Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa dla 150m2 domu- opłaca się?

morsuk

Recommended Posts

Nie wiem jaki masz ocieplenie podłoga/strop/dach , ale jeśli jakiejś tragedii nie ma to raczej polecałbym zastanowić się nad pompą ciepła , tyle że jak pompa ciepła to raczej trzeba by zlikwidować grzejniki i dać tam podłogówkę ...

Jak kocioł to nie pozwól sobie wcisnąć "potwora" i kup jakiś z automatyczną inteligentną elektroniką (SPP,Bruli,Ecoal,Skorpion,Cobra) , warto aby też miał jakiś uniwersalny palik (aby dało się w nim palić także miałem - da to możliwość stosowania tańszego opału) , ale raczej polecałbym się skierować ku pompie , nawet jakby miało wyjść drożej ...

Oo Kaszpir, widzę że zaczynasz mówić ludzkim głosem - miło:)

Kolego Tomaszu tak jak przedmówcy Ci radzą - po pierwsze obecnego hydraulika pogoń na 3 wiatry, bo to relikt minionej epoki, jeżeli takie rady Ci daje przy nowym domu z pakietem 3-szybowym:eek:

Po drugie, nie mieszaj podłogówki z grzejnikami - to też technologia z minionego stulecia. Jak chcesz pompę to albo 100% podłogówka, albo podłogówka + klimakonwektory (jak u mnie) - cenowo wychodzi porównywalnie do podłogówki - zalety: klimatyzacja latem, możliwość szybkiego dogrzania lub schłodzenia gdy jest to potrzebne, wady: brak akumulacji, czyli droższa eksploatacja ze względu na konieczność pracy również w drogiej taryfie.

Jeżeli chodzi o ekogroszek to generalnie zadowoleni będą z niego wytrawni palacze węgla, którzy maja doświadczenie z rożnego rodzaju śmieciuchami, górniakami, itp - dla nich to postęp, komfort i naturalna ścieżka rozwoju. Dla byłych blokersów (jak np ja) system ten będzie uciążliwy - wiem coś o tym:yes:

Pozdrawiam

P.S. Od Tomasz Brzęczkowskiego na razie trzymaj się z daleka - dobra rada:yes: Jak nabierzesz trochę ogłady w temacie ogrzewania to zrozumiesz dlaczego;)

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Albo piec albo pompa.

Przy pompie tylko podlogowka, ale jesli bedzie piec, to ja bym tak z ta podlogowka nie szalala, bo mozna sobie krzywde zrobic;) Trzeba brac pod uwage to, ze z pieca nie pojdzie w podloge woda o temperaturze 30stopni jak przy pompie.

Pani Tereso, proszę nie pisać bzdur. Kociołek i 100% podlogówki jak najbardziej się sprawdzi. Mogę wszystko ustawić na sterowniku, który reguluje zasilaniem. Może to być nawet 26℃, a temp. na kotle 60℃. Od tego jest, np. zawór 4D z siłownikiem i wspomnianym wyżej sterownikiem.

Edytowane przez pawko_

Blagam, tylko nie Tereso;) To tylko moj nick, a nie imie i o ile do Tereski sie przyzwyczailam, to Teresy nie zniese:D

A teraz na temat:)

Jesli sie myle, to przepraszam, ze wprowadzam kogos w blad. Po prostu z moich obserwacji wynika, ze nie kazdy umie piec "ogarnac" i potem sauna w domu i goscie z nogami uciekaja gdzie sie da;) A z grzejnikiem to i blondynka da sobie rade.

Naprawde mozna puscic w podloge chlodniejsza wode? Jak sie to ustawia? Pytam, bo sasiadom sie ta wiedza przyda:rolleyes:

Nie naczytalam sie, bazuje na doswiadczeniach znajomych:P Maja po prostu za goraco w domu:sick: Zaluja, ze maja podlogowke na calym dole i maja problem z ogarnieciem pieca. Zadzwonilam przed chwila i powiedzialam o tym zaworze 4D, kolezanka ma sie zorientowac w temacie.

Nie naczytalam sie, bazuje na doswiadczeniach znajomych:P Maja po prostu za goraco w domu:sick: Zaluja, ze maja podlogowke na calym dole i maja problem z ogarnieciem pieca. Zadzwonilam przed chwila i powiedzialam o tym zaworze 4D, kolezanka ma sie zorientowac w temacie.

Ja mam podłogówkę w całym domu + ręcznikowce w łazienkach , temp wody wpadającej do rozdzielaczy może być między 25*C- 42*C , gdybym się nie bawił w wygrzewanie wylewek po 3-4 razy to spokojnie cały sezon mogłem obskoczyć z np 26-30*C na rozdzielaczach , temp posadzki jest niższa , stojąc boso ani zimno ani ciepło - i nie nie mam 30 cm styro od gruntu ;)

Może sobie zamontować 3D termostatyczny - nastawi np 30-32*C i wyżej nie pójdzie w podłogę ...

Edytowane przez adkwapniewski

Kolego Kaszpir i map 78 wielki dzięki za obiektywną rade, wreszcie ktoś zaczyna pomagać a nie wymądrzać się wielki plus ! :) Teraz mamy dylemat, co wybrać wszyscy polecają pompę po mimo większego kosztu instalacji. Nam najbardziej zależy na późniejszych mniejszych kosztach za użytkowanie i jesteśmy w stanie dołożyć do instalacji, tylko interesują nas koszta utrzymania pompy w okresie zimowym ile pobiera energii jakie koszta jest za sezon grzewczy. Tak jak kolega Map78 napisał jestem blokeresem od urodzenia i jest to nasza pierwsza przygoda z domkiem dlatego każda obiektywna rada jest cenna. Edytowane przez Tomasz & Koń

tylko interesują nas koszta utrzymania pompy w okresie zimowym ile pobiera energii jakie koszta jest za sezon grzewczy.

Ale nie widzisz prostej zaleznosci dom-zapotrzebowanie? To ile dana pompa zuzyje energii zalezy od zapotrzebowania budynku na cieplo. Jesli podasz przynajmniej w przyblizeniu taki parametr, to bedzie mozna oszacowac koszty. Jesli nie wiesz, to podaj wszelkie planowane parametry domu i jego izolacji. Oszacujemy.

BTW: Dla mojego domu "suoperzaizolowanego" masz dane odnosnie zuzycia i kosztow w stopce. Poczytaj wogole stopki pompiarzy. Wiele Ci to rozjasni.

Powierzchnia domu 149m2 + garaż 20m2

Cegła ceramiczna porotherm eder 25cm plus styropian 15 cm

Dachówka ceramiczna, skosy lane, plus wełna na strychu

Parter styro 10 cm plus 6 cm wylewki, poddasze 5 cm styro plus 6 cm wylewka, strych tak samo jak na poddaszu

Okna trzy szybowe

Kubatura domu - 494.3 m2

Liczmy w tych Kielcach10-12k kWh na CO sezonowo i przyjmijmy 11k kWh. Przy pompie ciepla PW i przystosowanej do niej instalacji podlogowki przyjmuje COP=3 dla taryfy G11 (54gr/kWh) i wtedy masz koszty CO na poziomie prawie 2000 zl. Jesli nastawisz sie na tani G12 (30gr/kWh) prad czyli grzanie glownie noca, to wtedy przyjmij COP=2,7 i kozty w granicach 1200 zl. Przy pompie gruntowej w tanim pradzie zejdziesz z CO spokojnie ponizej 1000 zl.