ZygmuntRolicz 31.12.2013 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Bładzisz Stam z tą fasadą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.12.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 No to podeślijcie proszę jakieś linki to z chęcią poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 31.12.2013 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 ....., które jak pisałem wcześniej chcę zrobić samemu (20cm) Ja na co dzień zawodowo wykonuję elewację i nie z powodu że to moja profesja tylko z doświadczenia "TYNKÓW WEWNĘTRZNYCH I ELEWACJI NIE WARTO ROBIĆ SAMEMU"- potrzebne doświadczenie, praktyka, - wszystkie inne prace jesteś w stanie wykonać złożysz-rozłożysz, ale położenie struktury wymaga wprawy a towar nietani, trzeba zlecić jednej ekipie nie rozbijać oddzielnie ocieplania i położenia koloru - wymagać jakości od jednej ekipy, a w czasie negocjacji zamiast skupiać się na zbiciu 1czy 2 złotówek z m2 ustalić przejrzyste etapy i procedury odbiorów, poinformować czy nie przeszkadza, że będziesz patrzył na ręce, żeby nie było , że za dużo wymagasz, wziąć urlop na czas wykonywania ocieplenia, zająć się innymi pracami na budowie, i zerkać czy wszytko jest robione zgodnie z wcześniejszym ustaleniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 31.12.2013 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Stamm, w linku nie podeślę Ci tego co człowiek sie uczy miesiącami w szkole. Za dużo materiału. Jestem mistrzem monterem izolacji budowlanych i uwierz mi na słowo, że styropian nakleja się w jednej warstwie i w twoim przypadku zdecydowanie bez kołków. Kiedyś montowano "na mijankę" ale gr 5 i 5 cm.https://www.facebook.com/photo.php?fbid=671685289532934&set=a.657330797635050.1073741837.221835131184621&type=1&theater W linku masz moją chatkę 7m wysokości. Nierówności między brytami wypełniałem po dwóch dniach od przyklejania głęboko pianą. I wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.01.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Nie twierdzę i nie twierdziłem, że trzeba w 2-ch warstwach, ot tak mi się obiło gdzieś tu na forum o uszy, że tak można a nawet będzie lepiej. Chcę by mój dom był jak najbardziej energooszczędny dlatego dużą wagę chcę przyłożyć właśnie do ocieplenia bo to klucz wszystkiego. Nie mniej jednak dziękuję bardzo za Wasze uwagi i podpowiedzi. Ściany mam proste więc chyba nie powinno być problemów z położeniem styro. Większy problem jaki widzę to skąd wytrzasnąć rusztowanie (za jak najtaniej) . A jeżeli chodzi o linki to miałem na myśli o linki tutaj na forum dotyczące układania ocieplenia warstwowego vs jednowarstwowego. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.01.2014 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 W Komornikach wypożyczą ci rusztowanie na 2 tyg. za 750zl okolo 70m2. U Ciebie kleiłbym bryty cało powierzchniowo. Zuźycie kleju mniejsze niż na placki. O ile masz w miarę prosto wymurowany dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.01.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 a co sądzisz o klejaniu na piankę bez kołkowania do 5.5m (to w szczycie.. reszta około 3-3.5m, jak na zdjęciu na poprzedniej stronie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.01.2014 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Do 6m h mozesz kleić bez kolkowania na zaprawę cementową. Klej w piance jest sporo Mocniejszy od najlepszego kleju z wora więc sam mozesz sobie odpowiedzieć. Przy piankach duzo zyskujesz na czasie. Nie potrzebujesz pomocnika do mieszania kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.01.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 czyli spokojnie na piankę mozna kleic? po obwodzie i dwa paski w środku starczą?bo jak wczoraj zobaczylem ślady w firmie na elewacji oo kołkach - znaczy kółka w szronie gdzie widać jak ciepło ucieka kołkami to troche mi to mie pasuje, na. 1000 kołków powierzchnia to 2.8m2 - mostek spory.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.01.2014 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Pewnie. Ale pamietaj ze sa kołki nowej ery- z dekiekkiem ze styro- brak szronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.01.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 no ale to trzeba chyba w płycie wyciąć głębszą dziurę..? żeby ten dekiel wcisnąć.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 01.01.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 Pomimo kapslowania kołków mostki nadal będę, trochę słabsze ale będą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 01.01.2014 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2014 _artur_ sa specjalne otwornice do nawiercania styropianu. Potem wklejasz na piankę 2cm styropianowy dekiel.Stam -większym mostkiem będzie klamka w drzwiach czy szyba w oknie. Nie da sie wszystkich mostków wyeliminować. Pamiętajmy, że 1 cm styropianu odpowiada grubością 42cm murowanej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł-Kinga 28.11.2014 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Jestem w trakcie klejenia styro, kleję na piankę Tytan EOS, jak Tytan się skończył w Castoramie przerzuciłem się na Ceresit CT84. Robiłem próby na jednym i drugim kleju. Obydwa kleje trzymają perfect, po 2 godzinach nie idzie oderwać płyty od ściany. Miałem do poprawienia jedną płytę którą za bardzo mi wypchało na narożniku ( zapomniałem skorygować i poszedłem na kolejną ścianę) piłą sięgałem około 80% kleju, podpiłowałem ile mogłem i mimo tego że płyta była trzymana tylko w 20% nie szło jej oderwać od ściany^^ Tak więc szczerze polecam jeden i drugi klej. Mam domek parterowy do kalenicy 6,25m i też nie zamierzam kołkować. Ważę 96kg po przyklejeniu płyty 20cm grafit (Termo Organika) stawałem na nim i nic, tak więc stwierdzam że kołki są zbędne Dla spokoju zakołkuję naroża po jednym kołeczku i to tyle. Kleju dawałem uczciwie i wydajność na puszkę to 4-5m2 (po podgrzaniu puszki) nie wierzcie w wydajność rzędu 8-10 m2 jak piszą na niektórych pianach. Dodam że ściany mam równe, na 3m łacie odchyły rzędu 2mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 28.11.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Moje wyliczenia co do mostków punktowych .. bez nakładki styropianowej mostek wynosi 0,023 W/K .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 28.11.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ciekaw jestem czy kolki z nakladkami styropianowymi wypadna lepiej i o ile? Moze to zbedny wydatek, nie wart zachodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbzyk 04.12.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ciekaw jestem czy kolki z nakladkami styropianowymi wypadna lepiej i o ile? Moze to zbedny wydatek, nie wart zachodu? witam. Pracuje juz dlugo przy elewacjach i od dluszego czasu stosujemy nakladki styropianowe, na kazdym domu i budynku ktory kolkujemy. Jesli ktos ma dylemat czy stosowac taki system to wystarczy kumus zlecic lub wypozyczyc kamere termowizyjna i udac sie na piereszy lepszy dom z wyklmym kolkowaniem to zobaczy jak wygladaja mostki termiczne. cieplo pięknie ucieka Byłem na szkoleniu gdzie bylo pokazane jak to wyglada. Ja doradzam stosowac zaslepki. koszt nie wielki a na pewno pomoze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 04.12.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Ciekaw jestem czy kolki z nakladkami styropianowymi wypadna lepiej i o ile? Moze to zbedny wydatek, nie wart zachodu? wart .. jeszcze jak kołki stalowe to szczególnie. Jeden kołeczek fi 10 w 10cm izolacji to jedyne 0,023 W/K.. bardzo dużo .. jeśli pomnożyć przez liczbę. Skłaniam się ku klejeniu izolacji całą powierzchnią do przegrody. Zaślepki na kołki ? proste jak drug .. otwornica, wycięcie rdzenia.. kołek .. zaślepka 10cm na kołek .. piana .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djbzyk 04.12.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 wart .. jeszcze jak kołki stalowe to szczególnie. Jeden kołeczek fi 10 w 10cm izolacji to jedyne 0,023 W/K.. bardzo dużo .. jeśli pomnożyć przez liczbę. Skłaniam się ku klejeniu izolacji całą powierzchnią do przegrody. Zaślepki na kołki ? proste jak drug .. otwornica, wycięcie rdzenia.. kołek .. zaślepka 10cm na kołek .. piana ..[/quote a jesli ktos mysli ze kolki plastikowe nie maja mostkow termicznych to sa w bledzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 04.12.2014 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Zastosowalem u siebie takie zaslepki styropianowe. Kolki plastykowe- czy warto bylo i czy z dokladnoscia montazu nie bylo problemu okaze sie dopieru po termowizji, ktora z Panem Grzegorzem z FM wstepnie ustalilem na luty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts