bratkaf 28.08.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam serdecznie, Zamówiliśmy drzwi bezprzylgowe firmy Pol-skone, model Noble II z regulowaną ościeżnicą. Okazało się, że preferowany otwór drzwiowy przez producenta to 2093 mm, natomiast deweloper przygotował trochę niższe wymiary, tj. 2070 od położonej już podłogi. Największy problem mam w łazience, gdyż na wysokości ok 2075 znajduje się położona już glazura, na styku są 3 kafle w całości od podwieszanego sufitu (wysokośc 300, szerokość 600). Glazura to Paradyż Secret Bianco/Nero (na wierzchu wysoki połysk, śliska powierzchnia, w środku miękka ceramika grubość 8mm). Moje pytanie, jak najskutecznie naciąć glazurę/płytki wzdłuż ich szerokości żeby nie popękały na wysokość ok 25mm (do ściany przyklejone klejem Mapei)? Na pewno muszę wyjąć fugę na wys. ok 30mm. Potem chyba najlepiej naciąć nożem (ew. innym przyrządem do szkła?) i potem flexą probowąć docinać, z tarczą do betonu, czy jest jakąś celowa? Na samym końcu trzeba podciąć pewnie też flexą betonowe nadproże, bo przy młocie udarowym mogą pojawić się pewnie spęlania fugi, czy samych płytek... Proszę o poradę, może ktoś przerabiał podobny przypadek. Zamówienie krótszych drzwi to dodatkowe 400 pln od kompletu, więc nie kalkuluje się. Nawet jeżeli trzeba byłoby wymienić te 3 płytki, chociaż mam nadzieję, że się obędzie bez tego:) Dzięki z góry i pozdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascom 28.08.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Tarcza diamentowa i tniesz bez naciec, dłubania fugi itp. Przy delikatnym cieciu nie ma prawa pojawić się pęknięcie. Ja dokładnie tak to wykonałem przy takim samym problemie. Największy minus to od groma pyłu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 28.08.2013 14:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 vascom - to ma byc taka lepsza tarcha, np bosch: http://allegro.pl/tarcza-diamentowa-do-ceramiki-plytek-bosch-125mm-i3472743847.html ? czy wystarczy zwykla z praktikera? mam tylko zwykle do betoni metalu za max 8pln/szt, taka nie bede podchodził do tego tematu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascom 28.08.2013 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Na Twoim miejscu kupiłbym zwykłą tarcze, nawet jeśli pojawia się odpryski (a na pewno sie pojawią nawet przy tarczy za 200zl) po 2-3mm od lini cięcia to i tak zostaną one zakryte maskownicą od drzwi. Ja aktualnie u siebie robie remont łazienki i tnę kafle tarczą za 11zl z castoramy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bratkaf 29.08.2013 20:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 vascom - dzieki za pomoc. Kupilem tarcze "diamentowa" w praktikerze za 16pln i bez wiekszego problemu udalo naciać się glazure:) Teraz zostal problem nadproża o szerokości okolo 110mm. Probowalem nacinac tarcza, ale ma tylko 125 mm, z czego wiadomo, wystaje mniej niż połowa;/ Młot udarowy i długo odpada, bo ucierpi położona glazura. Trzeba ponawiercać i dłubać? Czy jedyna szansa to duża i profesjonalna tarcza? Macie jakiś patent, oprócz koców/foli żeby nie utopić całego lokalu w kurzu i brudzie? W załączeniu fotki omawianego tematu:http://imageshack.us/photo/my-images/268/wn44.jpghttp://imageshack.us/photo/my-images/4/v0ij.jpg/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vascom 29.08.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Jak nacinałem bruzdy pod kable elektryczne fleksem to pomocnik za mną ganiał i przykładał odkurzać zaraz za kątówka. Trochę pomogło ale nie wiele Co do nadproża, przewiercić się na wylot młotek przecinak i delikatnie odbijać tylko nie jestem pewny czy udar nie ruszy płytek. Drugi pomysł dużo drastyczniejszy, duży flex i ogień ale to jak wiesz równa się z masa pyłu w lokalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts