Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy kołkowanie styropianu jest konieczne?

Recommended Posts

można bez kołkowania ale trzeba użyć dobrego kleju w dobry sposób - to opisane jest powyzej. Dobry klej rozponaje się tak:

przyklejemy do ściany styropian EPS 100 Po tygodniu odrywamy. Jeśli pęknie klej lub stropian odpadnie od kleju znaczy g..nie klej. Jeśli rozerwiesz styropian - znaczy jest ok. Na pewno wszytkie kleje piankowe spełnią ten warunek . I na pewno większość klejów do styropianu z worka odpadnie w takim teście. Kleje do siatki - opadnie tylko połowa :-)

• Odpowiedzi 65
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

można bez kołkowania ale trzeba użyć dobrego kleju w dobry sposób - to opisane jest powyzej. Dobry klej rozponaje się tak:

przyklejemy do ściany styropian EPS 100 Po tygodniu odrywamy. Jeśli pęknie klej lub stropian odpadnie od kleju znaczy g..nie klej. Jeśli rozerwiesz styropian - znaczy jest ok. Na pewno wszytkie kleje piankowe spełnią ten warunek . I na pewno większość klejów do styropianu z worka odpadnie w takim teście. Kleje do siatki - opadnie tylko połowa :-)

Pod tym linkiem znajduje się zestawienie wyników badań klejów:

http://dlabudownictwa.pl/images/stories/biblioteczka/badania/wyniki%20klejw%20do%20styropianu-2012.pdf

• 2 weeks później...
Kołki stosuje sie od 6m w zwyż. Kołki mają za zadanie oddzialywac na sily odpowiedzialne za ścinanie. Przed klejenuem styropianu nalezy wykonac kilka prób roznych klejów. Do grafitiwych styropianow są przeznaczone specjalne kleje. Jezeli ktos koniecznie chce kołkować bo nie ufa wykonawcy to sa korki ze styropianu 1cm zakrywajace kołki i późniejszy "efekt biedronki"- mokre lub zaszronione punkty na elewacji.

u mnie narożniki i okolice okien oraz ściana szczytowa będą na pewno kołkowane. zastanawiam się właśnie nad wyborem kleju oraz tynku. naprawdę kleje w piance są tak dobre?

Te w piance nie wychodzą tanio.My jak robimy polecam ks126 gwarantuje, że styropian pęknie a klej zostanie na ścianie, ale niestety 1m2 elewacji 5-7zł/m2 wyjdzie a to już wielu inwestorów niezaakceptuje.

Te w piance nie wychodzą tanio.My jak robimy polecam ks126 gwarantuje, że styropian pęknie a klej zostanie na ścianie, ale niestety 1m2 elewacji 5-7zł/m2 wyjdzie a to już wielu inwestorów niezaakceptuje.

używając kleju do siatki, np. tego wymienionego przez Ciebie, jakie zużycie założyć na 1 m2 ocieplenia? zakładam oczywiście klejenie na wianki + placki

Ja cały czas mam w planie ocieplenie w 2-ch warstwach 15+5 i tak się zastanawiam czy pierwszą warstwę na zwykły klej z worka plus kołki a na to druga warstwa na pewno na piankę. Po przeczytaniu tego wątku zastanawiam się czy będzie OK?

Ma ktoś doświadczenia z ocieplaniem 2-u warstwowym? Jakie stosowaliście techniki, kleje itd.?

stam222 bylo bylo. Generalnie jest to blad wykonawczy i to dosc powazny. Oczywiscie da sie to zrobic... ale trzeba podwojnie kolkowac. obie warstwy czyli 8szt/m2 wiec ... po co?

A dlaczego chcesz dawać te dwie warstwy, wg mnie lepiej jedną a dopilnować i zrobić powoli i solidnie.

Takie obrazki jak w tym temacie obrazują jedno - błędy w wykonaniu.

Brak kleju wokół płyty - bo to czas i kasa na więcej kleju.

Brak przeszlifowania płyty przed klejem - znowu czas

Praca przy tylko co przyklejonym styropianie - znowu czas by klej związał, a tak ekipa zdąży już zakołkować - o ile kołkuje i siatkę w klei a że klej który miał trzymać płyty do muru się zruszy i nie trzyma to już inna kwestia.

Wg mojej niefachowej opinii wszystkiemu winien CZAS a wiadomo czas to pieniądz dla ekipy wykonawczej, pieniądz inwestora.

Pozdrawiam

Witajcie..

właśnie dzisiaj podjeżdżałem pod firmę i na budynku ukazał mi się taki oto obrazek:

http://imageshack.com/scaled/medium/198/k518.jpg

jako że na swojej budowie jestem przed etapem ocieplenia (dom parterowy z poddaszem wysokość w szczycie 6m), bomek taki:

http://imageshack.com/scaled/medium/15/2xgw.jpg

ekipa sugeruje (ale się nie upiera) żeby kołkować po całości, ja jestem niezbyt chętny do tego, a takie obrazki jak powyżej utwierdzają mnie w tym przekonaniu, bo nie po to mam dobrze ocieplony dom, poddasze i płytę fundamentową na styrodurze żeby ciepło przez kołki uciekało..

czy nie ma problemu żeby dać wszystko na klej lub piankę.. łącznie około 170m2 styropianu, mam już kupiony grafit 20cm..

ile może pójść na to pianki (klejenie chyba po obwodzie i w środku każdej płyty.. (są może jakieś obrazki jak powinno się robić?)

Ja oklejając fundament styrodurem używałem kilku rodzajów klejów (pianek) i na kilku instrukcjach widniało, że fundamenty dookoła a na ścianach wzdłużne paski 5-6. Ja mimo wszystko po obwodzie też bym zrobił.

A dlaczego chcesz dawać te dwie warstwy, wg mnie lepiej jedną a dopilnować i zrobić powoli i solidnie.

No właśnie oglądając ocieplenia wykonane przez fachofcuf to postanowiłem zrobić ocieplenie samodzielnie. Dlatego też żeby było solidnie i bez mostków to myślałem o 2-ch warstwach (na mijankę). I dlatego też, ze chcę to wykonać samodzielnie, czytam, dowiaduję się i wyciągam wnioski i wolę to zrobić (tzn. wyciągnąć wnioski) przed wykonaniem ocieplenia niż "po".

Wg mojej opinii 2 warstwy na mijankę to już przesada i niekoniecznie dobre rozwiązanie.

Zrób jedną ale frezowaną ewentualne szczeliny pianka i będzie git. Sam tak zrobiłem dla brata 15cm styropianu, u mnie jeszcze nie wiem ile będzie.

Myślę że jest innych kilka elementów do przypilnowania wentylacja, osadzenie drzwi i okien, bramy garażowe.