map78 23.05.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Powierzchnia domu 149m2 + garaż 20m2 Cegła ceramiczna porotherm eder 25cm plus styropian 15 cm Dachówka ceramiczna, skosy lane, plus wełna na strychu Parter styro 10 cm plus 6 cm wylewki, poddasze 5 cm styro plus 6 cm wylewka, strych tak samo jak na poddaszu Okna trzy szybowe Kubatura domu - 494.3 m2 A te wylewki to już zrobione, czy w planie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Wylewki są w planie narazie kończą nam tynki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.05.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Wylewki są w planie narazie kończą nam tynki. W takim razie, jeżeli chcesz mieć niskie rachunki to podłogówka 100% a wylewki chociaż ze 2cm więcej - zyskasz lepszą akumulację przez co lepiej wykorzystasz tanią taryfę. Do tego oczywiście jak najlepsza izolacja, choć to co planujesz też nie będzie złe. Tak jak Ci Pyxis napisał - roczny koszt eksploatacyjny przy pompie PW wyjdzie Ci koło 1200żł, chyba, że trafi się taka zima jak ta to ok 1000zł. CWU to już zależy od wielu rzeczy, więc nie ma co zgadywać. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 W takim razie, jeżeli chcesz mieć niskie rachunki to podłogówka 100% a wylewki chociaż ze 2cm więcej - zyskasz lepszą akumulację przez co lepiej wykorzystasz tanią taryfę. Do tego oczywiście jak najlepsza izolacja, choć to co planujesz też nie będzie złe. Tak jak Ci Pyxis napisał - roczny koszt eksploatacyjny przy pompie PW wyjdzie Ci koło 1200żł, chyba, że trafi się taka zima jak ta to ok 1000zł. CWU to już zależy od wielu rzeczy, więc nie ma co zgadywać. Pozdrawiam Wielkie dzięki za oświecenie, mamy teraz jakiś punkt na którym możemy się skoncentrować, tak przy okazji może ktoś wie orientacyjny koszta takiej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 23.05.2014 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Wielkie dzięki za oświecenie, mamy teraz jakiś punkt na którym możemy się skoncentrować, tak przy okazji może ktoś wie orientacyjny koszta takiej instalacji Podłogówka: 60-80żł za m2 Pompa Ciepła: 15-20tys - w zależności co Ci wyjdzie z OZC Zasobnik: porządny ok 3tys Materiały i robocizna: 3-5tys To tak bardzo orientacyjnie czego można się spodziewać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 23.05.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Maja 2014 Wielkie dzięki map78 Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Puławiak 24.05.2014 04:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 (edytowane) Map 3 tyś zł materiały i robocizna za wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym ? Za zrobienie kotłowni ( pompa+zasobnik ) instalator skasuje min 1 tyś i to już jest głodowa stawka.A tak jak sobie sprawdzałem w necie ceny PC Panasonic to zaczynają się od 20 tyś. Wiec trochę pewnie zaniżasz te koszty. Edytowane 24 Maja 2014 przez Puławiak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 24.05.2014 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Map 3 tyś zł materiały i robocizna za wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym ? Za zrobienie kotłowni ( pompa+zasobnik ) instalator skasuje min 1 tyś i to już jest głodowa stawka. A tak jak sobie sprawdzałem w necie ceny PC Panasonic to zaczynają się od 20 tyś. Wiec trochę pewnie zaniżasz te koszty. Ja za kompletną instalację PC z zasobnikiem 300 L dostawałem oferty w cenach 20 tys. (Panasonic 7 kW) do 25 tys. zł (Daikin 8 kW). Dodam, że jakoś szczególnie nie szukałem . Oczywiście do tego dochodzi podłogówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 24.05.2014 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Map 3 tyś zł materiały i robocizna za wykonanie ogrzewania w domku jednorodzinnym ? Za zrobienie kotłowni ( pompa+zasobnik ) instalator skasuje min 1 tyś i to już jest głodowa stawka. A tak jak sobie sprawdzałem w necie ceny PC Panasonic to zaczynają się od 20 tyś. Wiec trochę pewnie zaniżasz te koszty. Dałem przedział 3-5tys. dlatego, że sam zapłaciłem 6tys. za moją modernizację, gdzie dodatkowo był demontaż kotła na ekogroszek, demontaż grzejników i montaż klimakonwektorów, oraz wymiana całej instalacji w kotłowni na większy przekrój rur. Dodatkowo u mnie dwa obiegi grzewcze, więc tak sobie myślę, że zwykła prosta instalacja w nowym domu musi być tańsza;) Poza tym 1000zł za max 3 dni roboty to nie jest głodowa stawka:no: Co do cen PCi to tu masz kawałek oficjalnego cennika Panasonik na rok 2014 - zapewniam, że ceny są do dużej negocjacji w stosunku do katalogu. Przykład: moja pompa katalogowo kosztuje 27500zł netto, a ja dałem 24500zł brutto i jeszcze dostałem gratisów za ok 2tys. zł. http://www.iv.pl/images/57204483546834856918.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 24.05.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Dałem przedział 3-5tys. dlatego, że sam zapłaciłem 6tys. za moją modernizację, gdzie dodatkowo był demontaż kotła na ekogroszek, demontaż grzejników i montaż klimakonwektorów, oraz wymiana całej instalacji w kotłowni na większy przekrój rur. Dodatkowo u mnie dwa obiegi grzewcze, więc tak sobie myślę, że zwykła prosta instalacja w nowym domu musi być tańsza;) Poza tym 1000zł za max 3 dni roboty to nie jest głodowa stawka:no: Co do cen PCi to tu masz kawałek oficjalnego cennika Panasonik na rok 2014 - zapewniam, że ceny są do dużej negocjacji w stosunku do katalogu. Przykład: moja pompa katalogowo kosztuje 27500zł netto, a ja dałem 24500zł brutto i jeszcze dostałem gratisów za ok 2tys. zł. http://www.iv.pl/images/57204483546834856918.jpg Do 40% można urwać . Poza tym lepiej jest robić oddzielnie - zasobnik z pompą do cwu - pompę z kanałówką do chłodzenia i grzania pomieszczeń . Przy niżej temperaturze GZ ( grzanie i chłodzenie bezpośrednie ) jest wyższy COP. A nowe technologie obniżania ciśnienia - powodują, że temperatura DZ nie ma znaczenia. Przecież wodę można zagotować i w 50 st.C wystarczy obniżyć ciśnienie. Stare pompy z gruntowym dolnym źródłem świadczą, że instalator zatrzymał się w rozwoju w XX wieku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 24.05.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2014 Stare pompy z gruntowym dolnym źródłem świadczą, że instalator zatrzymał się w rozwoju w XX wieku! A Ty na poziomie przedszkolenego ciaglego bajania o "obnizaniu cisnienia" i temperaturze DZ ktora nie ma znaczenia, jak bardzo jest niska. COP leci na ryj, ale nic to. Fakt, ze sie nie zna praw fizyki, to jeszcze nie znaczy, ze one nie obowiazuja. Pewnie sie zdziwisz, ale sprawnosc maszyny cieplnej jaka jest pompa ciepla zalezy od roznicy temperatur dolnego i gornego zrodla: http://upload.wikimedia.org/math/1/4/6/146b76e737cb47e9ebdbf96f398c6242.png Tu masz wzor na sprawnosc pompy ciepla: http://upload.wikimedia.org/math/e/c/f/ecf5e41fbf04a83b7b5a7b0071362dbe.png Widzisz gdzies we wzorze zaleznosc sprawnosci od cisnienia "fizyku"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 05.06.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Panowie dostaliśmy dwie wyceny pomp gruntowych : Nic to nam nie mówi tylko są różnice cenowe, no i znowu byśmy po prosili o rzucenie okiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 05.06.2014 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Panowie dostaliśmy dwie wyceny pomp gruntowych : [ATTACH=CONFIG]263894[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]263895[/ATTACH] Nic to nam nie mówi tylko są różnice cenowe, no i znowu byśmy po prosili o rzucenie okiem To nie są wyceny a dane techniczne pomp.Nie dwóch pomp gruntowych tylko jedna gruntowa a druga powietrzna. Przy gruntowej zużycie będzie 4332kWh a przy powietrznej 6240kWh czyli ok.2000kWh więcej przy powietrznej a w PLN ok.800zł rocznie zapłacicie więcej za ogrzewanie i cwu przy powietrznej. Co to są za pompy i jakie są faktyczne wyceny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Panowie dostaliśmy dwie wyceny pomp gruntowych : [ATTACH=CONFIG]263894[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]263895[/ATTACH] Nic to nam nie mówi tylko są różnice cenowe, no i znowu byśmy po prosili o rzucenie okiem Rzucenie okiem mowi ze masz dom słabo ocieplony (nawet bardzo słabo, w terminologi TB po prostu durszlak) jezeli wierzyc danym sprzedawcy, a wierzyc niestety nie mozna. Tak znaczne zawyzenie zapotrzebowania na ciepło bo wierzyc mi sie nie chce ze nie ocieplasz swojego domu, tak dziwnie kontrastuje ze stosunkowo niewielkim jak do tego zapotrzebowania projektowym obciązeniam cieplnym, jest celowym przekłamaniem sprzedawcy chcącego uwidocznic ewentualnie zyski w kosztach ogrzewania, atym samym korzysci z zastosowania pompy ciepła. Komentarz moze byc jeden, sezon na strzyzenie baranów jak to okreslił kol waflos w innym wątku trwa w najlepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 (edytowane) Tam nie ma nic o cenach, wiec nie wiem czemu od razu mowisz, ze chca go strzyc (chociaz patrzac na te "wyliczenia" to pewnie chca i przygotowuja grunt) Z ich obliczen wynika, ze pompa ciepla w sezonie bedzie pracowala ~3000h. Moze oni wyliczenia dla Murmanska a nie Kielc zrobili? PS. Kupujac do swojego domu pompe gruntowa 9kW w celu wykorzystanie do grznia taniej taryfy (zakladam ze moc nominalna to te 7,5kW) w stosunku do grzania czystym pradem zaoszczedzisz ~3500 zl/rok. Tego sie trzymaj, bo te ich kosztowe wyliczenia to tak jak napisal asolt sa gruba manipulacja. Edytowane 5 Czerwca 2014 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Tam nie ma nic o cenach, wiec nie wiem czemu od razu mowisz, ze chca go strzyc (chociaz patrzac na te "wyliczenia" to pewnie chca i przygotowuja grunt) Z ich obliczen wynika, ze pompa ciepla w sezonie bedzie pracowala ~3000h. Moze oni wyliczenia dla Murmanska a nie Kielc zrobili? Dlatego ze podawanie zapotrzebowania na poziomie 22 000 kWh jest jak słusznie zauwazyłes przygotowaniem gruntu pod strzyzenie. To nie ich bład, a celowe przekłamanie, to ze nie ma nic o cenach tez nic nie znaczy, ale są podane oszczednosci (rzekome) a to juz cos znaczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 05.06.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 PS. Kupujac do swojego domu pompe gruntowa 9kW w celu wykorzystanie do grznia taniej taryfy (zakladam ze moc nominalna to te 7,5kW) w stosunku do grzania czystym pradem zaoszczedzisz ~3500 zl/rok. Tego sie trzymaj, bo te ich kosztowe wyliczenia to tak jak napisal asolt sa gruba manipulacja. Bez obliczonego zapotrzebowania na ciepło zbyt dokładnie okreslasz te oszczednosci, chyba ze znasz to zapotrzebowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.06.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2014 Bez obliczonego zapotrzebowania na ciepło zbyt dokładnie okreslasz te oszczednosci, chyba ze znasz to zapotrzebowanie. Zakladam nie wiecej jak 15k kWh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 06.06.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2014 DHP-H Opti Pro + 8 086L1998 35 600 PLN nettoDHP-AQ 11 086U9994 26 000 PLN netto Firma nazywa sie Denfoss. Czekamy jeszcze na około 5 innych firm więc będzie z czego wybierać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Koń 06.08.2014 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 Dobra dostaliśmy siedem wycen i najtańsza z nich na pompę ciepła z całym kosztem instalacyjnym próbach itd 45.000 tyś złotych Czy to jest normalna cena, czy sezon na strzyżenie baranów ?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts