uzytkownik 06.05.2004 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 witamproblem wyglada tak: wieniec ma 25x25 cm a strop 15 cm wysokosci. Gora wienca powinna byc rowno z gora stropu, tym samy, dol stropu jest o 5 cm wyzej niz dol wienca (i to jest normalne), jednak czy mozna zrobic tak aby dol wienca byl rowno z dolem stropu ? moze wiecie gdzie mozna usyskac informacje na ten temat ? pozdrowienia dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martula 06.05.2004 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Dół stropu powinien być o 10cm wyżej niż dół wieńca(jeżeli wieniec wys. 25 cm).Można wyrównać, tylko po co ? Wieniec leży na murze, strop byłby cięższy i więcej betonu, więcej zbrojenia. Po co Ci 25 cm gr.stropu .Deskuje się normalnie - nie widzę problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 06.05.2004 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 25cm - 15 cm = 10cm różnicy , jak Ci wyszło 5cm? Ja też chciałbym wyrównać ale myślałem raczej o zmniejszeniu wys. wieńca a nie zwiększeniu grubości stropu. Jednak podobno to zły pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 06.05.2004 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Może się mylę, ale mi się wydaje że wieniec pod stropem nie tylko "spina" całość chałupy ale też jest wzmocnieniem ścian pod stropem, np. w moim przypadku ceramika, dlatego u mnie strop jest zaprojektowany tak że bedzie opierał się na wieńcu. Jeśli się mylę to proszę o sprostowaniepzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.05.2004 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Nie mylisz się MEDYKU. Tak własnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 06.05.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Nie mylisz się MEDYKU. Tak własnie jest. To dlaczego oni tak kombinują, a co to za różnica czy strop dołem będzie równo z wieńcem czy nie, przcież i tak to zatynkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.05.2004 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Aaaaaaaaa..... jesli chodzi o to czy strop ma być równo z górą czy z dołem wieńca to rzecz zasadza się na dziedzinie konstrukcji budowlanej i jej sztywności. Wszyscy wiemy że strop sie ugina - pod własnym ciężarem i pod obciązeniem użytkowym. Z tego względu żeby zachował sztywność w punkcie podparcia (czyli na obwodzie ścian) to jednak trzeba go zrobić równo z górą wieńca. Dlaczego? Prosty przykład. Wyobraźcie sobie tekturową pokrywke od pudełka po butach. Jest sztywna prawda? To te "języczki" wystające w dół nadają jej sztywność. A teraz wyobraźcie sobie jak by to było gdyby nakryć pudełko płaskim kawałkiem tekturki. I co? Ładnie się ugina? narożniki uciekają do góry? Kto chce mieć taki strop? Ja codziennie widzę jeden taki strop bez wieńców, co na rogach się podniósł wskutek ugięcia. Niespecjalnie ładny obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 06.05.2004 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 z tym wieńcem to chyba nie tak dokońca - wymiar 25x25 jest raczej standartowym wymiarem, który przy typowych projektach nie jest szczególnie liczony -wydaje mi się, że może być "odwrócony" tj. dół wieńca w jednej płaszczyźnie ze stropem ale tylko stropem monolitycznym -w przypadku innych stropów jest on opuszczony ze względu na równomierne rozłożenie obciązenia na ścianach (np poduszka pod terrivę czy inny strop) - zależy też co będzie nad wieńcem (np kotwienie konstrukcji dachu) - podejżewam, że gdy na tym wieńcu stanie druga ściana, to bawiąc się w obliczanie konstrukcji, przekrój jego można zmniejszyć, byle by się chałupa nie rozlazła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 06.05.2004 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Wieniec może być odwrócony ale to trudniejsze w wykonaniu bo trzeba zaszalować taką attyczkę i zabetonować monolitycznie. A "bawiąc się" w obliczanie rzeczywiście można go odchudzić ale to tylko do pewnych granic no i oczywiście z uwzglednieniem układu nadległego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 06.05.2004 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 czasem robi się wieniec "odwrócony", ale jest to trudniejsze do wykonania - zadeskowania. ale nigdy, przenigdy nie powinno się robić wieńca 15x25cm, bo jest za słabym spięciem budynku np. przy szkodach górniczych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art63 06.05.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Jak zrobić odwrócony jeżeli są wyjścia ( balkon itp.) wtedy góra wieńca byłaby jakimś progiem , chyba że można go w tym miejscu przewęzić ? planuję jednak zrobić szer. 25 wys 15 , bo za wysoko skończyłem ściany zew. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aru 06.05.2004 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 kombinując z warstwami podłogowymi można zrobić odwrócony, w granicach rozsądkujeżeli miejscowe przewężenie osłabia przekrój (można dozbrajać ale to już nie to) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 06.05.2004 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Dlaczego? Prosty przykład. Wyobraźcie sobie tekturową pokrywke od pudełka po butach. Jest sztywna prawda? To te "języczki" wystające w dół nadają jej sztywność. A teraz wyobraźcie sobie jak by to było gdyby nakryć pudełko płaskim kawałkiem tekturki. I co? Ładnie się ugina? narożniki uciekają do góry? Kto chce mieć taki strop? Ja codziennie widzę jeden taki strop bez wieńców, co na rogach się podniósł wskutek ugięcia. Niespecjalnie ładny obrazek. Szczrze mowiac dosc ciekawa teoria, ja zawsze myslałem ze strop sam w sobie musi byc odpowiednio sztywny. Tak sie zastanawiam i mam do tej teori pytanie w jaki spsoob sie uwzglednia w projektowaniu stropu ta cudowna sztywnosc wienca? Rozumiem ze jezeli strop jest slabo dociazony to wieniec musi byc wiekszy i cięzszy jezeli to wieniec nad piwnica to moze byc mniejszy? Mysle ze to jakas rewolucyjna mysl w projektowaniu...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uzytkownik 06.05.2004 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Wlasnie udalo mi sie znalezc pare informacji na ten temat. Okazuje sie ze z reguly gora wienca jest zlicowana z gora plyty (stropu), ale mozna tez zaprojektowac strop w taki sposob ze wieniec jest zlicowany z plyta dolem, wtedy oczywiscie, jak zauwazyl jeden z forumowiczow, nalezy podniesc podloge do wysokosci wienca (ew. innych belek stropowych). Znalazlem informacje w ksiazce "szkola budowania" Muratora. PS oczywiscie 25-15=10 [/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts