rustin 28.08.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Na swojej działce na chwilę obecną mam ogrodzenie z słupków i siatki. Wylane na głębokości 1,2m słupki co jakieś 3m.Musze podnieść działkę aby mnie nie zalewało od sąsiada, ale też chcę aby jego nie zalewało z lewej strony i chcę się zabezpieczyć od sąsiada z prawej strony , który pewnie kiedyś się wybuduje, tył działki nie będe robił w żaden murek aby woda spływała - nie użytek gminny.Mam dwa pytania , czy na taki murek trzeba pozwolenie? I jak go teraz w moim przypadku zrobić najtańszym kosztem i z czego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.08.2013 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Kup sobie betonowe L czyli "elki". Nawet na 1 m wyciągniesz w górę brzeg działki małym kosztem. Chyba widziałem nawet większe, ale metrówki na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.08.2013 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Szukam na necie i nic takiego nie mogę znaleźć, możesz wrzucić jakiegoś linka? I teraz do gotowego ogrodzenia wcisnę u dołu to pomiędzy słupki i pod siatkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.08.2013 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ja bym tego szukał w wytwórniach gotowych elementów betonowych gdzie robią kręgi i bloczki betonowe. Spotykam to na budowach ale nie zakładam tego, bo ja robię w granicie. Pojedź/zadzwoń do najbliższej betoniarni to Ci powiedzą, kto to odlewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 28.08.2013 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Pod siatkę tego nie wciśniesz. Na tym możesz pociągnąć siatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 28.08.2013 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Ale wogóle jak to wygląda bo pod nazwą 'elka pod ogrodzenie' nic nie znajduję. Strona która chce zrobić ma ok 50m długości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
forgetit 29.08.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ale wogóle jak to wygląda bo pod nazwą 'elka pod ogrodzenie' nic nie znajduję. Strona która chce zrobić ma ok 50m długości. Na przykład tu: http://sklep.globmetal.eu/sciany-oporowe-c-1.html szukaj ścian oporowych typu L. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.08.2013 12:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 I to niby tanio wychodzi? 200zł za 1m , bez przesady.A jak się nazywa takie jakby betonowe belki,deski przykręcane do ogrodzenia od dołu na śrubę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 29.08.2013 13:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Myślalem o czymś takim, bo jaki pisałem słupki już mam zrobione porządnie i całe ogrodzenie z siatki jest. Dospawał bym te uchwyty i takie coś zamontował. Jak to się nazywa? I czy można kupić jakieś wyższe niż na foto aby w ziemie to wkopać pare centymetrów?http://www.bizeo.pl/firmy/firma-profil/galeria/6069,ogrodzenie-z-siatki-ocynkowanej/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 29.08.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Płyta prefabrykowana, tutaj masz przykład, nawet taką samą jak pokazałeś w linku: http://www.budomat-labiszyn.pl/ogrodzenia.html Ale też chyba bardzo drogie, może nie tak absurdalnie jak ta wcześniejsza propozycja, ale mimo wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blechert 30.08.2013 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Ja bym nie mówił, że elki są drogie, bo murek z kamienia nie wyjdzie taniej niż betonowy mur oporowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 30.08.2013 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 To ile trzeba liczyć gotówki na odcinek 50m gdzie są zalane już słupki i jest siatka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
greyzone 30.08.2013 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Kombinujesz jak koń pod górę. L-ki srelki.Kilka desek -zaszaluj , piach, cement , parę prętów i robisz podmurówkę.Taniej i szybciej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gryl 30.08.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 A słuchajcie, nie można po prostu użyć tanich bloczków betonowych? Tutaj znalazłem za 3zł od sztuki choć gdzie indziej widziałem po 20zł: http://www.cegpol.pl/index.php/dobra-cena tylko że rozmiar mały (38x25 czy coś koło tego). Sąsiad na starym mieszkaniu ma w ogródku coś takiego pod płotem drewnianym. Po prostu wkopane w ziemię. Wystaje to może na 20cm. Nie wygląda tak ładnie jak ozdobne prefabrykaty, to oczywiste, ale cenowo bezkonkurencyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rustin 31.08.2013 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Wkopane 20cm w ziemię i na zaprawę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
barszczu 31.08.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Ja bym nie mówił, że elki są drogie, bo murek z kamienia nie wyjdzie taniej niż betonowy mur oporowy. Gotowe "elki" są najdroższą opcją muru oporowego. Najtaniej wyjdą gabiony, potem wylanie muru oporowego "L" na budowie, a najdroższe są "L" prefabrykowane. Jestem właśnie w końcówce realizacji ogrodzenia - muru oporowego o długości łącznej na 3 stronach działki 72 mb i średnia mi wyszła ok. 640 zł za 1 mb. (Cena objęła projekt, pozw. na bud., geodetę (niwelacja, wyznaczenie granic i wytyczenie wykopów), prace ziemne, zbrojenie, wypożyczenie U-form stalowych, beton, żwir drenarski, wykonanie drenażu, zasypanie i wyrównanie całości i wykonanie na murze ogrodzenia panelowego (słupki ocynk+lak.+panele) o h = 125 cm. Mur ma w najniższym punkcie ok 60 cm ponad grunt od strony niższej (czyli "elka" o h = 180 cm za ok 500 zł 1 mb; w najwyższym punkcie mur ma 168 cm ponad grunt (czyli "elka" o h = 300 cm za ok 900 zł 1 mb) - średnia cena samych "elek" wyszłaby mi ponad 600 zł za 1 mb, a gdzie transport, robota, koparka,drenaż, panele i słupki, a także dźwig do tych "elek"? Do tego mój mur ma stopę o h= 30 cm, a jego szerokość w koronie to 25 cm, a te "elki" podlinkowane mają w koronie 12 cm - mało miejsca na ogrodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
encefalo 13.12.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 zgadzam się ze zdaniem przedmówcy pozatym niema jak wpełni wybetonowany monolit a niejakiś prefabrykat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mateo33 14.12.2015 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 Dla mnie gabiony nie przypadają do gustu. Są za "cięzkie" na ogrodzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owczarek 17.12.2015 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2015 (edytowane) Dla mnie gabiony nie przypadają do gustu. Są za "cięzkie" na ogrodzenie Podobnym, ale znacznie lżejszym rozwiązaniem są murki gabionowe, które wykonuje się z paneli ogrodzeniowych i dedykowanych słupów prostokątnych. Murki gabionowe [sPAM]można wypełnić otoczakami, liśćmi, korą drzew, itp. Edytowane 25 Lipca 2017 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts