bobasxx 26.08.2013 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 (edytowane) Wiem że ecoal to number one Czy może mi ktoś wymienić producentów kotłów montujących ecoal w swych kotłach W zasadzie nie porównywałem dokładnie cen defro z innymi producentami ale musze to zrobić Jeśli chodzi o eCoal to z portalu esterownik wynika, że: Ogniwo, Kotstal, Bałka i Tilgner. Z brulim możesz Skamp-a zakupić. Bruli.pl możesz sobie kupić do dowolnego kotła. eCoal tylko z wyżej wymienionymi. Edytowane 26 Sierpnia 2013 przez bobasxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.08.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Mam Defro Eko, to takie Duo bez rusztu wodnego i z pionowym wymiennikiem. Trwały jest na pewno, skończył 8 lat i wygląda, jakby jeszcze co najmniej drugie tyle chciał pochodzić. Takiej grubości blachy nie spotkasz u wielu innych producentów. Jest też dość drogi, niezły piec kupisz ze 3 tysie taniej. Niepotrzebny Ci ruszt wodny, więcej będziesz miał z nim kłopotu niż pożytku. Jak już chcesz Defro, to rozsądniejszy niż Duo wydaje mi się AKM UNI. Ta sama kasa, ale już rynna w której spalisz miał lub mieszankę groszek - miał i zamiast rusztu wodnego żeliwny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 26.08.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 kobra64 fajka czyli retorta I generacji czy tak?? Tak. Dobry palnik, niestety do spalania dobrego opału w odpowiedniej granulacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 26.08.2013 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Też złego słowa nie powiem, paliłem 5 lat na takiej z tym że wiem czym palę jak i Kobra Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 27.08.2013 02:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 jak piszą chłopakidefro tylko do dobrego groszkujak chcesz koniecznie tą markę to weż komfort ekopoziomy wymiennik- łatwiejszy w czyszczeniu, sterowanie dwustanowe- ten pid techa tez ma swoje wady- jak każdy pidwszystko zależy od tego czego oczekujesz od całości- kocioł/palnik/sterowaniejak chwalony instalator to podłączy każdy kocioł- Ty płacisz i wymagasz - on ma zrobić zgodnie ze sztuką a nie tylko to na czym zarobi najwięcej jak liczyłeś i wychodzi 15KW to nie pchaj się w wyższą moc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 27.08.2013 06:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 W mojej okolicy raczej z groszkiem nie ma problemu chociaż w zasadzie to nigdy nie wiadomo co się kupi. Jakoś do tego palnika rynnowego to nie jestem przekonany ale dobrze by było palić w piecu również miałem bo można by zareagować na ceny groszku. Co do dodatkowego paleniska w defro duo to by mi się przydało bo dom jest budowany pod lasem i co roku można zebrać naprawdę sporo drzewa uschniętego w sam raz do palenia. Widzę że raczej nikt nie poleca tego dodatkowego rusztu wodnego . Co z nim nie tak?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 27.08.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 ,,,, Widzę że raczej nikt nie poleca tego dodatkowego rusztu wodnego . Co z nim nie tak?? Tutaj masz natemat rusztu wodnego w kotłach z automatycznym podawaniem paliwa: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/ruszt-wodny-tak-czy-nie/ . Proponuje zapoznać się z całym poradnikiem. Tutaj masz już opinie użytkowników (często nieświadomych przyczyn) rusztu wodnego, palnika rynnowego i przy okazji kotłów Defro: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8428-jak-palic-w-kotle-z-palnikiem-rynnowym/. Miłej lektury, oraz wyciągnięcia właściwych wniosków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 27.08.2013 08:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Kolego Andrzej_M_ wielkie dzięki!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 27.08.2013 20:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Czy znajdzie się jeszcze jakiś użytkownik defro duo , który napisałby coś sensownego o tym kotle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
julo23 03.10.2013 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2013 (edytowane) Też brałem pod uwagę ten kocioł. Teraz bardziej skłaniam się do kotła SAS Slim. Nie wiem w sumie dlaczego ale wszyscy znajomi co mają SASa są zadowoleni. Pozatym jest trosze tańszy a kolorowy (czerwony) DEFRO może i i jest ładny ale jakoś śmierdzi mi marketingiem a ja nie jestem podatny na tego typu chwyty. Mam 180m2 użytkowe + 114m2 (garaż i piwnice w tym 40m2 w piwnicy ma być użytkowe)nie wiem czy 23kW wystarczy a może za dużo... Okna 3 szyby, dom ocieplony 10cm styr. grafit. wełna 15+5cm. piwnice styrodur 5cm Edytowane 3 Października 2013 przez julo23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzeslisek 02.03.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2014 daro ją polecam dodatkowy ruszt wodny bo w sezonie letnim mi się sprawdźa bo wystarczy palić drzewem 2 godziny i bojler 200l. Jest na nim 60st. W tym czasie najlepiej brać prysznic żeby znowu się temp. Podniosła do 70st i wody ci wystarczy na kolejne 2 dni na prysznic. Dodaje że w domu mieszają 2 dorosłe osoby i 3 letni syn. Czyli ogien trzeba robić co 4 dni to chyba nie tak źle. A drzewa kupiłem za 300zł i dwa sezony letnie mi wystarczyły. Nadmieniam że mam defro duo uni 15 i wystarczy na 210mkw. A teraz w zimę pali mi18.5kg na dobę. A w Domu jest 22 -23ST. I jaki pięć wybrałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
33acka 05.03.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2014 3daro3 co z tym rusztem nie tak-włóż w płomień palącej się świecy zapałkę a otrzymasz odpowiedź-świeca zaczyna kopcić, analogicznie zimny rusz wodny powoduje kopcenie i osadzanie sadzy w komorze paleniskowej.Czwarty sezon ogrzewam dom klonem Defro Duo ale bez rusztu wodnego, ruszt awaryjny jest wyjmowany i od trzech sezonów stoi obok pieca.Na twoim miejscu przyjrzałbym się Zębcowi z serii Neptun,można w nim oprócz groszku palić miałem, i ruszta ma żeliwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
3daro3 09.03.2014 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2014 Witam. U mnie opóźnienia i fachman od ogrzewania dopiero za 2 tygodnie zaczyna robotę. Co do pieca to będzie SAS. Dodatkowy ruszt na pewno się przyda tak jak u kolegi grzesliska . Jest sporo drzewa do spalenia. W sasie eco dodatkowy ruszt wodny znajduje się poniżej palnika który obsługuje podajnik automatyczny więc o kopceniu nie powinno być mowy tylko tyle że wolałbym podajnik ślimakowy a nie tłokowy. Co do zębca to chyba ma palnik rynnowy i trochę negatywów na forum jest na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emp7pl 02.09.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2014 (edytowane) Witam Wszystkich jestem nowym użytkownikiem na forum i nowego pieca Defro Du 25 kw ze sterownikiem K1P zpid. Palę od 4 dni, samą wodę (zasobnik cwu 250l. 3os.) Paliłem do tej pory zasypowym Ziebcem 25 kw . ( po 2 latach miałem dość bawienia się w mikołaja ze szczotką na kominie ) ale do rzeczy. Ustawienia TRYB LETNI: zPID - temp zadana pieca: 55 - histeryza 2 (t emp. od 53 - 58 ) - temp zadana bojlera: 47 - histeryza 2 ( temp. 45 - 49 ) - pompa cwu wyłączona (jak nie wyłączyłem praktycznie cały czas chodziła i ciężko było dostroić piec) - podawanie : 8 sek. - przerwa podawania: 16 min. - przedmuchy co 5 min. - czas dmuchania 38 sek. - moc nadmuchu 48 bieg. - moc kotla i nadmuchu 0 (zmieniałem od wartości -5 pieca ale kopczyk był za mały) Od 2 dni nic nie majstruje w ustawieniach, na retordzie zostaje praktycznie sam pył i kopczyk ok 2-4 cm. Zasobnik zasypałem 6 workami, czyli jakieś 180 kg. Proszę innych użytkowników tego pieca z tym sterownikiem o swoje doświadczenia. Pozdrawiam. Edytowane 2 Września 2014 przez emp7pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
colti 13.10.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2014 Witajcie, podepnę się do tematu Defro duo, czy któryś z panów mógłby mi wytłumaczyć (jak babie) jak mam wyczyścić i cyzm piec? Mam defro duo i zostałam sama z tym dziadostwem, mam instrukcję którą ogarniam co do palenia ale nie za bardzo wiem jak się zabrać za czyszczenie i czym to wyczyścić, włącznie z rurą za piecem. Ktoś może coś doradzić? Kaśka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts