Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komin obok ściany a nie w ścianie - makabreska

Recommended Posts

Koledzy i koleżanki, mam mieć komin systemowy i otóż ten komin nie bedzie wmurowany w ścianę tylko bedzie stał obok ściany - przylegał. Czy tak to ma być? Wyobrażałem sobie ze jeśli jest ściana nośna i ma 25cm grubości to pustak kominowy głęboki na około 30cm będzie w ścianie a 5cm bedzie wystawał. Tymczasem wg murarzy ma byc obok. Nie podoba mi sie to, bo zabierze mi to 25cm pomieszczenia. Jak do tego dodzie wkład kominka to wyjdzie mi ze kominek z kominem zajmie mi 150cm głębokosci. Jak uwazacie?

Adam ja mam tak jak ty chcesz, to znaczy komin systemowy w ścianie nośnej, wystaje raptem kilka centymetrów. Teraz po fakcie powiem ci tylko, że niczego podczas budowy nie żałuję bardziej, niż właśnie takiego rozwiązania. Wynikło z tego masę problemów i dodatkowych kosztów. Posłuchaj murarzy bo dobrze ci radzą i nie kieruj się swoim widzimisię.

Adam: problemów tak na prawdę można było spokojnie uniknąć, gdyby tyko moi murarze nie byli durniami, lub mieli pojęcie o wykonywaniu wymianów (strop Teriva). Więc jeśli się zdecydujesz, to po prostu patrz na łapska, żeby przy przejściu przez strop głupich pomysłów nie dostawali. Może dobrze by było, żeby twój projektant się wypowiedział na temat przerwanego w tym miejscu wieńca.

Komin nie będzie przewiązany ze ścianą, więc przy tynkowaniu zwróć też na to uwagę, żeby później ci się pęknięcia nie robiły. W innym wątku ktoś pisał co i jak.

Inna sprawa, że karta gwarancyjna komina mówi, że musi być postawiony zgodnie z instrukcją montażu. A instrukcja montażu mówi, że ma być obok ściany i z dylatacją. Nie wiem czy było by to wystarczającą podstawą do nie uznania roszczeń, ale warto mieć to na uwadze przy podejmowaniu decyzji.