Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Defro Duo

3daro3

Recommended Posts

Wiem że ecoal to number one

Czy może mi ktoś wymienić producentów kotłów montujących ecoal w swych kotłach

W zasadzie nie porównywałem dokładnie cen defro z innymi producentami ale musze to zrobić

Jeśli chodzi o eCoal to z portalu esterownik wynika, że: Ogniwo, Kotstal, Bałka i Tilgner.

Z brulim możesz Skamp-a zakupić.

Bruli.pl możesz sobie kupić do dowolnego kotła. eCoal tylko z wyżej wymienionymi.

Edytowane przez bobasxx

Mam Defro Eko, to takie Duo bez rusztu wodnego i z pionowym wymiennikiem. Trwały jest na pewno, skończył 8 lat i wygląda, jakby jeszcze co najmniej drugie tyle chciał pochodzić. Takiej grubości blachy nie spotkasz u wielu innych producentów. Jest też dość drogi, niezły piec kupisz ze 3 tysie taniej. Niepotrzebny Ci ruszt wodny, więcej będziesz miał z nim kłopotu niż pożytku. Jak już chcesz Defro, to rozsądniejszy niż Duo wydaje mi się AKM UNI. Ta sama kasa, ale już rynna w której spalisz miał lub mieszankę groszek - miał i zamiast rusztu wodnego żeliwny.

jak piszą chłopaki

defro tylko do dobrego groszku

jak chcesz koniecznie tą markę to weż komfort eko

poziomy wymiennik- łatwiejszy w czyszczeniu, sterowanie dwustanowe- ten pid techa tez ma swoje wady- jak każdy pid

wszystko zależy od tego czego oczekujesz od całości- kocioł/palnik/sterowanie

jak chwalony instalator to podłączy każdy kocioł- Ty płacisz i wymagasz - on ma zrobić zgodnie ze sztuką a nie tylko to na czym zarobi najwięcej

jak liczyłeś i wychodzi 15KW to nie pchaj się w wyższą moc

W mojej okolicy raczej z groszkiem nie ma problemu chociaż w zasadzie to nigdy nie wiadomo co się kupi.

Jakoś do tego palnika rynnowego to nie jestem przekonany ale dobrze by było palić w piecu również miałem bo można by zareagować na ceny groszku. Co do dodatkowego paleniska w defro duo to by mi się przydało bo dom jest budowany pod lasem i co roku można zebrać naprawdę sporo drzewa uschniętego w sam raz do palenia.

Widzę że raczej nikt nie poleca tego dodatkowego rusztu wodnego . Co z nim nie tak??

,,,, Widzę że raczej nikt nie poleca tego dodatkowego rusztu wodnego . Co z nim nie tak??

Tutaj masz natemat rusztu wodnego w kotłach z automatycznym podawaniem paliwa: http://zawijan.wordpress.com/poradnik-palacza/ruszt-wodny-tak-czy-nie/ . Proponuje zapoznać się z całym poradnikiem.

Tutaj masz już opinie użytkowników (często nieświadomych przyczyn) rusztu wodnego, palnika rynnowego i przy okazji kotłów Defro: http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/8428-jak-palic-w-kotle-z-palnikiem-rynnowym/.

Miłej lektury, oraz wyciągnięcia właściwych wniosków.

• 1 month później...

Też brałem pod uwagę ten kocioł.

Teraz bardziej skłaniam się do kotła SAS Slim. Nie wiem w sumie dlaczego ale wszyscy znajomi co mają SASa są zadowoleni. Pozatym jest trosze tańszy a kolorowy (czerwony) DEFRO może i i jest ładny ale jakoś śmierdzi mi marketingiem a ja nie jestem podatny na tego typu chwyty.

Mam 180m2 użytkowe + 114m2 (garaż i piwnice w tym 40m2 w piwnicy ma być użytkowe)

nie wiem czy 23kW wystarczy a może za dużo...

Okna 3 szyby, dom ocieplony 10cm styr. grafit. wełna 15+5cm. piwnice styrodur 5cm

Edytowane przez julo23

• 4 months później...
daro ją polecam dodatkowy ruszt wodny bo w sezonie letnim mi się sprawdźa bo wystarczy palić drzewem 2 godziny i bojler 200l. Jest na nim 60st. W tym czasie najlepiej brać prysznic żeby znowu się temp. Podniosła do 70st i wody ci wystarczy na kolejne 2 dni na prysznic. Dodaje że w domu mieszają 2 dorosłe osoby i 3 letni syn. Czyli ogien trzeba robić co 4 dni to chyba nie tak źle. A drzewa kupiłem za 300zł i dwa sezony letnie mi wystarczyły. Nadmieniam że mam defro duo uni 15 i wystarczy na 210mkw. A teraz w zimę pali mi18.5kg na dobę. A w Domu jest 22 -23ST. I jaki pięć wybrałeś?

3daro3 co z tym rusztem nie tak-włóż w płomień palącej się świecy zapałkę a otrzymasz odpowiedź-świeca zaczyna kopcić, analogicznie zimny rusz wodny powoduje kopcenie i osadzanie sadzy w komorze paleniskowej.Czwarty sezon ogrzewam dom klonem Defro Duo ale bez rusztu wodnego, ruszt awaryjny jest wyjmowany i od trzech sezonów stoi obok pieca.Na twoim miejscu przyjrzałbym się Zębcowi z serii Neptun,można w nim oprócz groszku palić miałem, i ruszta ma żeliwne.

Witam.

U mnie opóźnienia i fachman od ogrzewania dopiero za 2 tygodnie zaczyna robotę. Co do pieca to będzie SAS. Dodatkowy ruszt na pewno się przyda tak jak u kolegi grzesliska . Jest sporo drzewa do spalenia. W sasie eco dodatkowy ruszt wodny znajduje się poniżej palnika który obsługuje podajnik automatyczny więc o kopceniu nie powinno być mowy tylko tyle że wolałbym podajnik ślimakowy a nie tłokowy. Co do zębca to chyba ma palnik rynnowy i trochę negatywów na forum jest na ten temat

• 5 months później...

Witam Wszystkich :) jestem nowym użytkownikiem na forum i nowego pieca Defro Du 25 kw ze sterownikiem K1P zpid.

Palę od 4 dni, samą wodę (zasobnik cwu 250l. 3os.)

Paliłem do tej pory zasypowym Ziebcem 25 kw . ( po 2 latach miałem dość bawienia się w mikołaja ze szczotką na kominie :p) ale do rzeczy.

Ustawienia TRYB LETNI: zPID

- temp zadana pieca: 55 - histeryza 2 (t emp. od 53 - 58 )

- temp zadana bojlera: 47 - histeryza 2 ( temp. 45 - 49 )

- pompa cwu wyłączona (jak nie wyłączyłem praktycznie cały czas chodziła i ciężko było dostroić piec)

- podawanie : 8 sek.

- przerwa podawania: 16 min.

- przedmuchy co 5 min.

- czas dmuchania 38 sek.

- moc nadmuchu 48 bieg.

- moc kotla i nadmuchu 0 (zmieniałem od wartości -5 pieca ale kopczyk był za mały)

Od 2 dni nic nie majstruje w ustawieniach, na retordzie zostaje praktycznie sam pył i kopczyk ok 2-4 cm.

Zasobnik zasypałem 6 workami, czyli jakieś 180 kg.

Proszę innych użytkowników tego pieca z tym sterownikiem o swoje doświadczenia.

Pozdrawiam.

Edytowane przez emp7pl

• 1 month później...

Witajcie,

podepnę się do tematu Defro duo,

czy któryś z panów mógłby mi wytłumaczyć (jak babie) jak mam wyczyścić i cyzm piec?

Mam defro duo i zostałam sama z tym dziadostwem, mam instrukcję którą ogarniam co do palenia ale nie za bardzo wiem jak się zabrać za czyszczenie i czym to wyczyścić, włącznie z rurą za piecem. Ktoś może coś doradzić?

Kaśka:)