map78 22.05.2014 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Nie wiem jaki masz ocieplenie podłoga/strop/dach , ale jeśli jakiejś tragedii nie ma to raczej polecałbym zastanowić się nad pompą ciepła , tyle że jak pompa ciepła to raczej trzeba by zlikwidować grzejniki i dać tam podłogówkę ... Jak kocioł to nie pozwól sobie wcisnąć "potwora" i kup jakiś z automatyczną inteligentną elektroniką (SPP,Bruli,Ecoal,Skorpion,Cobra) , warto aby też miał jakiś uniwersalny palik (aby dało się w nim palić także miałem - da to możliwość stosowania tańszego opału) , ale raczej polecałbym się skierować ku pompie , nawet jakby miało wyjść drożej ... Oo Kaszpir, widzę że zaczynasz mówić ludzkim głosem - miło:) Kolego Tomaszu tak jak przedmówcy Ci radzą - po pierwsze obecnego hydraulika pogoń na 3 wiatry, bo to relikt minionej epoki, jeżeli takie rady Ci daje przy nowym domu z pakietem 3-szybowym:eek: Po drugie, nie mieszaj podłogówki z grzejnikami - to też technologia z minionego stulecia. Jak chcesz pompę to albo 100% podłogówka, albo podłogówka + klimakonwektory (jak u mnie) - cenowo wychodzi porównywalnie do podłogówki - zalety: klimatyzacja latem, możliwość szybkiego dogrzania lub schłodzenia gdy jest to potrzebne, wady: brak akumulacji, czyli droższa eksploatacja ze względu na konieczność pracy również w drogiej taryfie. Jeżeli chodzi o ekogroszek to generalnie zadowoleni będą z niego wytrawni palacze węgla, którzy maja doświadczenie z rożnego rodzaju śmieciuchami, górniakami, itp - dla nich to postęp, komfort i naturalna ścieżka rozwoju. Dla byłych blokersów (jak np ja) system ten będzie uciążliwy - wiem coś o tym:yes: Pozdrawiam P.S. Od Tomasz Brzęczkowskiego na razie trzymaj się z daleka - dobra rada:yes: Jak nabierzesz trochę ogłady w temacie ogrzewania to zrozumiesz dlaczego;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.05.2014 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Albo piec albo pompa.Przy pompie tylko podlogowka, ale jesli bedzie piec, to ja bym tak z ta podlogowka nie szalala, bo mozna sobie krzywde zrobic;) Trzeba brac pod uwage to, ze z pieca nie pojdzie w podloge woda o temperaturze 30stopni jak przy pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Albo piec albo pompa. Przy pompie tylko podlogowka, ale jesli bedzie piec, to ja bym tak z ta podlogowka nie szalala, bo mozna sobie krzywde zrobic;) Trzeba brac pod uwage to, ze z pieca nie pojdzie w podloge woda o temperaturze 30stopni jak przy pompie. Pani Tereso, proszę nie pisać bzdur. Kociołek i 100% podlogówki jak najbardziej się sprawdzi. Mogę wszystko ustawić na sterowniku, który reguluje zasilaniem. Może to być nawet 26℃, a temp. na kotle 60℃. Od tego jest, np. zawór 4D z siłownikiem i wspomnianym wyżej sterownikiem. Edytowane 22 Maja 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.05.2014 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Blagam, tylko nie Tereso;) To tylko moj nick, a nie imie i o ile do Tereski sie przyzwyczailam, to Teresy nie zniese:D A teraz na temat:)Jesli sie myle, to przepraszam, ze wprowadzam kogos w blad. Po prostu z moich obserwacji wynika, ze nie kazdy umie piec "ogarnac" i potem sauna w domu i goscie z nogami uciekaja gdzie sie da;) A z grzejnikiem to i blondynka da sobie rade.Naprawde mozna puscic w podloge chlodniejsza wode? Jak sie to ustawia? Pytam, bo sasiadom sie ta wiedza przyda:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Wyjaśniłem to droga Pani w ostatnim zdaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.05.2014 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Przeczytalam post przed edycja, dlatego zapytalam.Dzieki za informacje, przy najblizszej okazji zapytam, czy maja taki taki zawor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 22.05.2014 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Przeczytalam post przed edycja, dlatego zapytalam. Dzieki za informacje, przy najblizszej okazji zapytam, czy maja taki taki zawor. Zapytaj adkwapniewski jaką temp. zasila podłogę, pawko myślę też dużo wyjaśnił. Za dużo naczytałaś się chyba pompiarzy przechodząc pranie mózgu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tereska77 22.05.2014 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Nie naczytalam sie, bazuje na doswiadczeniach znajomych:P Maja po prostu za goraco w domu:sick: Zaluja, ze maja podlogowke na calym dole i maja problem z ogarnieciem pieca. Zadzwonilam przed chwila i powiedzialam o tym zaworze 4D, kolezanka ma sie zorientowac w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 22.05.2014 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 (edytowane) Nie naczytalam sie, bazuje na doswiadczeniach znajomych:P Maja po prostu za goraco w domu:sick: Zaluja, ze maja podlogowke na calym dole i maja problem z ogarnieciem pieca. Zadzwonilam przed chwila i powiedzialam o tym zaworze 4D, kolezanka ma sie zorientowac w temacie. Ja mam podłogówkę w całym domu + ręcznikowce w łazienkach , temp wody wpadającej do rozdzielaczy może być między 25*C- 42*C , gdybym się nie bawił w wygrzewanie wylewek po 3-4 razy to spokojnie cały sezon mogłem obskoczyć z np 26-30*C na rozdzielaczach , temp posadzki jest niższa , stojąc boso ani zimno ani ciepło - i nie nie mam 30 cm styro od gruntu Może sobie zamontować 3D termostatyczny - nastawi np 30-32*C i wyżej nie pójdzie w podłogę ... Edytowane 22 Maja 2014 przez adkwapniewski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Potwierdzam, nie zaprzeczam. Ciepłą podłogę to miałem tylko w dużej łazience, reszta ambiwalentna. Podkreślam, mam kocioł na paliwo stałe i jestem zadowolony, że na całości mam ogrzewanie podłogowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.05.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Ciepłą podłogę to miałem tylko w dużej łazience, reszta ambiwalentna. Co wg Ciebie oznacza slowo "ambiwalentny"? Czy to "synomin slowa "neutralny"? Bo nie rozumiem za bardzo sensu tego stwierdzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 22.05.2014 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2014 Myślałem o przeciwieńswie zimny ciepły i wyszło mi z tego obojętny. Pisząc w ten sposób o podłodze jest bez pojęcia.i tak jak napisałeś bez sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 (edytowane) Kolego Kaszpir i map 78 wielki dzięki za obiektywną rade, wreszcie ktoś zaczyna pomagać a nie wymądrzać się wielki plus ! Teraz mamy dylemat, co wybrać wszyscy polecają pompę po mimo większego kosztu instalacji. Nam najbardziej zależy na późniejszych mniejszych kosztach za użytkowanie i jesteśmy w stanie dołożyć do instalacji, tylko interesują nas koszta utrzymania pompy w okresie zimowym ile pobiera energii jakie koszta jest za sezon grzewczy. Tak jak kolega Map78 napisał jestem blokeresem od urodzenia i jest to nasza pierwsza przygoda z domkiem dlatego każda obiektywna rada jest cenna. Edytowane 23 Maja 2014 przez Tomasz & Koń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 23.05.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Jeśli szukasz jak najniższych kosztów to porządnie, dokładnie, starannnie izoluj chałupę, bo inaczej to żadne zródło ciepła nie zapewni Ci niskich kosztów eksploatacji zaizolujesz porządnie - bedzie tanio zrobisz durszlak bedzie drogo - a wtedy to już tylko opony, butelki PET itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 tylko interesują nas koszta utrzymania pompy w okresie zimowym ile pobiera energii jakie koszta jest za sezon grzewczy. Ale nie widzisz prostej zaleznosci dom-zapotrzebowanie? To ile dana pompa zuzyje energii zalezy od zapotrzebowania budynku na cieplo. Jesli podasz przynajmniej w przyblizeniu taki parametr, to bedzie mozna oszacowac koszty. Jesli nie wiesz, to podaj wszelkie planowane parametry domu i jego izolacji. Oszacujemy. BTW: Dla mojego domu "suoperzaizolowanego" masz dane odnosnie zuzycia i kosztow w stopce. Poczytaj wogole stopki pompiarzy. Wiele Ci to rozjasni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Powierzchnia domu 149m2 + garaż 20m2Cegła ceramiczna porotherm eder 25cm plus styropian 15 cm Dachówka ceramiczna, skosy lane, plus wełna na strychuParter styro 10 cm plus 6 cm wylewki, poddasze 5 cm styro plus 6 cm wylewka, strych tak samo jak na poddaszu Okna trzy szybowe Kubatura domu - 494.3 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Ile tej welny dajesz na skosy i jaki rodzaj wentylacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 25 cm wełna nie pamiętam jakiej firmy , wentylacja standardowa z wiatraczkami w łazience i wc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.05.2014 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Liczmy w tych Kielcach10-12k kWh na CO sezonowo i przyjmijmy 11k kWh. Przy pompie ciepla PW i przystosowanej do niej instalacji podlogowki przyjmuje COP=3 dla taryfy G11 (54gr/kWh) i wtedy masz koszty CO na poziomie prawie 2000 zl. Jesli nastawisz sie na tani G12 (30gr/kWh) prad czyli grzanie glownie noca, to wtedy przyjmij COP=2,7 i kozty w granicach 1200 zl. Przy pompie gruntowej w tanim pradzie zejdziesz z CO spokojnie ponizej 1000 zl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Wielkie dzięki za wyliczenie i sorki za niewiedze ale nie mam pojecia co i jak a chce dobrze i dopiero wdrazam sie w temat :)Zancie jakichś solidnych wykonawców tejże instalacji w świętokrzyskim ktorych można polecić z czystym sumieniem ,dozgonna wdzieczność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts