Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa dla 150m2 domu- opłaca się?

morsuk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mocno - może o połowę. Mieści się w kanonie retoryki. Ten konwencjonalny samochód to nie na węgiel jeździ, tylko na benzynę. Pamiętaj o tym przy wnioskowaniu.

Nie rozumiemy sie. Ty caly czas mowisz o takiej czy innej formie zuzywania energii i ja wstawiasz do porownan, a pompa ciepla to dosyc szczegolny przypadek uzadzenia zuzywajacego energie na cele jej pozyskania w ilosci wiekszej, niz sam wydatek energetyczny.

A tak na marginesie:

A teraz cytat z ramki po prawej stronie Twojego profilu:

"Sprzedaż kotłów CO, konfekcjonowane paliwa do kotłów retortowych, sprzedaż,serwis sterowników"

Schizofrenia? ;)

To widać, a ile nie widać ?

Widzisz jak mało wiesz.

Co do agitacji to spójrz na forum, ilu Was jest ?

Garstka, dwoicie się i troicie w kilku gdzie by nie popatrzył, nawet Artur już się przeniósł na tematy o kotłach CO :)

Co do agitacji to spójrz na forum, ilu Was jest ?

Garstka, dwoicie się i troicie w kilku gdzie by nie popatrzył, nawet Artur już się przeniósł na tematy o kotłach CO :)

Jak widze takie porownania "ilosciowe", to mi od razu staje przed oczami powiedzonko o jedzeniu i o miliardach much. Licze, ze wiesz o czym pisze. :D

Nie rozumiemy sie. Ty caly czas mowisz o takiej czy innej formie zuzywania energii i ja wstawiasz do porownan, a pompa ciepla to dosyc szczegolny przypadek uzadzenia zuzywajacego energie na cele jej pozyskania w ilosci wiekszej, niz sam wydatek energetyczny.

Zapewniam Cię kolego, że rozumiem to doskonale. Ty natomiast jesteś tak zaślepiony, że nie dostrzegłeś, że pisząc o autach na benzynę tak naprawdę wkładam Ci broń do ręki. Wszakże kW z benzyny pozyskany w aucie z katalizatorem i wszelkimi innymi systemami oczyszczania spalin mniej szkodzi środowisku od tego z węgla, więc i takie auto konkurencję dla elektrycznego trudniejszą stanowi, niż gdyby węglem było napędzane. Tym samym eksperyment się powiódł - wnioski do wyciągnięcia we własnym zakresie.

Zapewniam Cię kolego, że rozumiem to doskonale. Ty natomiast jesteś tak zaślepiony, że nie dostrzegłeś, że pisząc o autach na benzynę tak naprawdę wkładam Ci broń do ręki. Wszakże kW z benzyny pozyskany w aucie z katalizatorem i wszelkimi innymi systemami oczyszczania spalin mniej szkodzi środowisku od tego z węgla, więc i takie auto konkurencję dla elektrycznego trudniejszą stanowi, niż gdyby węglem było napędzane. Tym samym eksperyment się powiódł - wnioski do wyciągnięcia we własnym zakresie.

Sllnik bedzynowy ma sprawnosci ledwie w porywach 35%, wiec znacznie mniejsza od elektrowni weglowej. Co on nawet z tym katalizatorem puszcza w atmosfere, to bys wiedziec nie chcial.

A no tak, napedzane weglem byloby bardziej "ekologiczne".

Oj chyba przerysowania wykraczaja juz poza "ramy retoryki" i zahaczamy o "niedorzecznosci i bajania". ;)

A owszem, w tą stronę jakby zmierzasz. Po pierwsze - nie znacznie niższą, a porównywalną po uwzględnieniu strat przesyłowych. Niedawno zachwycano się projektem wymiany bloków energetycznych elektrowni węglowej, która ma się po tym zabiegu zbliżyć do sprawności 45%. Po drugie - wartość opałowa benzyny przekracza 40 MJ. Po trzecie - napędzane węglem były parowozy na przykład. Można by jeszcze i dziś pokusić się o analizę tego, co emitowały kominami.

Ludzie ...

Człowiek na początku wątku zadał proste pytanie i zapewne oczekiwał prostej zwięzłej wypowiedzi ...

W pytaniu było o obniżenie kosztów i nic więcej , czyli zapewne chciałby przy minimalnych kosztach płacić mniej ...

Otóż nie ma niczego tańszego niż węgiel + drewno co nie wymagało by przy modernizacji jakiś koszmarnie drogich inwestycji ...

Nie wiem po co wogóle ktoś wspomina o pompie ciepła gruntowej której zapewne 99% użytkowników już wybudowanych i użytkowanych domów nigdy nie zamontują bo wymagało by to zbyt dużych kosztów i wiele szkód (demolka ogrodu).

Ludzie ...

Człowiek na początku wątku zadał proste pytanie i zapewne oczekiwał prostej zwięzłej wypowiedzi ...

W pytaniu było o obniżenie kosztów i nic więcej , czyli zapewne chciałby przy minimalnych kosztach płacić mniej ...

Otóż nie ma niczego tańszego niż węgiel + drewno co nie wymagało by przy modernizacji jakiś koszmarnie drogich inwestycji ...

Nie wiem po co wogóle ktoś wspomina o pompie ciepła gruntowej której zapewne 99% użytkowników już wybudowanych i użytkowanych domów nigdy nie zamontują bo wymagało by to zbyt dużych kosztów i wiele szkód (demolka ogrodu).

A moze by tak na początek ozc, mamy wtedy podstawe do dalszych obliczen. A tak to zgadywanie i bicie piany. Nie ma prostej zwięzłej odpowiedzi, czy jest mozliwe obliczenie opłacalnosci na podstawie tak niewielu informacji?

Ludzie ...

No i na samym poczatku dostal odpowiedz. Prosta i zwiezla:

W przypadku posiadania instalacji ogrzewania podlogowego na pewno byloby ekonomiczniej od wegla, ale przy grzejnikach wyjdzie pewnie w podobnej cenie. Oczywiscie zyskiem ogromnym bedzie komfort obslugi takiego ogrzewania ( przy kosztach mysle o pompie PW).

Reszta to sa tylko "komentarze". :)

Po trzecie - napędzane węglem były parowozy na przykład. Można by jeszcze i dziś pokusić się o analizę tego, co emitowały kominami.

Do parowozow mam wielki sentyment. Moj dziadek byl 30 lat zawiadowca na nieduzej stacji a w latach mojego dziecinstwa tylko parowozy ciagaly sklady na niezelektryfikoanych szlakach. Do tej pory jak widze parowoz, a juz jak jest pod para, to jestem szczesliwy jak prosie w blocie. Naprawdei wielki sentyment u mnie maja i IMHO nieprzecietna urode, ale na pewno nie sa maszynami sprawnymi w sensie bilansu energetycznego (max 8%) i czystymi. :)

Co do uwiklania w rozwazania kolejnego czynnika jakim jest wartos copalowa paliwa, to spiesze Ci zakomunikowac, ze to na sprawnosc denego urzadzenia ma nikly wplyw. Ba, smiem nawet twierdzic, ze takie wysokoprzetworzone paliwo jak benzyna jest bardziej "ekologicznie uposledzone" gdyz proces jej produkcji jest bardziej energochlonny niz np wegla.

IMHO to akademicka dyskusja o niczym i kazdy z nas jakies argumenty "kontra" wynajdzie. Zreszta juz nawet nie pamietam do czego chcesz mnie "przekonac". ;)

Gość Arturo72
nawet Artur już się przeniósł na tematy o kotłach CO :)

Artur tłumaczy,że węgiel w nowych domach budowanych na kredyt jest złym i nie ekonomicznym rozwiązaniem,że węgiel nie gwarantuje niskich rachunków za ogrzewanie,że grzanie nawet samym prądem nie musi być drogie.Inwestorzy nie zdają sobie z tego sprawy.

Aleście pięknie naśmiecili ;l

TO ja zadam inne pytanie. Jak mam tereny raczej ilaste z niezbyt dużą ilością wody na głębokości 2 metrów, to opłaca sie pompa wodna czy nie? Dom jak w stopce.

I znowu zgadywanie, cyt. "pozostaje do rozwiazania grubośc ocieplenia i zródło ciepła". Oczekujesz ze ktoś poda rozwiązanie nie mając podstawowych danych, ale moze na portalach wrózbiarskich odpowiedzą.

Po takim "wstepie" mozesz spodziewac sie wielkiej ilosci "konkretnych" porad. ;)

Ponieważ kol Ifarrg jest nowy na tym forum musi sie do tego przyzwyczaic (do dyskusji okołowątkowych). A konkretne porady mogą sie pojawic po przedstawieniu wyników ozc. Bez tego nie będa to porady

i nie beda one konkretne.

A konkretne porady mogą sie pojawic po przedstawieniu wyników ozc. Bez tego nie będa to porady

i nie beda one konkretne.

Z obliczonym rzetelnie OZC na pewno beda dokladniejsze, ale nie generalizujmy. Nie jest to warunek bezwzglednie konieczny. Podane jasno dane docieplenia i rejon kraju pozwalaja to w typowym domu dosyc precyzyjnie oszacowac.

I nie bierz tego od razu do siebie... :)

Z obliczonym rzetelnie OZC na pewno beda dokladniejsze, ale nie generalizujmy. Nie jest to warunek bezwzglednie konieczny. Podane jasno dane docieplenia i rejon kraju pozwalaja to w typowym domu dosyc precyzyjnie oszacowac.

I nie bierz tego od razu do siebie... :)

Ale ja nie biorę, akurat w tym przypadku o zadnych obliczeniach mowy byc nie moze bo nie zadnych załozen co do ocieplenia.

A bez obliczen to bardzo dobrze sobie radzi TB ktory przy szczątkowych danych ma bład ok 10% (podobno), szkoda ze sie jeszcze nie wypowiedział, ale moze tu zagladnie

Ale ja nie biorę, akurat w tym przypadku o zadnych obliczeniach mowy byc nie moze bo nie zadnych załozen co do ocieplenia.

A bez obliczen to bardzo dobrze sobie radzi TB ktory przy szczątkowych danych ma bład ok 10% (podobno), szkoda ze sie jeszcze nie wypowiedział, ale moze tu zagladnie

TB to powinien dostać perm bana za debilizmy które wypisuję i kłóci się o rzeczy, przytaczając np zjawiska fizyczne występujące gdzieś indziej i chce przenieść na lekko podobny przykład, myśląc , że ktoś się nie połapie. Na innych forach też się 'popisuję' .