coulignon 09.12.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 można bez kołkowania ale trzeba użyć dobrego kleju w dobry sposób - to opisane jest powyzej. Dobry klej rozponaje się tak: przyklejemy do ściany styropian EPS 100 Po tygodniu odrywamy. Jeśli pęknie klej lub stropian odpadnie od kleju znaczy g..nie klej. Jeśli rozerwiesz styropian - znaczy jest ok. Na pewno wszytkie kleje piankowe spełnią ten warunek . I na pewno większość klejów do styropianu z worka odpadnie w takim teście. Kleje do siatki - opadnie tylko połowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitfromhell 09.12.2013 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Mostki termiczne powoduje złe wykonanie ocieplenia, a nie kołki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.12.2013 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 możesz wyjaśnić jakim cudem kołki nie są mostkami termicznymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.12.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 u mnie narożniki i okolice okien oraz ściana szczytowa będą na pewno kołkowane. zastanawiam się właśnie nad wyborem kleju oraz tynku. naprawdę kleje w piance są tak dobre? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mada102 10.12.2013 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 można bez kołkowania ale trzeba użyć dobrego kleju w dobry sposób - to opisane jest powyzej. Dobry klej rozponaje się tak: przyklejemy do ściany styropian EPS 100 Po tygodniu odrywamy. Jeśli pęknie klej lub stropian odpadnie od kleju znaczy g..nie klej. Jeśli rozerwiesz styropian - znaczy jest ok. Na pewno wszytkie kleje piankowe spełnią ten warunek . I na pewno większość klejów do styropianu z worka odpadnie w takim teście. Kleje do siatki - opadnie tylko połowa Pod tym linkiem znajduje się zestawienie wyników badań klejów: http://dlabudownictwa.pl/images/stories/biblioteczka/badania/wyniki%20klejw%20do%20styropianu-2012.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 10.12.2013 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2013 Odpowiedz na pytanie "Czy kołkowanie styropianu jest konieczne";) [ATTACH=CONFIG]228935[/ATTACH] A widzisz tam klejenie plyt po obwodzie? NIe ma, jakby bylo to bym wiatr nie penetrowal celej przestrzeni klejenia..., no ale sciana musi przeciez oddychac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZygmuntRolicz 24.12.2013 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2013 Kołki stosuje sie od 6m w zwyż. Kołki mają za zadanie oddzialywac na sily odpowiedzialne za ścinanie. Przed klejenuem styropianu nalezy wykonac kilka prób roznych klejów. Do grafitiwych styropianow są przeznaczone specjalne kleje. Jezeli ktos koniecznie chce kołkować bo nie ufa wykonawcy to sa korki ze styropianu 1cm zakrywajace kołki i późniejszy "efekt biedronki"- mokre lub zaszronione punkty na elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 28.12.2013 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2013 u mnie narożniki i okolice okien oraz ściana szczytowa będą na pewno kołkowane. zastanawiam się właśnie nad wyborem kleju oraz tynku. naprawdę kleje w piance są tak dobre? Te w piance nie wychodzą tanio.My jak robimy polecam ks126 gwarantuje, że styropian pęknie a klej zostanie na ścianie, ale niestety 1m2 elewacji 5-7zł/m2 wyjdzie a to już wielu inwestorów niezaakceptuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 29.12.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 Te w piance nie wychodzą tanio.My jak robimy polecam ks126 gwarantuje, że styropian pęknie a klej zostanie na ścianie, ale niestety 1m2 elewacji 5-7zł/m2 wyjdzie a to już wielu inwestorów niezaakceptuje. używając kleju do siatki, np. tego wymienionego przez Ciebie, jakie zużycie założyć na 1 m2 ocieplenia? zakładam oczywiście klejenie na wianki + placki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BCS 29.12.2013 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2013 zależy z czego mury, krzywa ceramika pod 6kg/m2 a prosta silka lekko przekroczy 4kg/m2, ks 126 jest do szpachlowania dla tego jak zostaje z klejenia można do siatki użyć, a tam wydajność jak drut 4kg/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 30.12.2013 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 zależy z czego mury, krzywa ceramika pod 6kg/m2 a prosta silka lekko przekroczy 4kg/m2, ks 126 jest do szpachlowania dla tego jak zostaje z klejenia można do siatki użyć, a tam wydajność jak drut 4kg/m2 dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 30.12.2013 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 Ja cały czas mam w planie ocieplenie w 2-ch warstwach 15+5 i tak się zastanawiam czy pierwszą warstwę na zwykły klej z worka plus kołki a na to druga warstwa na pewno na piankę. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy będzie OK?Ma ktoś doświadczenia z ocieplaniem 2-u warstwowym? Jakie stosowaliście techniki, kleje itd.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EWBUD 30.12.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2013 2 warstwy - dużo już było na ten temat.Jak nie musisz to nie rób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.12.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Możesz coś zalinkować w tym temacie bo jakoś nic nie mogę znaleźć.Z góry wielkie dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 31.12.2013 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 stam222 bylo bylo. Generalnie jest to blad wykonawczy i to dosc powazny. Oczywiscie da sie to zrobic... ale trzeba podwojnie kolkowac. obie warstwy czyli 8szt/m2 wiec ... po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 31.12.2013 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 A dlaczego chcesz dawać te dwie warstwy, wg mnie lepiej jedną a dopilnować i zrobić powoli i solidnie.Takie obrazki jak w tym temacie obrazują jedno - błędy w wykonaniu.Brak kleju wokół płyty - bo to czas i kasa na więcej kleju.Brak przeszlifowania płyty przed klejem - znowu czasPraca przy tylko co przyklejonym styropianie - znowu czas by klej związał, a tak ekipa zdąży już zakołkować - o ile kołkuje i siatkę w klei a że klej który miał trzymać płyty do muru się zruszy i nie trzyma to już inna kwestia. Wg mojej niefachowej opinii wszystkiemu winien CZAS a wiadomo czas to pieniądz dla ekipy wykonawczej, pieniądz inwestora. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.12.2013 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Witajcie..właśnie dzisiaj podjeżdżałem pod firmę i na budynku ukazał mi się taki oto obrazek: http://imageshack.com/scaled/medium/198/k518.jpg jako że na swojej budowie jestem przed etapem ocieplenia (dom parterowy z poddaszem wysokość w szczycie 6m), bomek taki: http://imageshack.com/scaled/medium/15/2xgw.jpg ekipa sugeruje (ale się nie upiera) żeby kołkować po całości, ja jestem niezbyt chętny do tego, a takie obrazki jak powyżej utwierdzają mnie w tym przekonaniu, bo nie po to mam dobrze ocieplony dom, poddasze i płytę fundamentową na styrodurze żeby ciepło przez kołki uciekało.. czy nie ma problemu żeby dać wszystko na klej lub piankę.. łącznie około 170m2 styropianu, mam już kupiony grafit 20cm..ile może pójść na to pianki (klejenie chyba po obwodzie i w środku każdej płyty.. (są może jakieś obrazki jak powinno się robić?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.12.2013 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Ja oklejając fundament styrodurem używałem kilku rodzajów klejów (pianek) i na kilku instrukcjach widniało, że fundamenty dookoła a na ścianach wzdłużne paski 5-6. Ja mimo wszystko po obwodzie też bym zrobił. A dlaczego chcesz dawać te dwie warstwy, wg mnie lepiej jedną a dopilnować i zrobić powoli i solidnie. No właśnie oglądając ocieplenia wykonane przez fachofcuf to postanowiłem zrobić ocieplenie samodzielnie. Dlatego też żeby było solidnie i bez mostków to myślałem o 2-ch warstwach (na mijankę). I dlatego też, ze chcę to wykonać samodzielnie, czytam, dowiaduję się i wyciągam wnioski i wolę to zrobić (tzn. wyciągnąć wnioski) przed wykonaniem ocieplenia niż "po". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ostap 31.12.2013 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 Wg mojej opinii 2 warstwy na mijankę to już przesada i niekoniecznie dobre rozwiązanie.Zrób jedną ale frezowaną ewentualne szczeliny pianka i będzie git. Sam tak zrobiłem dla brata 15cm styropianu, u mnie jeszcze nie wiem ile będzie.Myślę że jest innych kilka elementów do przypilnowania wentylacja, osadzenie drzwi i okien, bramy garażowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 31.12.2013 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2013 No ja na dobrą sprawę jestem dopiero na etapie SSO i teraz poza domem, z 5-oma kg "Muratora" przygotowuję się do wiosennego ataku na budowę. Między czasie czytam forum i drążę temat w tej akurat chwili ocieplenie, które jak pisałem wcześniej chcę zrobić samemu (20cm) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts