaklepany) ma w okolicy dobrą renomę , zrobił sporo instalacji i nie usłyszałem złego słowa na niego wręcz przeciwnie doceniano jego uczciwośc. Dlatego chciałbym aby ktoś trochę napisał o tym kotle , coś co mogłoby się przydać w wyborze. zmartwię cie ..niema pieca doskonałego Poszukaj coś z ecoalem ...lub choć poczytaj o nim.Instalatorzy liczą 100w/m2 i to nawyk który jest w całej Polsce:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 bobasxx z tą fakturą to dobre . A można wiedzieć jaką powierzchnie ogrzewasz tymi 11kw?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Wuwok - o ecoalu trochę czytałem prawie cały temat o niebieskim piecyku też . Wiem że to dobry sterownik ale według niektórych również nie idealny.Jeżeli instalowany by był z defro to brałbym go w ciemno. Ale z tego co czytałem to TECH z PID też nie jest kulawy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwok 26.08.2013 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Wuwok - o ecoalu trochę czytałem prawie cały temat o niebieskim piecyku też . Wiem że to dobry sterownik ale według niektórych również nie idealny. Jeżeli instalowany by był z defro to brałbym go w ciemno. Ale z tego co czytałem to TECH z PID też nie jest kulawy?? chcesz tanio palić?? to piec dopasowany i ręczne nastawy sterownika..automat nigdy nie będzie tak doskonały jak doświadczony palacz .Ale zanim ktoś nabierze doświadczenia upływa dużo czasu . Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez wuwok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.08.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 bobasxx z tą fakturą to dobre . A można wiedzieć jaką powierzchnie ogrzewasz tymi 11kw?? Użytkowa120m (wg projektu), ogrzewana 170m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Czasu to na pewno sporo upływa a jeszcze więcej to się piwa przelewa w kotłowni hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.08.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Defro Duo to jest fajka. Jakby było Duo Uni - rynna. Jak nie masz pewnego dostępu do dobrego ekogroszku, fajkę sobie raczej odpuść. Defro to dobry, solidny producent. Jak ktoś u nich na górze pojmie w końcu, że alternatywa fajka albo rynna nie zadowala klientów, mają szansę wrócić do pierwszej ligi. Tak sobie myślę, że chyba jeszcze liżą rany po totalnej wtopie, jaką zaliczyli ze swoją retortą obrotową i dlatego są tak ostrożni z wprowadzaniem nowego palnika. W mojej okolicy ładnych parę sztuk obrotówek u klientów powymieniali na zwykłe fajki, a w skali kraju + eksport to musiało naprawdę zaboleć. Tylko trochę nie rozumiem ich polityki - dawnej przez wiele lat brali palniki od Ewmar Ness. Wystarczyłoby do tego wrócić, jak idzie o retortę II generacji i problem by się rozwiązał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 21:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Myślę że każdy chce tanio palić . Wygoda ma jednak swoją cenę .Dla mnie to nie problem zejść raz dziennie do kotłowni i zerknąć co tam piec porabia.Dlatego szukam kotła który jest w stanie zapewnić kompromis pomiędzy wygodą a ekonomią , nie potrzebuje jakiegoś super, hiper , mega pieca z przyszłości. Mi zależy na bezproblemowej obsłudze i odpowiedniej trwałości.Dlatego chciałbym by użytkownicy kotłów defro duo zabrali głos i napisali czy mogą je polecić czy nie. Polecić dla zwykłego użytkownika takiego jak ja a nie miłośnika informatyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 kobra64 fajka czyli retorta I generacji czy tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxx 26.08.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Myślę że każdy chce tanio palić . Wygoda ma jednak swoją cenę . Dla mnie to nie problem zejść raz dziennie do kotłowni i zerknąć co tam piec porabia. Jak wybierzesz Bruli lub eCoal, nawet nie będziesz musiał schodzić do kotłowni. Jak dla mnie Defro trochę przesadza z cenami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 26.08.2013 21:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Jak wybierzesz Bruli lub eCoal, nawet nie będziesz musiał schodzić do kotłowni. Jak dla mnie Defro trochę przesadza z cenami. Wiem że ecoal to number one Czy może mi ktoś wymienić producentów kotłów montujących ecoal w swych kotłach W zasadzie nie porównywałem dokładnie cen defro z innymi producentami ale musze to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts