Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kołkowanie styropianu jest konieczne?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

....., które jak pisałem wcześniej chcę zrobić samemu (20cm)

Ja na co dzień zawodowo wykonuję elewację i nie z powodu że to moja profesja tylko z doświadczenia "TYNKÓW WEWNĘTRZNYCH I ELEWACJI NIE WARTO ROBIĆ SAMEMU"- potrzebne doświadczenie, praktyka, - wszystkie inne prace jesteś w stanie wykonać złożysz-rozłożysz, ale położenie struktury wymaga wprawy a towar nietani, trzeba zlecić jednej ekipie nie rozbijać oddzielnie ocieplania i położenia koloru - wymagać jakości od jednej ekipy, a w czasie negocjacji zamiast skupiać się na zbiciu 1czy 2 złotówek z m2 ustalić przejrzyste etapy i procedury odbiorów, poinformować czy nie przeszkadza, że będziesz patrzył na ręce, żeby nie było , że za dużo wymagasz, wziąć urlop na czas wykonywania ocieplenia, zająć się innymi pracami na budowie, i zerkać czy wszytko jest robione zgodnie z wcześniejszym ustaleniem.

Stamm, w linku nie podeślę Ci tego co człowiek sie uczy miesiącami w szkole. Za dużo materiału. Jestem mistrzem monterem izolacji budowlanych i uwierz mi na słowo, że styropian nakleja się w jednej warstwie i w twoim przypadku zdecydowanie bez kołków. Kiedyś montowano "na mijankę" ale gr 5 i 5 cm.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=671685289532934&set=a.657330797635050.1073741837.221835131184621&type=1&theater

W linku masz moją chatkę 7m wysokości. Nierówności między brytami wypełniałem po dwóch dniach od przyklejania głęboko pianą. I wystarczy.

Nie twierdzę i nie twierdziłem, że trzeba w 2-ch warstwach, ot tak mi się obiło gdzieś tu na forum o uszy, że tak można a nawet będzie lepiej. Chcę by mój dom był jak najbardziej energooszczędny dlatego dużą wagę chcę przyłożyć właśnie do ocieplenia bo to klucz wszystkiego.

Nie mniej jednak dziękuję bardzo za Wasze uwagi i podpowiedzi. Ściany mam proste więc chyba nie powinno być problemów z położeniem styro. Większy problem jaki widzę to skąd wytrzasnąć rusztowanie (za jak najtaniej) ;) .

A jeżeli chodzi o linki to miałem na myśli o linki tutaj na forum dotyczące układania ocieplenia warstwowego vs jednowarstwowego.

Dzięki i pozdrawiam.

_artur_ sa specjalne otwornice do nawiercania styropianu. Potem wklejasz na piankę 2cm styropianowy dekiel.

Stam -większym mostkiem będzie klamka w drzwiach czy szyba w oknie. Nie da sie wszystkich mostków wyeliminować. Pamiętajmy, że 1 cm styropianu odpowiada grubością 42cm murowanej ściany.

• 10 months później...

Jestem w trakcie klejenia styro, kleję na piankę Tytan EOS, jak Tytan się skończył w Castoramie przerzuciłem się na Ceresit CT84. Robiłem próby na jednym i drugim kleju. Obydwa kleje trzymają perfect, po 2 godzinach nie idzie oderwać płyty od ściany. Miałem do poprawienia jedną płytę którą za bardzo mi wypchało na narożniku ( zapomniałem skorygować i poszedłem na kolejną ścianę) piłą sięgałem około 80% kleju, podpiłowałem ile mogłem i mimo tego że płyta była trzymana tylko w 20% nie szło jej oderwać od ściany^^ Tak więc szczerze polecam jeden i drugi klej. Mam domek parterowy do kalenicy 6,25m i też nie zamierzam kołkować. Ważę 96kg po przyklejeniu płyty 20cm grafit (Termo Organika) stawałem na nim i nic, tak więc stwierdzam że kołki są zbędne :)

Dla spokoju zakołkuję naroża po jednym kołeczku i to tyle. Kleju dawałem uczciwie i wydajność na puszkę to 4-5m2 (po podgrzaniu puszki) nie wierzcie w wydajność rzędu 8-10 m2 jak piszą na niektórych pianach. Dodam że ściany mam równe, na 3m łacie odchyły rzędu 2mm.

Ciekaw jestem czy kolki z nakladkami styropianowymi wypadna lepiej i o ile?

Moze to zbedny wydatek, nie wart zachodu?

witam. Pracuje juz dlugo przy elewacjach i od dluszego czasu stosujemy nakladki styropianowe, na kazdym domu i budynku ktory kolkujemy. Jesli ktos ma dylemat czy stosowac taki system to wystarczy kumus zlecic lub wypozyczyc kamere termowizyjna i udac sie na piereszy lepszy dom z wyklmym kolkowaniem to zobaczy jak wygladaja mostki termiczne. cieplo pięknie ucieka :) Byłem na szkoleniu gdzie bylo pokazane jak to wyglada. Ja doradzam stosowac zaslepki. koszt nie wielki a na pewno pomoze.

Ciekaw jestem czy kolki z nakladkami styropianowymi wypadna lepiej i o ile?

Moze to zbedny wydatek, nie wart zachodu?

wart .. jeszcze jak kołki stalowe to szczególnie.

Jeden kołeczek fi 10 w 10cm izolacji to jedyne 0,023 W/K.. bardzo dużo .. jeśli pomnożyć przez liczbę.

Skłaniam się ku klejeniu izolacji całą powierzchnią do przegrody.

Zaślepki na kołki ? proste jak drug .. otwornica, wycięcie rdzenia.. kołek .. zaślepka 10cm na kołek .. piana ..

wart .. jeszcze jak kołki stalowe to szczególnie.

Jeden kołeczek fi 10 w 10cm izolacji to jedyne 0,023 W/K.. bardzo dużo .. jeśli pomnożyć przez liczbę.

Skłaniam się ku klejeniu izolacji całą powierzchnią do przegrody.

Zaślepki na kołki ? proste jak drug .. otwornica, wycięcie rdzenia.. kołek .. zaślepka 10cm na kołek .. piana ..[/quote

a jesli ktos mysli ze kolki plastikowe nie maja mostkow termicznych to sa w bledzie