taurus22 07.05.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2013 Witam Mam pytanie jak w tytule, przeczytałem już chyba wszystkie tego typu posty na forum ale jednoznacznej odpowiedzi nie znalazłem, w związku z czym proszę o pomoc. Dysponujemy działką nad którą niestety przebiega przedmiotowa linia 20kV. Załączony obrazek przedstawia istniejącą sytuację, z jednej strony działki linia SN znajduje się 15,4 m od granicy, z drugiej 18,6 m - leci po skosie - są to odległości do skrajnego przewodu. Wystąpiłem do zakładu energetycznego, aby podali mi minimalną odległość w jakiej można zbudować budynek, zakład nie podał konkretnej odległości tylko walnął pieczątkę "Minimalne odległości poziome od skrajnego przewodu linii napowietrznej gołej do nowoprojektowanego obiektu budowlanego powinny być zgodne z obowiązującymi normami". Próbowałem się dopytać o tą odległość , ale ciągle ta sama odpowiedź, że konkretnej odległości mi nie podają - należy zrobić zgodnie z normami. Paranoja.. Idąc dalej dotarłem do normy: "PN-E-05100-1:2000 Elektroenergetyczne linie napowietrzne - Projektowanie i budowa - Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi". Tam w punkcie "16.3.3 Odległość pozioma przewodu nieuziemionego linii o napięciu wyższym niż 1 kV od budynków" jest napisane: "W przypadku zbliSenia linii o napięciu wyzszym niS 1 kV do budynku nalezy zachować bezpieczną odległość poziomą. Odległość ta: a) przy bezwietrznej pogodzie powinna wynosić, w metrach, co najmniej: 1+b/2+U/150 - od każdej trudnodostępnej części budynku 2+b/2+U/150 - od każdej łatwodostępnej części budynku gdzie: b - odległość między przewodami linii elektroenergetycznej w metrach, U - napięcie znamionowe linii elektroenergetycznej, w kilowoltach. czyli jeśli U = 20kV b=1,8 m to odległość = 2+1,8/2+20/150=3,03 m Dodatkowo jest napisane że "odległość ta może być zmniejszona o 1m, jeżeli przy największym zwisie normalnym odległość pionowa przewodu od łatwodostępnej części budynki wynosi co najmniej 3m. Prosiłbym Was o potwierdzenie (lub nie) czy moje rozumowanie jest właściwe, bo z obliczeń wynika że można budować już w odległości trochę ponad 2m. W postach na forum padają różne odległości - 5m , w drugim 10 m - Panowie jak jest naprawdę? Druga sprawa: 2 wypisie z MPZP jest zapis dotyczący dróg: "Ustala się linie rozgraniczające ulic dojazdowych, oznaczonych na rysunku planu jako...., w pasie o szerokości 10 m z dopuszczeniem odstępstw uzasadnionych szczegółowymi rozwiązaniami technicznymi i uwarunkowaniami stanu istniejącego". Nasza działka graniczy z powyższą drogą od północnego-zachodu - proszę o przetłumaczenie w jakiej odległości od tej drogi można postawić budynek? Te 10 merów liczy się od którego miejsca? I czy jeżeli dopuszczalne są odstępstwa to czy można postawić budynek w standardowej odległości 4 m od granicy (aby jak najdalej uciec od drutów)? Z góry serdeczne dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 08.05.2013 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2013 Proponuje napisać wniosek o odstępstwo od przepisów budowlanych i oddalić budynek od lini . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taurus22 09.05.2013 15:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 (edytowane) Nie bardzo rozumieM, problem jest właśnie taki że nie można odsunąć budynku od linii bo weszlibyśmy w czterometrowy pas od granicy działki. Znalazłem projekt na wąską działkę, budynek o szerokości 7,15 m. Stawiając ten budynek w odległości 4,5 m od granicy i doliczając 1 metr okapu od strony linii energetycznej, skrajny punkt dachu znajdowałby się w odległości poziomej ok. 4 metrów od rzutu skrajnego przewodu energetycznego. Pytanie czy w takiej odległości od linii SN można ten budynek postawić? Drugie pytanie: w jakim celu i do kogo skierować wniosek o odstępstwo od przepisów budowlanych. Podrążyłem trochę temat norm i okazało się że norma "PN-E-05100-1:2000 Elektroenergetyczne linie napowietrzne - Projektowanie i budowa - Linie prądu przemiennego z przewodami roboczymi gołymi" już nie obowiązuje. Na jej miejsce weszły PN-EN-50423-1/2007 i PN-EN-50341-1/2002. Pierwszą widziałem i jest tam mowa o 3 metrach (odstęp poziomy). Nie mam dostępu do normy PN-EN-50341-1/2002; jeżeli ktoś z forumowiczów nią dysponuje prosiłbym o informację jaka w niej jest podana odległość.Może jest na forum osoba która zetknęła się z podobnym problemem, lub ktoś kto na codzień zajmuje się takimi zagadnieniami. Z góry dzięki za pomoc. Ostatnia kwestia: normy dotyczą budowy linii energetycznych, czy to że można linię zbudować w odległości 3 m od budynku znaczy także że nowy budynek można zbudować również w tej odległości od linii? Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez Elfir Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg_81 09.05.2013 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2013 WNIOSEK O UDZIELENIE ZGODY NA ODSTĘPSTWO OD PRZEPISÓW TECHNICZNO-BUDOWLANYCH piszemy za pośrednictwem: Wydziału Architektury i Budownictwa do wniosku trzeba dołączyć dobrze opisane uzasadnienie ,najlepiej przeczytać art.9 prawa budowlanego ,albo temat odpuścić i sprzedać działkę i kupić w innym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taurus22 10.05.2013 07:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2013 Szkopuł polega na tym, że ta działka jest naszą własnością, z jednej strony istnieje dom mieszkalny, z drugiej duży ogród przez środek którego przebiegają druty:( z tego powodu tak nam na tym zależy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelex1987 11.05.2013 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2013 taurus - po pierwsze normy nie stanowią prawa, są tylko wytycznymi których elektrycy projektujący używają do projektowania obiektów. Aktualne normy elektryczne mają symbol EN - przeszliśmy na normy europejskie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taurus22 13.05.2013 15:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 WitamZ zakładem energetycznym już się sytuacja wyjaśniła, byłem tam dzisiaj osobiście i odległość najbardziej wystającego elementu domu (narożnik dachu, taras) nie może być mniejsza niż 3 m od skrajnego przewodu linii energetycznej. Jeżeli ten warunek jest spełniony zakład energetyczny (podobno) nie robi problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taurus22 13.05.2013 15:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Maja 2013 Witam Z zakładem energetycznym już się sytuacja wyjaśniła, byłem tam dzisiaj osobiście i odległość najbardziej wystającego elementu domu (narożnik dachu, taras) nie może być mniejsza niż 3 m. Jeżeli ten warunek jest spełniony zakład energetyczny (podobno) nie robi problemów. Panowie w MPZP jest jeszcze zapis" Ustala się minimalną odległość zabudowy od krawędzi jezdni dla ulic dojazdowych równą xxx" Jakbyście zerknęli na screen Czy jest to odległość: krawężnik jezdni - początek schodów "a" krawężnik jezdni - filar daszku "b" krawężnik jezdni - ściana budynku "c" Rozumie że odległości mierzymy od "krawędzi jezdni" (czyli krawężnika jezdni) a nie od krawędzi chodnika , który jest pomiędzy jezdnią a płotem. Bardzo proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzoek86 28.08.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam wszystkich. Mam podobny problem bo w granicy działki jest lina SN Przewód nieizolowany (goły) Działka jest wąska a ja chciałem odsunąć się od tej granicy 1,5. Przez ta linie muszę już chyba min.3m a to za duzo. Mam pytanie czy gdybym wymienił ten przewód na kablowy (chodzi mi o ten napowietrzny warkocz izolowany koszt ok. 1000zł) będę mógł przybliżyć się te 1,5 m czy linnia napowietrza kablowa ma te same odlległości bezpieczeństwa co linia napowietrzna gołą i dalej to sa min. 3m? Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez bzoek86 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzoek86 28.08.2013 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam wszystkich. Mam problem bo w granicy działki jest lina SN Przewód nieizolowany (goły) Działka jest wąska a ja chciałem odsunąć się od tej granicy 1,5. Przez ta linie muszę już chyba min. 3m a to za duzo. Mam pytanie czy gdybym wymienił ten przewód na kablowy (chodzi mi o ten napowietrzny warkocz izolowany koszt ok. 1000zł) będę mógł przybliżyć się te 1,5 m czy linnia napowietrza kablowa ma te same odlległości bezpieczeństwa co linia napowietrzna gołą i dalej to sa min.3m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziuta62 28.08.2013 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 My mamy słup linii średniego napięcia w rogu działki. W warunkach zabudowy mieliśmy 4.5 metra. Nasz dom jest dużo dalej, nie mniej jednak to jest 4.5, a nie 3 jak u ciebie. Sprawdzałeś to dobrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bzoek86 29.08.2013 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam. Napisałem min. 3m przepraszam;) ( dokładnie to jest 5m) lina SN Przewód nieizolowany (goły).Czy jesli zmienię go na przewód kablowy warkocz izolowany będę mógł przybliżyć się bliżej?Powoli będę wybierał się do ZE po odpowiedz ale jestem ciekaw czy ktoś nie ma takich informacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaar 29.08.2013 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 U nas jest 6metrów od lini średniego, jakbysmy izolowali to byłoby 4.5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnes2505 11.04.2014 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2014 Witam serdecznie, może ktoś zechce mi podpowiedzieć, co zrobić w mojej sytuacji. Dostałam w ramach darowizny działkę, nad którą biegną linie SN, w których nie płynie prąd. Linie są, bo są i niestety tak nieszczęśliwie, że przez sam środek działki, nie ma jak przesunąć domu, żeby linie go ominęły. Czy jest szansa na pozwolenie na budowę w takich warunkach? Dodam, że linie miały zostać wkopane w ziemię, jeśli w niedalekiej odległości zostanie wybudowana IKEA, niestety budowa sklepu się przeciąga, a linii nie zamierzają ściągać na razie. Co zrobić w takiej sytuacji? pozdrawiam i w załączniku przesyłam zdjęcie działki i biegnących przez nią linii SN (to ta zaznaczona na czerwono) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogus11719514257 05.02.2017 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2017 Ja chce budowac garaz centralnie pod linia sn. Z tym ze u mnie linia przebiega wysoko i chce zachowac odleglosci pionowe od lini Byłem osobiście w rejonie i polecili mi napisac wniosek o warunki zabudowy, ujac tam co sie chce postawic i zalaczyc szkic na mapce. wniosek napisalem i czekam na odpowiedz. . W razie watpliwosci mozna do nich wystapic o szczegolowe wyjasnienie (na pismie) bo slownie to jak ktos juz wyzej napisal niebardzo chca marudy rozmawiac. jak dostane odpowiedz to dam znac co tam wyszlo ;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts