Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa dla 150m2 domu- opłaca się?

morsuk

Recommended Posts

To już pytanie do uzytkownika, czy za cenę 20tys zł za powietrzną pompe ciepła albo 45 tys zł za gruntową, chce miec problem z głowy z syfem w kotłowni, bezobsługowe grzanie i minimalnie mniejsze rachunki za ciepło oraz świadomość, że jest bardziej ekologiczny. Niestety, jeśli chodzi o koszt to węgiel jest konkurencyjny w stosunku do pomp ciepła, więc wybór bardzo trudny. My mieliśmy wybór między LPG a PC gruntową, więc wybór był praktycznie oczywisty, że PC, bo koszty za ciepło będą koło 2,5-krotnie niższe

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kobra 64 poczesci ma racje z tym ze Pc nie sa do konca tak ,,zielone'' jak co niektorzy mysla.

-w pierwszym linku po lewej stronie jest taki zielony kalkulator, wstawcie swoie zuzycia, bo ja zrobilem ,,rybke'';)

http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-ekooszczedny/Strony/produkt-ekooszczedny-ts.aspx

-w drugim linku wniosek:o

http://www.tauron-pe.pl/Dom/Ceny-energii-i-taryfy/produkt-ekologiczny/Strony/jak-chronic-srodowisko-ts.aspx

wszystkich nas laczy jedno... czarne zloto;)

W Polsce prąd robi się z węgla. Elektrownie w Polsce spalają węgiel z najmniejszą sprawnością ze wszystkich użytkowników tego paliwa. Średnio potrzebują ok. 3 kW do wyprodukowania jednego. Ergo - ogrzewając prądem czy pompą stajesz się największym producentem syfu w środowisku.

Wez pod uwage, ze pompa ciepla pobiera energie ze srodowiska. Z tego 1 kW energii elektrycznej potrafi "zrobic" 3-4 kW energii cieplnej. To tak jak bys spalil ten wegiel ze "sprawnoscia" 100-130% :)

Ergo - ogrzewajac pradem jest jak napisales. Ogrzewajac pompa ciepla - absolutnie nie. Warto rozrozniac te 2 rodzje ogrzewania i rozumiec zasade ich dzialania.

Pyxis, ja rozróżniam i rozumiem. I nawet się orientuję, co to COP jest. Jak wyniesie 3 to znaczy, że udało Ci się poprawić elektrownię do stosunku 1 kW wytworzony równa się 1 kW zużyty w celu wytworzenia. Gdzieś jeszcze będą straty przesyłowe. Dalej trujesz całkiem jakbyś węglem palił, ale i tak już sukces, bo nie 3 razy więcej.

A wiec tez bez sensu podawac przyklad skrajny...

Przypadkami skrajnymi są pompiarze póki co panie kolego.

Zaś to co napisał kolega Kobra to nasza Polska rzeczywistość niestety Wam się za przeproszeniem w dupach poprzewracało i albo do końca życia będziecie spłacać kredyty albo żonkę po dupie poklepiesz dwa razy w roku żeby tyrać na wygnaniu na ten dom który ma być The Best marnując najlepsze lata swojego życia i małżeństwa.

Panowie, ja nikomu źle nie życzę ale niektórzy widać żyją chwilą, co będzie jak się robota popieprzy, jakiś wypadek nie daj Bóg ?

Niektórzy po prostu są bardziej rozważni, robią na tyle na ile ich stać, palą węglem i sen maja spokojniejszy.

Dobrej nocki życzę.

Pyxis, ja rozróżniam i rozumiem. I nawet się orientuję, co to COP jest. Jak wyniesie 3 to znaczy, że udało Ci się poprawić elektrownię do stosunku 1 kW wytworzony równa się 1 kW zużyty w celu wytworzenia. Gdzieś jeszcze będą straty przesyłowe. Dalej trujesz całkiem jakbyś węglem palił, ale i tak już sukces, bo nie 3 razy więcej.

No, badzmy rzetelni. Pokaz mi kociol ktory spali wegiel ze 100% sprawnoscia. :) W gruntowce i poprawnej instalacji CO juz spokojnie z tego 1kW zrobisz 4kW i tu nie ma nawet o czym gadac.

Pomijam juz takie pierdoly jak instalacje odpylania, odsiarczania, wylapywania NOx w elektrowniach weglowych, ktore MUSZA takowe miec, a na domu goly komin i pchanie wszystkiego w atmosfere jak leci. Ekologia w porwonaniu z PCi, ze ja pier...dziele! ;)

Niektórzy po prostu są bardziej rozważni, robią na tyle na ile ich stać, palą węglem i sen maja spokojniejszy.

Powiedzial sprzedawca kotlow weglowych. :D

Taaa, pompiarze to ludzie z kredytami po uszy i siedzacy cale zycie za granica na zmywaku, zeby splacic swoja pompe, a weglarze to szczesliwi ludzie bez kredytow i na bezrobotnym klepiacy cale zycie zony po dupach. Prawada? Gowno prawda "handlarzyno". ;)

I co Ty więcej potrafisz mądralo ?

Dziś pracujesz jutro nie wiadomo.

Dziś masz firmę, jutro możesz być już ostatnim dziadem.

Dzisiaj wszystkie rozumy pozjadałeś i obrażasz a jutro może Cię już nie być.

Pomyśl o tym,

A czym się trudnię chyba widać, to Wy tu naganiacie pod płaszczykiem doradzania i robicie ludziom wodę z mózgów.

I co Ty więcej potrafisz mądralo ?

Dziś pracujesz jutro nie wiadomo.

Dziś masz firmę, jutro możesz być już ostatnim dziadem.

Dzisiaj wszystkie rozumy pozjadałeś i obrażasz a jutro może Cię już nie być.

Pomyśl o tym,

A czym się trudnię chyba widać, to Wy tu naganiacie pod płaszczykiem doradzania i robicie ludziom wodę z mózgów.

Czy jesli bede mial kociol weglowy (nawet nie kupiony u Ciebie), to to co napisales wyzej nie bedzie sie mnie tyczylo. W jakis "magiczny" jako weglarz sposob bede chroniony? Pomysl o tym. :D

Juz ktorys raz widze Cie robiacego wode z mozgu inwestorom. Moze czas sie przebranzowic, skoro interes kuleje i trzeba lapac sie takich metod, jak zerowanie na czyjejs niewiedzy, bo inaczej zostanie Ci klepanie zonki po dupie na pelen etat? ;)

No, badzmy rzetelni. Pokaz mi kociol ktory spali wegiel ze 100% sprawnoscia. :) W gruntowce i poprawnej instalacji CO juz spokojnie z tego 1kW zrobisz 4kW i tu nie ma nawet o czym gadac.

Pomijam juz takie pierdoly jak instalacje odpylania, odsiarczania, wylapywania NOx w elektrowniach weglowych, ktore MUSZA takowe miec, a na domu goly komin i pchanie wszystkiego w atmosfere jak leci. Ekologia w porwonaniu z PCi, ze ja pier...dziele! ;)

Fakt, że trochę przerysowałem. Celowo, jak się zapewne domyślasz. A co do tego oczyszczania spalin w elektrowniach, to wiesz - oni muszą też część produkcji opierać o źródła odnawialne. Np. palą zrębkę. Wiesz, w jaki sposób to robią najczęściej? I jaki ten ich sposób jest eko? Skandynawowie kilka lat wstecz przeprowadzili badania nad obciążeniem dla środowiska ze strony samochodów konwencjonalnych i elektrycznych. Wyszło, że te na benzynę szkodzą mniej od tych ekologicznych na prąd. Człowiek ciekawy świata ma szanse dziwić się nieustannie...

Edytowane przez kobra64
zamotałem się z tymi autami, co widać w cytacie u Pyxis - a poniżej

Fakt, że trochę przerysowałem. Celowo, jak się zapewne domyślasz. A co do tego oczyszczania spalin w elektrowniach, to wiesz - oni muszą też część produkcji opierać o źródła odnawialne. Np. palą zrębkę. Wiesz, w jaki sposób to robią najczęściej? I jaki ten ich sposób jest eko? Skandynawowie kilka lat wstecz przeprowadzili badania nad obciążeniem dla środowiska ze strony samochodów konwencjonalnych i elektrycznych. Wyszło, że te elektryczne szkodzą więcej od tych ekologicznych na prąd. Człowiek ciekawy świata ma szanse dziwić się nieustannie...

Mocno przerysowales, tak ze wyszla karykatura o 2 glowach. :)

Nadal nie "odrozniasz" samochodu elektrycznego ktory zuzywa prad 1:1 i pompy ciepla ktora robi to 1:3 lub 1:4. To sa zupelnie rozne sprawy, pamietaj o tym przy wnioskowaniu.

Akurat odpisałem najbardziej The Best na forum, czyli Pyxisowi, Twój post wpadł w środku.

Widzisz ja nie żyję ze sprzedaży kotłów, normalnie pracuję, żyłem bez firmy to i pewnie mógłbym dalej żyć.

Nie wstydzę się tego co robię i na dodatek zapłaciłem za ten profil żeby właśnie takiemu mądrali gębę zatkać.

Ilu jest tu handlujących pompami ?

Nie widać tego za bardzo w profilach, za to właśnie tych "handlarzyków" co radzą a na priva ślą oferty sobie poszukajcie, jest ich nie mało.

Cos czego ty nie potrafisz:)

I mylisz sie, ani dzis ani jutro nie pracuje... Reszte tygodnia tez w sumie nie...;)

Pora spac chyba... Jutro trzeba znowu jakis piec, kociol komus wcisnac tlumaczac ze to jedyna suszna droga... :)

Nie ma ludzi wszechwiedzących, są tylko tacy którym się tylko tak wydaje.

Ja może nie potrafię tego co TY a Ty tego co ja.

Zdziwiłbyś się mocno co proponuję niektórym klientom a w życiu nie jest czasem tak kolorowo i ten węgiel okazuje się czasem jedyną drogą i nie twierdzę że słuszną.

Zadna praca nie hanbi... Jesc i zyc trzeba...

Mi do wszelkiego handlu daaaaaleko.

Kazdy robi jak chce... I jak mu wygodnie

Problem polega tez na tym ze panstwo nic nie robi aby wegiel w domach zastapic rozsadniejszymi rozwiazaniami... Tak aby ludzi bylo stac.

Palenie w piecu, w doslownym tego slowa znaczeniu powinno zanikac...

Tak nie hańbi tym bardziej jeśli robi się to uczciwie.

Nie Ciebie miałem na myśli.

A końca tego palenia ani na pewno ja ani pewnie i Ty nie dożyjemy niestety.

A co Ty myślisz że każdego będziesz opluwał ?

To tylko o Tobie świadczy jaki jesteś i ci co Cię czytają zdanie sobie już o Tobie wyrobili.

Idź włącz pralkę, zmywarkę, pooglądaj trochę telewizję bo ci się tania taryfa skończy niedługo, hehe

Opluwal? Troszke prawdy prosto w oczy to opluwanie? Jakies stresy przezywasz? :)

No z ta pralka to naprawde merytorycznie. Zaczynam faktycznie podejrzewac, ze jestes nastoletnim pryszczersem. Zwlaszcza ujal mnie ten "spokojny sen" ktory proponujesz weglarzom. Licze, ze zrodlo "snu" nie pochodzi z rozszczelnionej instalacji kominowej.

Prowadzisz bardzo prymitywna agitacje. Nie sadze, zeby ktos sie na to nabral, ale probuj, probuj... :)

Mocno przerysowales, tak ze wyszla karykatura o 2 glowach. :)

Nadal nie "odrozniasz" samochodu elektrycznego ktory zuzywa prad 1:1 i pompy ciepla ktora robi to 1:3 lub 1:4. To sa zupelnie rozne sprawy, pamietaj o tym przy wnioskowaniu.

Nie mocno - może o połowę. Mieści się w kanonie retoryki. Ten konwencjonalny samochód to nie na węgiel jeździ, tylko na benzynę. Pamiętaj o tym przy wnioskowaniu.