Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ANKIETA:JAKIE KOTŁY GRZEWCZE MAMY W DOMACH

Recommended Posts

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ALE PRAWDA NA DZIŚ W POLSCE JEST TAKA ŻE NIE MA CO KUPOWAĆ KONDENSATA NA DOMEK JEDNORODZINNY ,BO ON I TAK SIĘ NIGDY NIE WRÓCI.KOSZT KOTŁOWNI JEST 2-KROTNIE WIĘKSZY :( :cry: :cry:

Żeby tylko kotłowni, a koszt grzejników które muszą być większe to co? Małe miki. Różnica na całym centralnym jak dla mojego domku ok 5-6 tys. :evil: w życiu się nie zwróci. Bo ile zaoszczędzę na kondensacie 200-300zł rocznie, czyli zwrot za 20 lat. :D Jednak myślę że ten kondensat nie wytrzyma tych 20 lat, a i jeszcze słyszałem od pewnego Holendra, który zajmuje się u nas sprzedażą i montażem co i cwu, że wg jakichś tam przepisów unijnych po 15 latach gazowy piec trzeba będzie wymieniać na nowy. Wg jego nie opłaca się do domków jednorodzinnych instalować kondensatów bo to tylko wtopione pieniądze.

pzdr

ZA CWU PRZECIĘTNY DOMEK TO 120 ZŁ ZA GAZ ZA MIESIĄC ,KUPUJĄC SOLARA ZA 6000 ZŁ KPL,TO ZA ILE NAM SIĘ ON WRÓCI .SZYBCIEJ SIĘ KONENSAT WRÓCI :) JEDYNIE TAK JAK W NIEMCZECH GDZIE BYŁY DOTOWANE SOLARY TO SIE OPŁACAŁO

AQUAJAC wydaje mi się że ty się trochę mylisz bo: 120 x 12 m-cy=1440, a 1440 oszczędności rocznie to nie 200-300 zł rocznie z kondensata. Czyż nie mam racji.