spartan1 28.08.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam Czy ktoś się orientuje jaka jes prędkość przepływu wody w ogrzewaniu c.o. grawitacyjnym. Wybrałem piec (kocioł uniwersalny )12 Kw do grzejników 8kw(w sumie) +bojler 80 litrów( właśnie nie wiem ile przyjąć na bojler) Czy przy wyjściu rura pex 25mm ( 32x3mm) wystarczy. Najważniejsze jest pytanie jak szybko ta woda w obiegu grawitacyjnym średnio leci.Można by przyjąć 0,1 m/s? Pzdr Edytowane 28 Sierpnia 2013 przez spartan1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Myślę, że średnio 0,1 przy grawitacyjnej będzie ok, lecz sprawdz jeszcze wszędzie straty, może się okazać , że nie starczy Ci ciśnienia czynnego na którejś działce rurociągu lub to ciśnienie jest przy duże przy zbyt dużej średnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
R90 28.08.2013 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Myślę, że średnio 0,1 przy grawitacyjnej będzie ok, lecz sprawdz jeszcze wszędzie straty, może się okazać , że nie starczy Ci ciśnienia czynnego na którejś działce rurociągu lub to ciśnienie jest przy duże przy zbyt dużej średnicy Zakładając, że przy 12 kw, temp wody zas/pow na CO i boljer będzie 70/50 , to strumien masz 0,000147 m3/s, co daję prędkość 0,18m/s na wyjściu z kotła. wydaję się przy dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bigrw 28.08.2013 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 prędkość wody w układzie będzie uzalezniona od kąta spadków i wzniesień oraz od róznicy temperatur na zasilani i powrocie.....czyli....od również od zapotrzebowania budynku na ciepło....i wieksza róznica będzie tym szybciej woda będzie krążyć...i mniejsza róznica tym wolniej.....fizyka.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts