Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa dla 150m2 domu- opłaca się?

morsuk

Recommended Posts

• Odpowiedzi 163
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chyba jaja sobie robisz. :D

Nie, czemu :) Jeśli pójdziesz do dobrego sklepu, gdzie sprzedawcy siedzą od lat w temacie to na pewno doradzą dobrze. Szanująca się firma nie pozwoli sobie na złe doradztwo i złą opinię wśród klientów, bo wiadomo - niezadowolony klient więcej do nich nie przyjdzie i odradzi to też znajomym. Normalna sprawa :)

Nie, czemu :) Jeśli pójdziesz do dobrego sklepu, gdzie sprzedawcy siedzą od lat w temacie to na pewno doradzą dobrze. Szanująca się firma nie pozwoli sobie na złe doradztwo i złą opinię wśród klientów, bo wiadomo - niezadowolony klient więcej do nich nie przyjdzie i odradzi to też znajomym. Normalna sprawa :)

A od kiedy sprzedawcy wykonują obliczenia ozc, chyba cos przegapiłem, w tym i w innych wątkach i forach przewija się ciągle wątek właściwego doboru mocy urządzeń grzewczych. To ze ktos co sprzedaje od wielu lat nie gwarantuje ze dorada bedzie fachowa. Wrecz przeciwnie, fora pełne są prósb o pomoc w doborze mocy oraz opisów

dobrania kotłow o za duzej mocy (tu wina jest i sprzewdawców i instalatatorów i po czesci projektantów którzy ozc traktują jako przysłowiowe 5 koło u wozu)

Edytowane przez asolt

A od kiedy sprzedawcy wykonują obliczenia ozc, chyba cos przegapiłem, w tym i w innych wątkach i forach przewija się ciągle wątek właściwego doboru mocy urządzeń grzewczych. To ze ktos co sprzedaje od wielu lat nie gwarantuje ze dorada bedzie fachowa. Wrecz przeciwnie, fora pełne są prósb o pomoc w doborze mocy oraz opisów

dobrania kotłow o za duzej mocy (tu wina jest i sprzewdawców i instalatatorów i po czesci projektantów którzy ozc traktują jako przysłowiowe 5 koło u wozu)

Jest taka możliwość ,że będzie uczciwy i zrobi ozc (np.zlecając Aslotowi).

Czasem zdarza się fachowiec wśród fachowców .Wśród inwestorów ,rzadziej.:cool:

Chyba jaja sobie robisz. :D

Ciekawy jestem czy Ty wykonujesz swoją pracę nieuczciwie ?

Zarzucasz ciągle innym brak dobrej woli i nieuczciwość.

Czy Ty jesteś z innego lepszego świata.

Oczywiście zdarzają się błędy które trudniej naprawić niż w twoim fachu.

Czy błędy w systemach i programach komputerowych są wynikiem złej woli.

Jest taka możliwość ,że będzie uczciwy i zrobi ozc

Czasem zdarza się fachowiec wśród fachowców .Wśród inwestorów ,rzadziej.:cool:

Pod warunkiem ze wie co to jest ozc, czaasami mam okazję rozmawiac ze sprzedawcami jak i również z instalatorami. Ozc jest dla wiekszosci z nich pojeciem nieznanym.

Znacznie częsciej inwestor wie co to jest i po co sie je wykonuje.

Ciekawy jestem czy Ty wykonujesz swoją pracę nieuczciwie ?

Zarzucasz ciągle innym brak dobrej woli i nieuczciwość.

Czy Ty jesteś z innego lepszego świata.

Oczywiście zdarzają się błędy które trudniej naprawić niż w twoim fachu.

Czy błędy w systemach i programach komputerowych są wynikiem złej woli.

Pracuje tez w handu 18 lat i wiem jakie sa priorytety u sprzedawcow. Sprzedawcow czegokolwiek.

Mam wrazenie, ze Ty wlasnie zyjesz w jakiejs lepszej, idealnej wersji naszego "handlowego" swiata. Nie szufladkuj mnie tylko jako informatyka. :)

• 8 months później...

Witam

Mamy pytanko co do pompy ciepła, zastanawiamy się do instalacji jaką zrobić jesteśmy na etapie zakończonych tynków i chcemy robić ogrzewanie podłogowe dół i grzejniki góra. Dom o powierzchni 149m2 plus garaż, czy pompa ciepła będzie się opłacała, nasz hydraulik doradził nam piec na groszek plus pompa ciepła do ciepłej wody. Dom jest zbudowany 25 cm cegła ceramiczna i 15 cm styro. Ogólnie jesteśmy zieloni w tym temacie dlatego może mielibyście jakieś inne rozwiązanie na ogrzewanie domu.

Witam

Mamy pytanko co do pompy ciepła, zastanawiamy się do instalacji jaką zrobić jesteśmy na etapie zakończonych tynków i chcemy robić ogrzewanie podłogowe dół i grzejniki góra. Dom o powierzchni 149m2 plus garaż, czy pompa ciepła będzie się opłacała, nasz hydraulik doradził nam piec na groszek plus pompa ciepła do ciepłej wody. Dom jest zbudowany 25 cm cegła ceramiczna i 15 cm styro. Ogólnie jesteśmy zieloni w tym temacie dlatego może mielibyście jakieś inne rozwiązanie na ogrzewanie domu.

Czy się opłaca...

kosztuje mniej, lub tyle samo co instalacja na ekogroszek

płacimy mniejsze rachunki zimą

jest bezobsługowa

latem chłodzi

Mamy najtaniej cwu.

W którym miejscu wątpliwości?

Słuchajcie jak juz pisałem raczkujemy w tym temacie, przeczytałem dużo na ten temat ale jak zobaczyłem te forum to sami specjaliści(bez obrazy) wiec pomyślałem zapytam. Konkretnie chodzi nam o pompę powietrza do ciepłej wody w lato, groszek w zimę, nie chcemy robic z domu termosu mamy okna trzy szybowe, cegłę ceramiczną i dachówkę, chcielibyśmy prosić o rade co by się sprawdziło najlepiej za w miarę rozsądne pieniążki. Tomasz z tego co piszesz to chodzi ci na pewno o pompę gruntową ?

Zrob na kazdej kondygnacji w miare gesta podlogowke i wybierz jakas odpowiednia do zapotrzebiwania (ktorego nie podajesz) pompe powietrzna lub gruntowa. Zagrzeje Ci i dom i CWU. Tanio i bezobslugowo.

Co do kolegi TB, to najpierw .... (uzyje wielkiego eufemizmu teraz) .....poczytaj troszke jego postow nim sobie cokolwiek wezmiesz na powaznie do serca :D

Gość Arturo72
Słuchajcie jak juz pisałem raczkujemy w tym temacie, przeczytałem dużo na ten temat ale jak zobaczyłem te forum to sami specjaliści(bez obrazy) wiec pomyślałem zapytam. Konkretnie chodzi nam o pompę powietrza do ciepłej wody w lato, groszek w zimę, nie chcemy robic z domu termosu mamy okna trzy szybowe, cegłę ceramiczną i dachówkę, chcielibyśmy prosić o rade co by się sprawdziło najlepiej za w miarę rozsądne pieniążki. Tomasz z tego co piszesz to chodzi ci na pewno o pompę gruntową ?

Jak sam pisales raczkujesz i raczej nie dokładnie czytales forum i to głównie chyba wątki ekogroszkowe gdzie nikt nie ma pojęcia o niczym oprócz węgla i kotłów.

Piszesz,że nie chcesz termosa,pytanie co to znaczy termos ?

Jeśli myslisz o dobrej izolacji to znaczy,że nie zależy Ci na niskich rachunkach,jeśli tak to pakuj prąd do domu i nie przejmuj się licznikiem energii.

Wiedz,że dobra izolacja jest najtańsza inwestycją w niskie rachunki za ogrzewanie.

Jak wyzej napisano,łączenie podlogowki z grzejnikami to bezsens.

Podobny bezsens to kociol+pompa ciepła do cwu na pół roku.

Koszt tego kompletu to ok.15-17tys.zł.

Zrób OZC,dowiesz się jaką moc grzewcza potrzebujesz do domu a to ma kolosalne znaczenie w przypadku doboru źródła ciepła.

TB pisał o pompie powietrznej a nie gruntowej bo p-p jak i p-w ma możliwość chłodzenia latem.

Edytowane przez Arturo72

Witam

Osobiście uważam że to bezsensowne. Albo decydujesz się na pompę albo na ekogroszek.

Nie ma sensu łączyć ...

Kocioł na ekogroszek do samego grzania wody (CWU) może palić nawet niecałe 2kg opału na dobę. Czyli jeden załadunek opału (standardowo 120kg) powinien starczyć na 2 miesiące grzania ... Grzania cały dzień , bez stresowania się czy się grzeje w taniej czy drogiej taryfie ...

Co do kotła to jeśli zdecydujesz się na kocioł to nie bierz większego niż 10-12KW i to jest MAX.

Nie słuchaj hydraulika bo zapewne zaproponuje Ci 25KW jak nie większy (bo większy zysk ...).

U Ciebie 10KW-12KW to MAX !!

Ja grzeję podobny dom (165m2 pow. mieszkalnej) , też mam instalcję mieszaną , kocioł 12KW.

Za poprzedni sezon (od końca września do końca kwietnia) zużyłem 2,1 tony opału za kwotę łączą około 1500zł.

Nie wiem jaki masz ocieplenie podłoga/strop/dach , ale jeśli jakiejś tragedii nie ma to raczej polecałbym zastanowić się nad pompą ciepła , tyle że jak pompa ciepła to raczej trzeba by zlikwidować grzejniki i dać tam podłogówkę ...

Jak kocioł to nie pozwól sobie wcisnąć "potwora" i kup jakiś z automatyczną inteligentną elektroniką (SPP,Bruli,Ecoal,Skorpion,Cobra) , warto aby też miał jakiś uniwersalny palik (aby dało się w nim palić także miałem - da to możliwość stosowania tańszego opału) , ale raczej polecałbym się skierować ku pompie , nawet jakby miało wyjść drożej ...