dorota_h 27.08.2013 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Witam.Poszukuję pieca tak jak w temacie.Dom stary "poniemiecki" o parametrach:- grubość ścian - ( jedna cegła)- ocieplony od zewnątrz 10 cm styropianu, od wewnątrz 10 cm wełny.- dach ma teraz 10 cm wełny (miedzy belkami) wkrótce drugie 10 cm w poprzekPowierzchnia:Parter ogrzewany przez teściów.- piętro - 85 m2- poddasze ok 45 m2Szukam pieca gazowego do ogrzewania i c.w.u. (1 łazienka + kuchnia) JEDNOFUNKCYJNEGO z ZASOBNIKIEM.Ogrzewanie to grzejniki, bez podłogówki.Zaproponowano mi:- Viessman Vitopend 100 (jednofunkcyjny) + zasobnik 120 l (ten ma różne opinie)- De Dietrich MCR II + zasobnik 100 l (ponoć drogi serwis i części)- Vaillant VKC 250/1-3 120 z zasobnikiem (ciekawa propozycja, tylko nie wiem czy nie jest jak dla mnie za duży)Proszę o pomoc w wyborze, bo czas ucieka i muszę się na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 27.08.2013 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 witam Przy wyborze kotła kieruj się dostępnością serwisu w Twojej okolicy wszystkie marki które podałaś są dobre i na pewno długo posłużą. Uważam, że do domu 85m najlepszym rozwiązaniem będzie kocioł jednofunkcyjny turbo z zamkniętą komorą spalania oraz zasobnik ciepłej wody 100 - 120lNa kondensaty raczej nie ma sensu patrzeć przy tak małej powierzchni i instalacji grzejnikowej pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_h 27.08.2013 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2013 Serwis mam w okolicy każdej z firm, więc z tym problemu nie ma.Musze się tylko zdecydować na konkretna firmę i model. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorota_h 29.08.2013 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ok właśnie sobie mniej więcej policzyłam i wyszło mi zapotrzebowanie w okolicach 5-8 kW.Więc wszystkie powyższe piece są za mocne, gdyż ich modulacja zaczyna się powyżej 10 kW.W takim razie co wybrać?Coraz bardziej przekonuje się do pieców dwufunkcyjnych (cena).Co można kupić za rozsądne pieniądze (max 4000 zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts