Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła dla budynku ok 166m2?

Sebastian U.

Recommended Posts

Witam,

temat z pewnością był nie raz już poruszany, ale że chciał bym się odwołać bezpośrednio do mojego przypadku, więc utworzyłem nowy wątek.

Mam dylemat w kwestii doboru mocy kotła (kocioł na gaz, jednofunkcyjny, kondensacyjny).

W sklepie, sprzedawca proponuje mi 20kW dla tej powierzchni (opisałem dokładnie ile podłogówki, wymiary pomieszczeń etc - on tylko rzucił okiem i od razu stwierdził że 20, odniosłem wrażenie że chyba chce mi sprzedać co mu zalega - aczkolwiek to tylko moje zdanie).

Z tego co przeglądałem forum, to dla takiej powierzchni, bądź zbliżonej, proponujecie 14kW. Dużo czytałem o ilości startów, że za duży piec = za dużo startów - jak ma się to do zużycia gazu? Można porównać to do samochodu, duży silnk = większe spalanie? Dobrze rozumuje?

I co to znaczy duża ilość startów? Tz. że piec więcej ciągnie gazu przy startach niż jak już pracuje? Dobrze rozumuje?

Przechodząc do tematu budynku:

Dom składa się z trzech kondygnacji:

- Piwnica o powierzchni 30m2. W piwnicy znajduje się wydzielone pomieszczenie na kotłownię.

- Parter (w tym garaż w bryle budynku)

- Poddasze użytkowe (ściany skośne)

Materiał budowlany.

Cegła MAX, grubość 20cm, albo 25, nie pamiętam, muszę zmierzyć

Ocieplenie.

Styropian 15cm

Strop poddasza (sufit) ocieplony 30cm wełny

Skosy na poddaszu ocieplone 20cm wełny

Wymiary:

Parter: 89,014m2 (bez garażu 71,538m2(garaż w bryle budynku, aczkolwiek będzie tylko dogrzewany, na tz. minimum))

Poddasze: 95,075m2 (w tym schody)

SUMA: 166,613m2 (bez garażu - ogrzewanie w garażu będzie ustawione na minimum, aczkolwiek będzie ogrzewany, więc nie wiem czy powinien być wliczany pod kątem ogrzewania do powierzchni czy nie...?).

SUMA: 457,055m3

W tym podłogówki: 51,111m2

Moje pytanie, jaki kocioł, 14kW czy 20kW?

Który będzie lepszy, oszczędniejszy, bardziej będzie dopasowany do tych wymiarów?

Dodatkowo, pytanko, jakiej firmy kocioł, zastanawiałem się nad Buderusem GB072, warto czy może coś innego?

Mam nadzieję że dotrwaliście do końca moich wypocin, starałem się podać jak najwięcej danych, aby ułatwić zadanie ;)

Będę wdzięczny za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

Sebastian

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oblicz sobie ile potrzebujesz, powinieneś mieć to wyliczone jaka moc. Jeżeli nie chcesz płacić to taki mały programik do pomocy

http://pl.scribd.com/doc/28550053/14/Obliczenie-strat-ciep%C5%82a-przez-przenikanie-i-wentylacj%C4%99

http://cieplowlasciwie.pl/

Edytowane przez zbigmaz01

Akurat dobór mocy źródła ciepła nie wymaga ponadziemskich umiejętności,wystarczy sprawnie posługiwać się kalkulatorem z tym,że trzeba wiedzieć co na tym kalkulatorze klikać ale tutaj kłania się lektura forum ;)

Samo OZC też jest demonizowane przez niektórych na forum...nie jest tak,że tylko wyliczenia w OZC są jedyną wyrocznią,każdy trochę kumający inwestor zrobi sobie takie wyliczenia bez konieczności odpalania OZC.

OZC nie jest jedyną wyrocznią ale wykonane dokładnie i rzetelnie daje najbardziej wiarygodne wyniki, nie wymaga tez ponad ziemskich umiejętności.

Ale nie przypominam sobie aby na studiach polecano nam jako głowne zródlo wiedzy na temat wykonywania obliczen ozc i audytów lekturę forum muratora, ale ja tam nie wiem, moze nie uważałem na zajeciach.

Pełne ozc daje nam również zestawienie strat w kazdym pomieszczeniu z osobna ( a tym samym mozliwosc doboru mocy grzejnika konwekcyjnego, podłogowego), obliczenia temp pomieszczeń nieogrzewanych, mozliwośc wprowadzania róznych temperatur dla poszczegolnych pomieszczeń, nie wspomnę o wyliczeniu zapotrzebowania na ciepło i projektowym obciązeniu cieplnym o którym jest mowa w tym wątku.

Twierdzisz ze demonizowane a sam polecałeś.

Artur znowu trolujesz kolejny wątek.

Kolega pyta o kocioł a nie pompę ciepła :)

Co do sprzedawców kotłów to się nie martw, dają radę i na oko :)

W sumie jak na Twoje wyliczone zapotrzebowanie w granicach 2,5 czy 3kW wstawiłeś pompę ponad 9lW to tak samo ja bym ci mógł polecić kocioł z podajnikiem np. 7kW i jak wychodzi tu Twoje liczenie wg. mojego oka ?

Kto zrobił to dokładniej ?

Nie chcę już czytać, chyba nikt już nie chce tych Twoich herezji.

Idź pokłuć się Pyxisem on jest zawsze chętny, tylko nie szalej bo znowu obaj pójdziecie do pierdla :)

Patrz,a myślałem,że Konrad ma większą dokładność z OZC ;)

Także nie pisz nic o dokładnosci bo widzisz jak to bywa,jakie ku temu są przyczyny to inny temat ale faktem jest,że się nie zgadza.

Przeczytałes dokładnie dziennik Konrada, zapewne nie. Gdybys przeczytał to poznałbys przyczyny róznicy w zuzyciu obliczonym a rzeczywistym.

Patrzenie tylko na zuzycie bez analizy prowadzi do błednych wniosków, ale cóz tak jest łatwo i nie trzeba głowy psuc mysleniem.

O wyniki Konrada jestem spokojny, to był pierwszy sezon, Konrad dokonczy wszystkie prace izolacyjne, ja przeliczę dla rzeczywistych temp w domu, porównamy kilka nastepnych sezonów grzewczych w wyschnietym domu i zobaczymy.

Nawet liczyć nie potrafisz,idź pod prysznic obmyj ten pył w końcu :)

Jak Ty te kotły sprzedajsz bez podstaw matematyki ?Wychodzisz na swoje ?

3,2kW*24h=76kWh/10h=7,6 kW

Najlepszy matematyku wśród sprzedawców kotłów na ekogroszek,w jaki sposób wyszło Ci,że 7,6kW to jest o 300% więcej niż 9kW ?

Może lepiej już się nie odzywaj jak masz dalej się ośmieszać,klientów stracisz ;)

Artur Ty już różne herezje tutaj głosiłeś :)

Miałeś suszarką dom ogrzewać, później była farelka, długo była "koza" a skończyłeś na pompie prawie 10kW :)

To jak to jest z tą Twoją matematyką i liczeniem ?

Ja jak komuś mówię kocioł 7, 10, 11, 12, 16, 17 czy 20kW to taki ma być ( na oko :) )

A Ty jakiś niezdecydowany byłeś i widać czegoś się bałeś, tylko co z innymi ? jak ktoś wziął na poważnie co tu wypisywałeś :)

Nie lubię i nie mam czasu grzebać w śmieciach ale przytoczyłbym ci kilka Twoich starych wypowiedzi :) chyba że je już pousuwałeś lub są po edycji.

Dobranoc.