Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka moc kotła dla budynku ok 166m2?

Sebastian U.

Recommended Posts

Chciałeś zabłysnąć ale Ci się nie udało,znasz znaczenie słowa "narazie" ? Chyba nie.Nie spieszno mi do G12

I co to ma do rzeczy sprzedawco pomp,kotłów i Bóg wie czego jeszcze ? Jaki problem jest zmienic taryfę ?

Będę miał kaprys to zmienię na G12,ważne,że mam taką możliwość i fizyczną i sprzętową.

Jeśli zmienię na G12,to jaki sens ma Twoje pisanie ? Pokaż mi osoby na forum grzejące pompą w G11 ??

Tym się różnię,że ja nie idę z niczym za głosem stada,sąsiada,sprzedawcy czy jakiegoś innego doradcy :)

Stać mnie na G11 to grzeję narazie w G11.

Myślisz trochę ? Bo mi się wydaje,że raczej nie...

witam

:lol2::lol2:

to co piszesz nie trzyma się kupy, bo to kupa bzdur

wstydu oszczędź

pozdrawiam

• Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Większych bzdur niż Ty i karoka to nikt nie wypisuje a ja punktuje i prawdopodobnie sprzedaż Wam przez to na forum padła ;)

Inwestorzy przeglądają powoli na oczy...te na które karoka dopiera kocioł do domów a potem lamenty :)

witam

"punktuje" :lol2::lol2:

punkt, po punkcie bzdury wypisuje

za Wikipedią: Pseudologia, mitomania (łac. mitomania) lub też kłamstwo patologiczne, zespół Delbrücka – patologiczna skłonność do kłamania, zatajania prawdy i opowiadania zmyślonych historii, przedstawiających najczęściej opowiadającego w korzystnym świetle. Pseudologia różni się tym od zwykłego kłamstwa, że osoba opowiadająca sama nie jest w stanie oddzielić prawdy od własnej fantazji. Zespół opisał jako pierwszy Wojciech Mazurek.

U dzieci mitomania bywa najczęściej zjawiskiem przejściowym i łączy się z chęcią przeżywania przygód baśniowych. Niekiedy jednak u dzieci starszych i u dorosłych spotyka się tendencję do stałego rozmijania się z rzeczywistością. Tendencja do posługiwania się kłamstwem patologicznym bywa czasem skutkiem przebytych chorób organicznych mózgu (np. zapaleń), albo też bywa zależna od wrodzonych właściwości psychopatycznych. U niektórych osób o usposobieniu histerycznym mitomania może być środkiem zwrócenia na siebie uwagi otoczenia i dodania sobie znaczenia. Motywem kłamstwa patologicznego może być próżność, niekiedy zaś chęć wyrządzenia komuś krzywdy (np. przez anonimowe oskarżenie).

Mitomania może również pojawiać się jako zjawisko przejściowe np. u przestępcy, którego oskarża się o poważne przestępstwo, podczas gdy popełnił inne, dużo lżejsze. Mitomanami często są osoby o rozchwianej psychice i zmiennym nastroju, dzięki opowiadaniu rzeczy niestworzonych chcą być w centrum zainteresowania przy jednoczesnym odczuciu zaspokojenia. Na początku udaje się im to (powoduje to uzależnienie psychiczne od opowiadania rzeczy nieprawdziwych), szybko jednak są rozpoznawani przez otoczenie."

to moja ostatnia taka "rozmowa" z tobą - ja już rozpoznałem

więcej już nie będę się znęcał

pozdrawiam

A ja będę dalej punktował Twoje i innych głupoty wypisywane na forum...inwestor niech będzie świadomy a nie ogłupiany przez sprzedawców :)

No na mnie jeszcze nikt nie płacze, ciekawe ilu Ty do trwogi doprowadziłeś i jeszcze doprowadzisz.

A sprzedaż ma się lepiej niż ja sam się spodziewałem.

Punktować to powinieneś siebie ba każdym kroku a najlepiej jak kolega ci poradził: Wstydu sobie oszczędź.

Co z Twoimi pompkami ?

Faktycznie plajta czy dalej ślesz oferty na priva właśnie tym nieświadomym inwestorom ?

Mam narazie G11,kiedyś chyba za Vattenfala była G12e,teraz nie przeglądałem taryf.

czekaj czekaj

to ty wmawiasz wszystkim dookoła że dlatego wziąłeś mocniejszą pompę by grzać w taniej taryfie a nawet tej tańszej taryfy nie masz?

powiem ci chłopaku

"DOBRY JESTEŚ":bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash::bash:

chyba faktycznie jesteś mitomanem i to w najgorszej postaci

ponieważ szkodzisz innym a nie sobie

gdybyś krzywdził siebie to by było nawet zabawne ale to że robisz źle komuś wcale mi się nie podoba

ty jesteś chorym człowiekiem zyjącym w wyimaginowanym świecie a próbującym uczyć innych jak mają żyć naprawdę

opowiadasz same bajki:

o tym że nie masz kotłowni i komina ale masz więc tak naprawdę nie zaoszczędziłeś na tym gdyz musiałeś je postawić

o tym że grzejesz w taniej taryfie i według tego wszystko wyliczasz ale taniej taryfy nie masz wiec twoje koszty już są wyższe niż opowiadasz dookoła a jeszcze nawet nie mieszkasz

o tym że twój kominek będzie dla klimatu a od maja zbierasz drewno do niego

ocknij się i przestań kłamać

EDYTA:

przepraszam autora wątku za ten OT ale nie mogłem tego pominąć- ten koleś robi ludziom krzywdę swoimi bajkami i trzeba to piętnować

arturku

nie mniejsza z tym- pogódź się że nie masz pojęcia o życiu

oszukujesz wszystkich na kazdym kroku

jak widzisz różnice w kosztach które tak podbijasz aby twoje wyszło lepiej nie są aż tak rażące

ty wiele rzeczy będziesz miał za chwilę lub miałeś mieć a potem okazywało się zupełnie inaczej

skończ już

zrezygnowałeś z jednego komina, niektórzy mają w planach jeden komin wielokanałowy i mogą podłączyć kominek jak ty i kocioł np na gaz skoro nie trawisz węgla- im też każesz burzyć komin żeby było taniej?

nie zrezygnowałes z kotłowni- nie wmawiaj mi po raz kolejny że to pralniosuszarnia czy co tam sobie chcesz- stoi - wykorzystano materiał, zaprawę, tynki oraz materiały wykończeniowe- poniosleś koszty które próbujesz ukryć twierdząc że to nie kotłownia.

uwierzyłbym gdybyś miał pompę w szafie w holu zamkniętą. ty niestety masz ją w kotłowni.

a to co gadasz i piszesz ludziom robi im tylko źle- ponieważ ty nie mieszkasz nie korzystasz i tak naprawdę nie wiesz jeszcze co masz.

dowiesz się o tym po 2 sezonach

wtedy tu wróć i zacznij nauczać albo przepraszać

na razie to ty bladego pojęcia nie masz o tym o czym piszesz

Arturo72 czytam czytam i sie wtrącę...może pompa ciepła jest super ale powtórzę jakie koszta samej izolacji???mieszkam w regionie gdzie piec na eko jest postrzegany jako luksus !! Mam ocieplony dom 15cm grafit i kilka razy słyszałem ze to chore tyle styropianu dawać .Bardzo duża ilość osób wykańcza cześć domu gdyż koszta i jeszcze raz koszta :( .Zrozum 90% tutaj o poglądach jak ja .

Napisz ile cie kosztowała izolacja z rozpiska co i ile :)

Panowie,

Ale sie rozpedziliscie, tyle ze nie w temacie mojego postu....

idac dalej, bo im wiecej czytam tym więcej pytań się rodzi:

1. Co ma wielkość kotła do zużycia paliwa? Pytalem juz o to ale nie uzyskałem odpowiedzi?

2. Facet ktory z palca wyssal sobie wielkosc kotla wykonuje tez instalacje, czy w zwiazku z takim podejściem bez obliczeń itd warto go mimo to wziąć do wykonania podlaczenia czy nie? Wiem ze pytanie glupie, ale ciekawi mnie jak byscie do tego podeszli?

Seba

1 trochę źle postawione pytanie

nie co ma wielkość ale co ma przewymiarowanie do zużycia opału.

kociołek na węgiel to takie ustrojstwo które najsprawniej pracuje z mocą nominalną

czyli kociołek o sprawności np 86% i mocy 12KW będzie miał właśnie najwyższą sprawność przy mocy 12KW

nie będzie to jednak 86%- takie rzeczy to nawet nie w erze - tylko w labolatorium na super opale i czyściutkim kotle- nie temat na teraz.

im mniejsza moc tym niższa sprawność

zatem przy mocy 3-4KW może to być 50% a może 30%

jeśli zatem wstawimy do chałupy kocioł za duży to będzie on częściej pracował na małych mocach i marnował opał

ideałem by było posiadać 2 palniki- jeden o mocy równej 60% zapotrzebowania budynku na stany przejściowe i łagodne zimowe dni a drugi o mocy 100% potrzeb na 2-3 tygodnie mrozu

tak się jednak nie da

dlatego należy wybierać kocioł na miarę aby pracował z możliwie najwyższą sprawnością

czytałem o drastycznych poglądach typu- kocioł o mocy 60-70% zapotrzebowania a na duże mrozy dodatkowe dogrzewanie- ale do dla desperatów chyba

to tak w skrócie

2- co nazywasz wysysaniem z palca?

propozycję Twojego instalatora ?

może mieć staromodne podejście do tematu- większy kocioł lżej mu będzie pracować

nie oznacza to że nie będzie potrafił go podłączyć

może to zrobi lepiej niż nie jeden młody co ma teorię a o praktyce to gdzieś tam słyszał ale z czym to się je to on nie wie.

nie skazuj go od razu- może robił podłączenie niedaleko- spróbuj obejrzeć zapytać właściciela czy zadowolony

może wystarczy takiemu powiedzieć - ja daję kociołek a pan fachowe podłączenie- wilk syty i owca cała

Panowie,

Ale sie rozpedziliscie, tyle ze nie w temacie mojego postu....

idac dalej, bo im wiecej czytam tym więcej pytań się rodzi:

1. Co ma wielkość kotła do zużycia paliwa? Pytalem juz o to ale nie uzyskałem odpowiedzi?

2. Facet ktory z palca wyssal sobie wielkosc kotla wykonuje tez instalacje, czy w zwiazku z takim podejściem bez obliczeń itd warto go mimo to wziąć do wykonania podlaczenia czy nie? Wiem ze pytanie glupie, ale ciekawi mnie jak byscie do tego podeszli?

Seba

Ja przy podłączeniu ,robieniu instalacji zebrałem wiedzę teoretyczna ! [instalacja zrobiona według moich wytycznych ] plus wiedzę jaki piec potrzebny z tym ze i tak za duży kupiłem ale niewiele [mowie o kotle na eko] Czyli jeśli fachowiec dobry to weź z tym ze i tak musisz mieć pojecie plus patrzeć na ręce :)

Oczywiście klejenie na placki,zapytałem się czemu robią krzywdę sąsiadowi to odpowiedzieli mi ...żeby dom w zimie się nie przegrzewał ;)

Posłuchał "fachowców" a teraz ma problem bo Kierbud nie chce podpisać w dzienniku i zgodzić się na te 10cm bo jest to nie zgodne z normą na przenikalność cieplną ścian i walczy z "fachowcami" a radziłem mu co najmniej 15cm i to grafitu :)

Jakieś bajeczki opowiadasz ...

Polska norma przewiduje że "warstwa izolacyjna" nie może mieć parametrów gorszych niż U=0,3 ...

Aby spełnić te wymagania starczy beton komórkowy 24cm (nawet najgorszy "600") + 8cm najsłabszego styropianu ...

Z 10cm styropianu spełnia wymagania i U = 0,25 ...

Więc jak mu może kierbud nie podpisać ???

Co do klejenia na placki ...

To jeśli wiesz aby powietrze "hulało" pod izolacją musi powstać "ciąg". Dolna część izolacji jest przysypana ziemia , więc stamtąd nie będzie hulało powietrze. Nawet jakby był fatalnie ułożony styropian , to na nim jest wtopiona siatka a potem tynk , więc ten nie ma szansy na dopływ powietrza. Zostaje jedynie u góry izolacji , ale tam też powinna być połączona izolacja z izolacją stropu lub dachu ...

Więc skąd ma wiać te powietrze i jak ma się tam zrobić ciąg ?

Aby następowało wychłodzenie przez "wentylowanie" pod styropianem musiały by być dziury i dopływ powietrza od dołu i od góry izolacji ...

Oczywiście nie powinno się robić na placki , bo na pewno pewniejsze ocieplenie jest na ramkę , ale też klejenie na placki nie ma żadnego negatywnego wpływu na wychłodzenie styropianu przez "fruwający wiatr" bo po prostu nie powstaje tam pod ciśnienie ...

Sprawdź ceramiką poryzowaną lub maksa i 10cm ze słabym styro...

Na Śląsku,rude materiały są bardzo popularne chociaż wg mnie jest to najgorszy materiał do budowy i z rzadka ktoś buduje z BK czy silikatu.

Cóż,nie będę polemizował bo nie ma sensu ;)

Ciekawe tylko,czemu inwestorzy budujący z porothermu narzekają na przeciąg w gniazdkach ;)

Bo porotherm + klej = w większości dziurawa jak sito ściana :)

Beton Komórkowy "dużo wybacza" , a niestety Porotherm nie ...