Sebastian U. 26.08.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Witam, temat z pewnością był nie raz już poruszany, ale że chciał bym się odwołać bezpośrednio do mojego przypadku, więc utworzyłem nowy wątek. Mam dylemat w kwestii doboru mocy kotła (kocioł na gaz, jednofunkcyjny, kondensacyjny). W sklepie, sprzedawca proponuje mi 20kW dla tej powierzchni (opisałem dokładnie ile podłogówki, wymiary pomieszczeń etc - on tylko rzucił okiem i od razu stwierdził że 20, odniosłem wrażenie że chyba chce mi sprzedać co mu zalega - aczkolwiek to tylko moje zdanie). Z tego co przeglądałem forum, to dla takiej powierzchni, bądź zbliżonej, proponujecie 14kW. Dużo czytałem o ilości startów, że za duży piec = za dużo startów - jak ma się to do zużycia gazu? Można porównać to do samochodu, duży silnk = większe spalanie? Dobrze rozumuje? I co to znaczy duża ilość startów? Tz. że piec więcej ciągnie gazu przy startach niż jak już pracuje? Dobrze rozumuje? Przechodząc do tematu budynku: Dom składa się z trzech kondygnacji: - Piwnica o powierzchni 30m2. W piwnicy znajduje się wydzielone pomieszczenie na kotłownię. - Parter (w tym garaż w bryle budynku) - Poddasze użytkowe (ściany skośne) Materiał budowlany. Cegła MAX, grubość 20cm, albo 25, nie pamiętam, muszę zmierzyć Ocieplenie. Styropian 15cm Strop poddasza (sufit) ocieplony 30cm wełny Skosy na poddaszu ocieplone 20cm wełny Wymiary: Parter: 89,014m2 (bez garażu 71,538m2(garaż w bryle budynku, aczkolwiek będzie tylko dogrzewany, na tz. minimum)) Poddasze: 95,075m2 (w tym schody) SUMA: 166,613m2 (bez garażu - ogrzewanie w garażu będzie ustawione na minimum, aczkolwiek będzie ogrzewany, więc nie wiem czy powinien być wliczany pod kątem ogrzewania do powierzchni czy nie...?). SUMA: 457,055m3 W tym podłogówki: 51,111m2 Moje pytanie, jaki kocioł, 14kW czy 20kW? Który będzie lepszy, oszczędniejszy, bardziej będzie dopasowany do tych wymiarów? Dodatkowo, pytanko, jakiej firmy kocioł, zastanawiałem się nad Buderusem GB072, warto czy może coś innego? Mam nadzieję że dotrwaliście do końca moich wypocin, starałem się podać jak najwięcej danych, aby ułatwić zadanie Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian U. 26.08.2013 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2013 Dodam jeszcze że budynek jest wolnostojący Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmaz01 27.08.2013 03:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 (edytowane) Oblicz sobie ile potrzebujesz, powinieneś mieć to wyliczone jaka moc. Jeżeli nie chcesz płacić to taki mały programik do pomocyhttp://pl.scribd.com/doc/28550053/14/Obliczenie-strat-ciep%C5%82a-przez-przenikanie-i-wentylacj%C4%99 http://cieplowlasciwie.pl/ Edytowane 27 Sierpnia 2013 przez zbigmaz01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.08.2013 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Dokładnie koniecznie oblicz OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian U. 28.08.2013 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nikt więcej się nie wypowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JacaNom 28.08.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Zdecydowanie 14 kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2013 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Przecież dostałeś odpowiedz. Zrób OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sebastian U. 28.08.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Dokładnie koniecznie oblicz OZC. Jak wykonać takie obliczenia? Jakim programem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 28.08.2013 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Czym i za ile ogrzewać dom? Nie wierz szamanom. Policz to sam. A jezeli nie dajesz rady zleć to Arturo72, on Ci to policzy, wprawę ma ) hehe slogan reklamowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 28.08.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Arturo tez ma kiepska reputacje, narobił głupot na forum. Ja bym mu nie zlecił. Ale są inni którzy się tym zajmują. Samemu nie podchodź do tematu. To sporo roboty. Ale oczywiście zrobisz jak zechcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Mam podobne parametry ociepleń, dom 140m2 plus nieogrzewany garaz 35m2, bez piwnicy, OZC 10 kW. Myślę, że kocioł 14 kW będzie nawet lekko za duży ale 20kw to już przesada. Ewidentnie sprzedawca chciał Cie zrobić w bambo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Akurat dobór mocy źródła ciepła nie wymaga ponadziemskich umiejętności,wystarczy sprawnie posługiwać się kalkulatorem z tym,że trzeba wiedzieć co na tym kalkulatorze klikać ale tutaj kłania się lektura forum Samo OZC też jest demonizowane przez niektórych na forum...nie jest tak,że tylko wyliczenia w OZC są jedyną wyrocznią,każdy trochę kumający inwestor zrobi sobie takie wyliczenia bez konieczności odpalania OZC. OZC nie jest jedyną wyrocznią ale wykonane dokładnie i rzetelnie daje najbardziej wiarygodne wyniki, nie wymaga tez ponad ziemskich umiejętności. Ale nie przypominam sobie aby na studiach polecano nam jako głowne zródlo wiedzy na temat wykonywania obliczen ozc i audytów lekturę forum muratora, ale ja tam nie wiem, moze nie uważałem na zajeciach. Pełne ozc daje nam również zestawienie strat w kazdym pomieszczeniu z osobna ( a tym samym mozliwosc doboru mocy grzejnika konwekcyjnego, podłogowego), obliczenia temp pomieszczeń nieogrzewanych, mozliwośc wprowadzania róznych temperatur dla poszczegolnych pomieszczeń, nie wspomnę o wyliczeniu zapotrzebowania na ciepło i projektowym obciązeniu cieplnym o którym jest mowa w tym wątku. Twierdzisz ze demonizowane a sam polecałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Jezeli komus wystarcza 50% lub gorsza dokładność to czemu nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2013 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Artur znowu trolujesz kolejny wątek. Kolega pyta o kocioł a nie pompę ciepła Co do sprzedawców kotłów to się nie martw, dają radę i na oko W sumie jak na Twoje wyliczone zapotrzebowanie w granicach 2,5 czy 3kW wstawiłeś pompę ponad 9lW to tak samo ja bym ci mógł polecić kocioł z podajnikiem np. 7kW i jak wychodzi tu Twoje liczenie wg. mojego oka ? Kto zrobił to dokładniej ? Nie chcę już czytać, chyba nikt już nie chce tych Twoich herezji. Idź pokłuć się Pyxisem on jest zawsze chętny, tylko nie szalej bo znowu obaj pójdziecie do pierdla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Patrz,a myślałem,że Konrad ma większą dokładność z OZC Także nie pisz nic o dokładnosci bo widzisz jak to bywa,jakie ku temu są przyczyny to inny temat ale faktem jest,że się nie zgadza. Przeczytałes dokładnie dziennik Konrada, zapewne nie. Gdybys przeczytał to poznałbys przyczyny róznicy w zuzyciu obliczonym a rzeczywistym. Patrzenie tylko na zuzycie bez analizy prowadzi do błednych wniosków, ale cóz tak jest łatwo i nie trzeba głowy psuc mysleniem. O wyniki Konrada jestem spokojny, to był pierwszy sezon, Konrad dokonczy wszystkie prace izolacyjne, ja przeliczę dla rzeczywistych temp w domu, porównamy kilka nastepnych sezonów grzewczych w wyschnietym domu i zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 A jak się ma te 100% do 300% Twojej pompy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Zadajesz niewygodne pytania, ale Arturo ma na forum doskonałego nauczyciela który pokazuje mu jak sobie z takimi pytaniami radzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.08.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Bez cwu dla 100% okresu grzewczego ok 6,4 kW, dodajac cwu + ilosc osób x ,25 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2013 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Nawet liczyć nie potrafisz,idź pod prysznic obmyj ten pył w końcu Jak Ty te kotły sprzedajsz bez podstaw matematyki ?Wychodzisz na swoje ? 3,2kW*24h=76kWh/10h=7,6 kW Najlepszy matematyku wśród sprzedawców kotłów na ekogroszek,w jaki sposób wyszło Ci,że 7,6kW to jest o 300% więcej niż 9kW ? Może lepiej już się nie odzywaj jak masz dalej się ośmieszać,klientów stracisz Artur Ty już różne herezje tutaj głosiłeś Miałeś suszarką dom ogrzewać, później była farelka, długo była "koza" a skończyłeś na pompie prawie 10kW To jak to jest z tą Twoją matematyką i liczeniem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 28.08.2013 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ja jak komuś mówię kocioł 7, 10, 11, 12, 16, 17 czy 20kW to taki ma być ( na oko ) A Ty jakiś niezdecydowany byłeś i widać czegoś się bałeś, tylko co z innymi ? jak ktoś wziął na poważnie co tu wypisywałeś Nie lubię i nie mam czasu grzebać w śmieciach ale przytoczyłbym ci kilka Twoich starych wypowiedzi chyba że je już pousuwałeś lub są po edycji. Dobranoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts