Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła dla budynku ok 166m2?

Sebastian U.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Widzę że temat ten zszedł na pobocze....

rozumiem ze OZC jest jedynym słusznym rozwiazaniem, ile kosztuje zrobienie wyliczen w tym programie? A moze nie jest az tak zaporowy dla laika?

Szczerze to myslalem ze na podstawie danych jakie podalem można plus minus okreslic moc, ale wyglada na to ze nie.... :-(

3,2kW*24h=76kWh/10h=7,6 kW

no takiego przelicznika to jeszcze nie widziałem jak żyję:jawdrop:

to ile ta pompka ma mocy pod PEŁNYM obciążeniem??? bo kotły podaje się własnie na max mocy...zresztą pompy też tylko u Arturo jest inaczej :) i policz sobie wg PEŁNEJ mocy

Edytowane przez Piotrek42

OZC pokaże zapotrzebowanie na ciepło z mniejszym błędem niż inne metody. niestety jak każda i ono jest obarczone jakimś błędem- niektóre braki wychodzą dopiero w trakcie użytkowania bądź po wykonaniu termowizji odnajduje się różne niespodzianki których wyliczenia matematyczne nie pokażą czyli zwykłe błędy wykonawcze niewidoczne po zakończeniu budowy.

jednak ze względu na swoją specyfikę oraz ilosć danych ten błąd nie będzie zbyt duży. zapytaj kolegi asolt wytłumaczy to doskonale gdyż tym się zajmuje.

można szacować przyjmując średnie założenia tak jak w moim poradniku ale to już jest z dużym marginesem a im cieplejsze materiały użyte do budowy tym błąd będzie większy.

może się okazać że przyjmując dla nowego domu 50W/m2 wynik końcowy pokaże 50% większe zapotrzebowanie od faktycznego.

dlatego ja pomimo iż sam nie wykonuję to polecam nowym inwestorom wykonanie rzetelnego audytu- nie takiego z portalu zakupowego na sztukę bo potrzebne do papierów- takiego które pozwoli ograniczyć do niezbędnego minimum koszty ogrzewania. według mnie lepiej wydać na to 500zł niż potem pzepłacać co sezon tyle samo lub więcej z powodu niewłaściwie dobranego źródła ciepła- niezależnie czy gaz węgiel czy prąd jest paliwem.

maksio

Twój domek zadowoli się mniejszą niż 15 ilością kilowatów wiec możesz spać spokojnie

Sebastian

14KW da radę

niestety jam jest z "czarnej" frakcji i o kotłach gazowych się nie wypowiadam- nie usłyszysz więc mojej opinii który kocioł lepszy

Arturo72 idz ty chłopie do szkoły.. masz pompę 9kw czyli 9kw x24h ( taką pompę kupiłeś) =21,6Kw ,a jak ona bedzie pracować? ile czasu? w jakiej taryfie ?jaki cop? to juz inna para kaloszy, kręcisz sciemiasz mącisz ludziom w glowach... wiesz co rączki mam czyste bo teraz solary grzeją cwu (tak wiem są nieopłacalne wg ciebie) . Edytowane przez Piotrek42

Witam,

Widzę że temat ten zszedł na pobocze....

rozumiem ze OZC jest jedynym słusznym rozwiazaniem, ile kosztuje zrobienie wyliczen w tym programie? A moze nie jest az tak zaporowy dla laika?

Szczerze to myslalem ze na podstawie danych jakie podalem można plus minus okreslic moc, ale wyglada na to ze nie.... :-(

z tego co czytałem to kolega asolt robi ozc, ja robiłem u kolegi foczki. Do wyboru do koloru tylko trzeba zrobić. Ceny 300-500zł, moim zdaniem warto.

sebastian

jak chcesz liczyć w sposób przybliżony to

dla starych domów bez izolacji 100-120W/m2

dla starych ze słabą izolacją 80-90W/m2

dla domów z początku wieku 70-80W/m2

dla nowych standardowo izolowanych 50-60W/m2

dla energooszczędnych 30-40W/m2

i to przy założeniu dużego marginesu na niedoróbki, mostki cieplne oraz przy wentylacji grawitacyjnej

jak chcesz policzyć inaczej- również w przybliżeniu spróbuj:

kalkulator

to też tylko szacunki

ale to tak wygląda

nowy dom standardowo ocieplony o powierzchni około 150m2 potrzebuje jakieś 6-8KW na CO i do tego 2-3KW na CWU

mój domek z połowy lat 80 bez izolacji pochłaniał mnóstwo energii ale wystarczyło 10cm styro i 25cm wełny by to zmienić dość znacząco

niestety pozostał mi przewymiarowany kociołek- musi dożyć swoich dni a to jeszcze potrwa. następny będzie mniejszy

dlatego polecam wykonanie OZC- rzetelne otwiera oczy i nie pozwala się "uszczęśliwić" inwestorowi 3 krotnie przewymiarowany źródłem ciepła- "bo lepiej jak jest zapas"

taryfa G12e,tańsze kWh w tej taryfie występują przez 10h,chcąc w pełni wykorzystać tańszą taryfę przez 10h muszę dostarczyć tyle energii ile dom potrzebuje w ciągu 24h,w ciągu godziny przy -20st.C na zewnątrz a 21st.C wewnątrz dom potrzebuje 3,2kW energii,czyli na dobę

Arturo ty faktycznie masz taryfę G12e ?, wg tej tabeli :

http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/TD/Taryfa%20Dystrybucyjna%202013.pdf str.23

niemozliwe abys miał taką taryfę, bo na tym terenie dystrybutor jej nie oferuje. Mozesz miec jedynie G12 lub G12n

To odżałuj te kilka stów i zleć OZC...albo kup kocioł o dużym zakresie modulacji i cześć.Te wszystkie przeliczajki to są tylko do orientacyjnego nakreslania-życie i tak wszystko weryfikuje,niekoniecznie według ich wskazań.Np ten kalkulator co powyżej jest fajny i dużo rzeczy wyszło mi wg niego zgodnie z rzeczywistoscią,ale...napisało,że moja instalacja to perpetuum mobile :cool: chociaż dane wpisałam bez sciemniania.Głównie chyba chodzi o to,żeby nie przywalić kotła-smoka jak to drzewiej bywalo-dom 100m2 a kocioł 20 kW,bo sciany "zimne".Jak dasz trochę za mocny ale z modulacją np. od 3kW to raczej nie zrobisz sobie jakiegoś wielkiego kuku.Ja mam dom jak w podpisie,starszy i tak sobie docieplony-metraż podobny jak u Ciebie -a kocioł 18 (mod.od 6.8 co jest raczej za wysoko dla średnich potrzeb) a i tak nie zeżarł jakoś strasznie gazu-od 1 listopada do końca kwietnia cos koło 1500m3 a za ostatnie niespełna 15 miesięcy 1930 (temp 21oC+cwu 45)."Szpece" sugerowali mi 24 kW,mimo,ze stary kocioł sprzed ocieplenia był 21 kW,według przeliczajek wychodziło baaardzo róznie-od 10 kW do 20...powyższy kalkulator mówi o 8.4kW...zdurnieć mozna:yes:.Człowiek się boi z jednej strony,żeby kocioł "wyrabiał" a z drugiej rachunków-chyba najlepiej wziąć w tej sytuacji 12 czy 14 z modulacją od 3kW i sie nie martwić...ale to sa tylko takie moje przemyślenia oparte na własnym doświadczeniu.

Mam narazie G11,kiedyś chyba za Vattenfala była G12e,teraz nie przeglądałem taryf.

witam

masz taryfę G11 ale zarazem i masz taryfę G12e,bo "tańsze kWh w tej taryfie występują przez 10h,chcąc w pełni wykorzystać tańszą taryfę przez 10h musi dostarczyć tyle energii ile dom potrzebuje w ciągu 24h":lol2:

przecież są jakieś fora o "bajkopisaniu" - tam twoje miejsce, co druga twoja wypowiedż nie trzyma się kupy

mitoman

pozdrawiam