schalker 27.08.2013 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam, 4 lata temu elektryk robił nam nową instalację elektryczną. W przedpokoju mamy rozdzielnię. Z tej rozdzielni do dużego pokoju biegnie kabel 3x2,5 do łączników światła i osobny kabel 3x2,5 biegnie do gniazdek. Teraz muszę zrobić dodatkowe oświetlenie i dodatkowy łącznik zlokalizowany w innym rogu pokoju. Czy mogę podpiąc się do jednego z gniazdek które jest zlokalizowane bliżej czy muszę ciągnąć przewód od ostatniego łącznika ? PozdrawiamMarcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elpapiotr 27.08.2013 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Ale rozrzutny ... elektryk.2,5 mm2 do oświetlenia, no no.A skąd możesz pociągnąć dalszy obwód oświetleniowy, dowiesz się z Dz.U. z 2002 nr 75 poz. 690 • Brzmienie od 23 lutego 2013Mowa o paragrafie 188 p.2 w ROZPORZĄDZENIU MINISTRA INFRASTRUKTURYz dnia 12 kwietnia 2002 r.w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.k.k 28.08.2013 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Powinieneś mieć rozdzielone instalację oświetleniową i gniazdek, oświetleniowa na oddzielnym zabezpieczeniu. Z tego względu lepiej, abyś podpiął się do już istniejącej. Tylko, że może się zdarzyć, że przy łączniku nie masz do czego się podpiąć, bo tam masz tylko fazę lub co gorsza tylko neutralny (lub PEN - uwaga pro forma). Musisz podpiąć się w miejscu, gdzie masz obie żyły robocze - to owszem, może być puszka łącznika, ale też puszka rozgałęźna (zamknięta i zamalowana), a nawet jakieś rozgałęzienie bez puszki, choć to raczej w starszych instalacjach bywa. Jak zajrzysz pod wyłącznik światła, a tam masz tylko dwie żyły, lub trzy żyły przy dwuprzyciskowym, to się tam nie podłączysz. Nie ufaj kolorom żył, sprawdź ich faktyczną funkcję. Do gniazdka fizycznie możesz się podłączyć, ale nie będzie to zgodne z literą, gdyż rozporządzenie... no i z zasadami, gdyż gniazdka są zazwyczaj zabezpieczone nadprądówką 16A, a osprzęt oświetleniowy jest przystosowany do 10A. Cytując Szwejka: nie wolno, ale można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
saruman 29.08.2013 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) W teorii gniazdka i oświetlenie są na oddzielnych obwodach. I tak u mnie robił elektryk.Pytanie tylko jakie wielkie nieszczęście się stanie jak sobie jedną żarówkę podepnie pod gniazdko?Może będzie nawet lepiej bo nie wszyscy zabezpieczają oświetlenie różnicówkami. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Jarek.P Wymoderowałem zbędne dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 29.08.2013 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 (edytowane) Inna obciążalność przewodu 1,5mm2 i inna obciążalność przewodu 2,5mm2.Więc skoro tak chcesz to albo wykonasz ten wypust na oprawę przekrojem 2,5mm2 albo zmień zabezpieczenie tego "zmodyfikowanego" obwodu gniazdowego na 13A.Wtedy poznasz znaczenie terminu "funkcjonalność instalacji".A RCD do tego nie mieszajcie. Edytowane 29 Sierpnia 2013 przez Jarek.P wymoderowałem zbędne dyskusje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 29.08.2013 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Panowie, pozwoliłem sobie ograniczyć waszą dyskusję do konkretów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts