Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Podbitka -ludzie poradźcie!

EM

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Do Zielonej: Ja kupiłem podbitkę drewnianą w firmie DREWNOLAM koło Słomnik po 20,10 zł za m2. Przywieźli pod dom za 50 zł. Bardzo ładne drewno, czyste i proste, bez dziur po sękach. Mają też wiele innych drewnianych wyrobów. Jedź do nich koniecznie! Telefon do nich 012/3881284. Sorry za tą kryptoreklamę, ale gdzie Twój adres na priva?

Ja też mam taki dach, czyli z obu szczytów widoczne są dwie krokwie. Pomiędzy nimi planuję dać podbitkę, ale tak żeby krokwie były widoczne, czyli blisko folii. Podbitka z deseczek o długości równej odległości pomiędzy krokwiami.

Ale czy to oznacza, że te dwie krokwie nie były impregnowane?

Sorry, ale jeżeli możesz jeszcze raz. Najpierw impregnacja i potem malowanie na zielono, czy tak? Co znaczy jednocześnie?

Nie pamiętam, czym jest impregnowana więźba. Wiem tylko, że ciśnieniowo i jest wkolorze zgniłej zieleni. Czy zatem się maluje ostatecznie krokwie i inne elementy drewniane, aby były ładne i w wybranym kolorze.

Mam prawie identyczna podbitke jak ty Franek. Pomalowana jedynie na ciemny braz (dach tez mam braz). To jest chyba najprostszy i jednoczesnie najlepszy sposob mocowania podbitki. Co to tych rzezbien - to ja nie mam zadnych bo zona by mnie pogonila jakbym zaczal uprawiac folklor..:smile: Mam normalne proste krokwie (tez pomalowane na braz) i bardzo ladnie to wyglada. Druga zaleta jest to ze deski nie maja szans sie oderwac i zrobic szczeliny. Acha - mam takze taka podbitje nad zadaszonym balkonem - wyglada to rewelacyjnie !

D.

• 5 months później...
  • 1 year później...

Wygrzebałem coś tak starego bo wczoraj miałem intensywny przebieg/przewód myślowy na temat podbitki.

Zmieniłem dach z kopertowego na dwuspadowy. Tak sobie myślałem jak wykonać podbitkę przed ułożeniem dachówki i żeby ładnie było i wymyśliłem coś takiego:

1) na krokwie folia i na folii dystans z kontrłaty (tu tradycyjnie),

2) na to łaty i tu wszystkie łaty, które wystają już pomalowane.

3) w dolnych pasach między łatami pomalowane deski na pióro i wpust do krokwi,

4) na wystających częściach dachu podobnie jak w pkt 3 tylko, że dla stabilności rozwiązania przybite do co najmniej dwóch krokwi.

Coś jakby fragmentaryczne deskowanie dachu przed ułożeniem dachówki.

Co wy na to?