Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Caparol thermosan baranek 2mm i jego spekania po wykonaniu

Recommended Posts

Hej.

Zaraz się okaże, że to TY jesteś winien i zostaniesz przykładnie ukrzyżowany :)

Żeby się nie skończyło jak z tym gościem od wylewek.... albo od okien..... :)

Co do reklamacji: była JEDNA TYLKO - a i to nie była reklamacja w pełnym tego słowa znaczeniu.

Jest Pan pewien ze TYLKO JEDNA w kraju ? i byla to reklamacja czy jej w koncu nie bylo?

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dzieki Piotrek :)

Rozmawialem dzisiaj z DT Caparola w sprawie Pani Krystyny (dusiek), wstepne badania nie pozwolily okreslic przyczyny takiego zachowania materialu. Caparol prowadzi dodatkowe badania porownawcze z probkami archiwalnymi z produkcji wg szarzy produkcyjnej pod katem rozwodnienia materialu. Dystrybutor u ktorego dusiek sie zaopatrywala w dniu wczorajszym otrzymal pismo na ten temat, ze konieczne jest wykonanie dodatkowych badan w celu ustalenia przyczyny, ale jeszcze chwile to potrwa.

Tak dla przypomnienia fragment karty technicznej.... dla wykonawcow pracujacych na AMphisilan FP, wiem,ze wiedza o tym, ale dla przypomnienia.... bo to najprawdopodobniej bedzie przyczyna u Pani dusiek:

Zawartość opakowania wymieszać mieszadłem wolnoobrotowym. W razie konieczności rozcieńczyć wodą; w przypadku nanoszenia ręcznego można dodać maks. 1% wody, w przypadku natryskiwania -maks. 2% wody.

niepełna szklanka - tyle standartowo lejemy :)

Przyszedl Pan wrzucic kamyczek do ogrodka? czy juz Pan wie ze wykonawca, po litrze wody dodal do tynku.

Kamyczek do ogródka???

Nie..... tylko po przeczytaniu całego wątku pomyślałem sobie że może nam się to "ładnie" rozwinąć, bo jakieś, takie miałem wrażenie, że ktoś tu szuka winnego....

Nie wiem, ile wykonawca dodał wody, prawdę mówiąc mam to w d.... :)jeśli o mnie chodzi to mógł i pół na pół rozwodnić ten tynk, żeby mieć lepszą wydajność :)

Kamyczek do ogródka???

Nie..... tylko po przeczytaniu całego wątku pomyślałem sobie że może nam się to "ładnie" rozwinąć, bo jakieś, takie miałem wrażenie, że ktoś tu szuka winnego....

Nie wiem, ile wykonawca dodał wody, prawdę mówiąc mam to w d.... :)jeśli o mnie chodzi to mógł i pół na pół rozwodnić ten tynk, żeby mieć lepszą wydajność :)

" lepsza wydajnosc " co to oznacza, jest pan wykonawca moze mi Pan to wyjasnic? absolutnie nie znam sie na tym. Drugie pytanie, kogo mialabym obarczac wina wedlug Pana przeczucia? bo chyba nie fightera.

Jest Pan pewien ze TYLKO JEDNA w kraju ? i byla to reklamacja czy jej w koncu nie bylo?

Proszę czytać ze zrozumieniem:)

Jedna JEDYNA reklamacja jaką mieliśmy na "NASZEJ" budowie - nie chce mi się szukać, bo na forum o tym było, chodziło o to, że Klient widział jakieś plamy na tynku - teoretycznie gra światła - na początku ich nie widziałem, ale później to już były wszędzie - nawet u sąsiada :)

Caparol stanął na wysokości zadania, na drugi dzień po wizycie wsparcia technicznego tynk był na budowie, za 3 h był zrobiony i temat zamknięty !

i tak właśnie powinny wyglądać "reklamacje"

Oczywiście, cały temat został szybko zamknięty dzięki zaangażowaniu Fightera (jako sprzedawcy materiału, a więc stronie w sprawie) i jego 2 telefonom we właściwe miejsca ......

Edytowane przez EWBUD
ortografia

" lepsza wydajnosc " co to oznacza, jest pan wykonawca moze mi Pan to wyjasnic? absolutnie nie znam sie na tym. Drugie pytanie, kogo mialabym obarczac wina wedlug Pana przeczucia? bo chyba nie fightera.

1 pytanie.

Więcej wody - więcej m2 z wiadra (jeśli robią z mat. to sprawa jasna)

2 pytanie.

Też mi się tak wydaje, że nie Fightera :) Jak napisałem już wcześniej: forum na pstrym (karym? :) koniu jeździ..... jakieś takie przeczucie miałem głupie :)

Edytowane przez EWBUD
za dużo kropek

1 pytanie.

Więcej wody - więcej m2 z wiadra (jeśli robią z mat. to sprawa jasna)

2 pytanie.

Też mi się tak wydaje, że nie Fightera :) Jak napisałem już wcześniej: forum na pstrym (karym? :) koniu jeździ..... jakieś takie przeczucie miałem głupie :)

Wykonawca dostal caly material zakupiony i dowieziony przez nas. Jesli chodzi o winnego, dlatego zlozylam reklamacje, zeby do tego dojsc.Proponuje czasowo skonczyc ta dyskusje do czasu jakichkolwiek wyjasnien.Pozdrawiam

Wykonawca dostal caly material zakupiony i dowieziony przez nas. Jesli chodzi o winnego, dlatego zlozylam reklamacje, zeby do tego dojsc.Proponuje czasowo skonczyc ta dyskusje do czasu jakichkolwiek wyjasnien.Pozdrawiam

No, jeśli z Pani materiałem - to 1 pytanie/teza idzie do kosza....

Co do czasowego zakończenia dyskusji: b. dobry pomysł, poczekajmy na opinię ze strony Caparola, sam jestem ciekaw jak jest przyczyna....

Pozdrawiam

ps a my to sobie czasem kiedyś nie pogadaliśmy przez telefon? u syna położyli tynk itd.... ?

No, jeśli z Pani materiałem - to 1 pytanie/teza idzie do kosza....

Co do czasowego zakończenia dyskusji: b. dobry pomysł, poczekajmy na opinię ze strony Caparola, sam jestem ciekaw jak jest przyczyna....

Pozdrawiam

ps a my to sobie czasem kiedyś nie pogadaliśmy przez telefon? u syna położyli tynk itd.... ?

Tak, rozmawialismy kiedys. Rowniez pozdrawiam.

sa jeszcze dwie dodatkowe sprawy dla ktorych wykonawca rozwadnia tynk:

- latwiej sie go naklada

- robi to z przyzwyczajenia

Na razie to wrozenie z fusow tak na dobra sprawe i jakies tam domysly i przypuszczenia. Producent skonczy badanie probek i zapewne dojdzie do tego - jaka jest przyczyna.

Co do pisma dot. nasiakliwosci: odpowiedz szablonowa... kazdy material ma jakas nasiakliwosc, szklo chyba jest nienasiakliwe(a i tego nie jestem pewien)... tynk ma akurat taka, i produkowany jest wg tej normy.... wiec i odpowiedz byla taka a nie inna.

Zawsze w takich przypadkach odpowiedzi sa 2 - oficjalna i nieoficjalna

Fighter, napisalam tylko zakonczenie odpowiedzi, odpowiedzieli rowniez ze probka pobrana z budowy nie odbiega od probki archiwalnej. To bylo 2 lipca a dzisiaj wrzesien, okazuje sie ze te badania wczesniejsze nie byly wykonane rzetelnie? wiec po jakie licho te reklamacje? dajmy spokuj , jak cos bedzie wiadomo dam znac napewno.

ps. nasz sprzedawca jeszcze nie dal zadnej informacji.

Ja powiem tak: na niczym nie oszczedzalem, wszystko z kaparola, tynk, klej, siatka, grunt na stary tynk przed styropianem, grunt na klej szpachlowy przed tynkiem. Spekania są na całej powierzchni, nie są ta duże spekania niezauwazalne z 1m ale po przyjrzeniu się z pół metra widać mikro pęknięcia pajeczynki.

Problem zgłoszony do dostawcy a ten do przedstawiciela z Caparola. Zdjęć nie mogę wstawić bo korzystam tylkob komorki.

• 2 months później...
Do przewidzenia to było :)

no dziwne tylko ze tak dlugo sie z tym zeszlo.

ja chyba sie przyzwyczailem do innych standardow. U dusiek to z 3-4miesiace trwalo, a powinno zajac 3-4dni max :)

witam,

nie chce tworzyć nowego wątku a ponieważ pytanie dotyczy Caparola pozwolę sobie zadać :-)

Chodzi mi o klej do klejenia styropianu (system Caparol silikonowy) - jeden z dostawców towaru sugeruje mi że do klejenia styropianu grafitowego należy użyć tego samego kleju co do szpachlowania (niebieski -190), zamiast zwykłego czerwonego 190s. Podobno chodzi o większą elastyczność i że zwykły nie do końca sprawdza się przy graficie. Wykonawca twierdzi że nie ma potrzeby, że ewentualne warto byłoby gdybyśmy kleili latem przy dużym słońcu. Proszę o sugestię która opinia jest właściwa- nie chcę na siłę oszczędzać, ale jak nie ma potrzeby nie chcę ponosić niepotrzebnych kosztów.

Drugie pytanie o profile przyokienne - warto?

Pozdrawiam

arku: wykonawca ma racje.

Nie ma koniecznosci stosowania Capatect 190 do klejenia, ale mozna to zrobic, w sensie 190(niebieski)mozna robic wszystko: kleic (EPS i welne), szpachlowac (eps i welne)

190S(czerwony) to tylko klejenie EPS.

Listwy przyokienne - oczywiscie ze warto - nie peka, rowno wykonczone, bez szczelin.

Dziękuję za szybką odpowiedź, tak rozumiałem że niebieski ma szerszy zakres stosowania, a czerwony jest tylko do klejenia płyt. Dostałem tylko sugestię że do klejenia styropianu grafitowego lepiej nie używać czerwonego tylko niebieskiego. Rozumiem że jest to błędna opinia i przy graficie czerwona zaprawa spełni swoją rolę? z drugiej strony z wyceny wynika że różnica między czerwonym a niebieskim (szarym) to 2 pln na worku więc 100 na całości- może zastosować i mieć lepsze samopoczucie? :-)

Pytanie też o samo klejenie i szpachlowanie - czy obecna pogoda (deszczowo) i zapowiedź nocnych przymrozków jest jakimś przeciwwskazaniem i może być powodem problemów?

Pozdrawiam

generalnie jezeli budzet pozwala - stosuj niebieski, faktycznie jest lepszy.

Tak w ogole to czerwony jest produkowany tylko na rynek polski i blok wschodni.

W innych krajach nie ma czegos takiego jak Caparol 190S :) w DE wszytsko sie robi niebieskim. To rynek wschodni do jakiego sie zaliczamy w oczach Caparola na rowni z Ukraina, Bialorusia, Litwa spowodowal ze powstal tylko dla nas 190s ...

Thermosana na poczatku roku nie bylo w Caparolu nawet... tzn bylo... 2-3 palety na caly kraj :)

Teraz Caparol juz ma stany magazynowe Thermosana.... ciekawe na ile moj watek na ten temat w tym pomogl :)

Co do klejenia: unikaj przejsc przez 0... przy klejeniuna budynku ktory jest ogrzewany: straty ciepla spowoduja ze pod styropianem bedzie temp. dodatnia, wiec to moze pomoc lekko.