Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Murek ogrodzenia, z czego i jak?

Recommended Posts

Na swojej działce na chwilę obecną mam ogrodzenie z słupków i siatki. Wylane na głębokości 1,2m słupki co jakieś 3m.

Musze podnieść działkę aby mnie nie zalewało od sąsiada, ale też chcę aby jego nie zalewało z lewej strony i chcę się zabezpieczyć od sąsiada z prawej strony , który pewnie kiedyś się wybuduje, tył działki nie będe robił w żaden murek aby woda spływała - nie użytek gminny.

Mam dwa pytania , czy na taki murek trzeba pozwolenie? I jak go teraz w moim przypadku zrobić najtańszym kosztem i z czego?

Myślalem o czymś takim, bo jaki pisałem słupki już mam zrobione porządnie i całe ogrodzenie z siatki jest. Dospawał bym te uchwyty i takie coś zamontował. Jak to się nazywa? I czy można kupić jakieś wyższe niż na foto aby w ziemie to wkopać pare centymetrów?

http://www.bizeo.pl/firmy/firma-profil/galeria/6069,ogrodzenie-z-siatki-ocynkowanej/

A słuchajcie, nie można po prostu użyć tanich bloczków betonowych? Tutaj znalazłem za 3zł od sztuki choć gdzie indziej widziałem po 20zł:

http://www.cegpol.pl/index.php/dobra-cena

tylko że rozmiar mały (38x25 czy coś koło tego). Sąsiad na starym mieszkaniu ma w ogródku coś takiego pod płotem drewnianym. Po prostu wkopane w ziemię. Wystaje to może na 20cm. Nie wygląda tak ładnie jak ozdobne prefabrykaty, to oczywiste, ale cenowo bezkonkurencyjne.

Ja bym nie mówił, że elki są drogie, bo murek z kamienia nie wyjdzie taniej niż betonowy mur oporowy.

Gotowe "elki" są najdroższą opcją muru oporowego. Najtaniej wyjdą gabiony, potem wylanie muru oporowego "L" na budowie, a najdroższe są "L" prefabrykowane.

Jestem właśnie w końcówce realizacji ogrodzenia - muru oporowego o długości łącznej na 3 stronach działki 72 mb i średnia mi wyszła ok. 640 zł za 1 mb. (Cena objęła projekt, pozw. na bud., geodetę (niwelacja, wyznaczenie granic i wytyczenie wykopów), prace ziemne, zbrojenie, wypożyczenie U-form stalowych, beton, żwir drenarski, wykonanie drenażu, zasypanie i wyrównanie całości i wykonanie na murze ogrodzenia panelowego (słupki ocynk+lak.+panele) o h = 125 cm. Mur ma w najniższym punkcie ok 60 cm ponad grunt od strony niższej (czyli "elka" o h = 180 cm za ok 500 zł 1 mb; w najwyższym punkcie mur ma 168 cm ponad grunt (czyli "elka" o h = 300 cm za ok 900 zł 1 mb) - średnia cena samych "elek" wyszłaby mi ponad 600 zł za 1 mb, a gdzie transport, robota, koparka,drenaż, panele i słupki, a także dźwig do tych "elek"? Do tego mój mur ma stopę o h= 30 cm, a jego szerokość w koronie to 25 cm, a te "elki" podlinkowane mają w koronie 12 cm - mało miejsca na ogrodzenie.

• 2 years później...
Dla mnie gabiony nie przypadają do gustu. Są za "cięzkie" na ogrodzenie

Podobnym, ale znacznie lżejszym rozwiązaniem są murki gabionowe, które wykonuje się z paneli ogrodzeniowych i dedykowanych słupów prostokątnych. Murki gabionowe [sPAM]można wypełnić otoczakami, liśćmi, korą drzew, itp.

zdjcie 3.jpg

Edytowane przez Elfir