mimi31 06.05.2004 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Czy ktoś z szanownych forumowiczów miał już propozycję wypłaty jednorazowego odszkodowania z tytułu szkód górniczych za zniszczony budynek? Mam taką propozycję z kop. Polska-Wirek. Kopalnia stwierdziła że nie opłaca jej się remontować domu bo koszt remontu przekroczy wartość budynku. Powołuje się na prawo geologiczno górnicze i chce mi wypłacić odszkodowanie. Jednak znane są problemy finansowe Kompanii Węglowej. Nie wiem czy godzić się na takie coś bo nie wiem jak długo czeka się na pieniądze. Z tego co wiem, w ugodzie jest termin chyba 60 dni na przelanie pieniędzy na konto, ale jak to w praktyce bywa można się tylko domyślać. Ciekaw jestem czy komuś z Was się to udało w miarę szybko i bezboleśnie załatwić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajzi 06.05.2004 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 miałam takich klientów, ale nie wiem ile czekali na wypłatę. a nową chałupę postawili 10m dalej, tyle, że zabezpieczoną na szkody. za to też im wypłacili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 06.05.2004 12:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Ja też chcę nową postawić na tej samej działce (1100 m), a starą potem zburzyć. Ale póki nie dostanę kasy, mogę sobie tylko pooglądać projekty w necie. Pooglądać, bo nawet na kupno mnie nie stać na razie. Ale może warto zacząć od marzeń..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregD 08.05.2004 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Ugoda taka zostaje zawarta w formie aktu notarialnego, który stanowi tytuł wykonawczy. Bierz - jeśli kasa jest rozsądna. Bo jeśli traficie do sądu to ten może orzec naprawę - co się nie opłaca czasami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 10.05.2004 10:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2004 Właśnie się dowiedziałem że niektórzy czekają na kasę i po 10 lat. Chyba że sprawę załatwi się w sądzie z klauzulą wykonalności. Kompanie Węglowe nie mają pieniędzy. Acha - warto podobno się trochę potargować - zrobić wycenę starego budynku we własnym zakresie, przez własnego rzeczoznawcę. Ciekawe, jeśli się zgodzę na ugodę to prędzej dostanę kasę czy może wcześniej rozleci się mój stary dom.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 25.05.2004 07:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Czy naprawdę nikt z forumowiczów nie przechodził przez odszkodowania z powodu szkód górniczych?...szkoda..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 25.05.2004 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2004 Ja jestem na etapie kosztorysowania przez rzeczoznawce - w tym tygodniubede (mam ndzieje) coś wiedział hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 26.05.2004 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Do Krzysia.Witaj. Ja już jestem po kosztorysie. Dostałem z kopalni tzw.analizę opłacalności remontu. Wynika z niej że kopalni nie opłaca się robić remontu bo jego koszt przewyższy wartość budynku. Chcą mi rzucić ochłap i umyć ręce. Wyliczyli, że remont wyniesie ich ok. 400 tyś zł. A chcą mi wypłacić 200 tyś abym sobie taki remont zrobił sam. Dziś piszę wniosek do sądu. Jak sprawa posunie się dalej to napiszę. A pod jaką kopalnię podlegasz jeśli to nie tajemnica?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.05.2004 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Brzeszcze Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 26.05.2004 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 To kawałek od Rudy Śląskiej. I województwo już Małopolskie. Ciekaw jestem jak u Ciebie będzie z opłacalnością remontu. Ja w sądzie będę żądał wyceny przez biegłego sądowego. Tym bardziej że za 200 tyś nie zrobię remontu ani nie wybuduję nowego domu. Szczerze mówuiąc wolę wziąć pieniądze i budować, bo ciężko się mieszka w budynku, którego wychylenie od pionu przekroczyło granice dopuszczalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 26.05.2004 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 To kawałek od Rudy Śląskiej. I województwo już Małopolskie. Ciekaw jestem jak u Ciebie będzie z opłacalnością remontu. Ja w sądzie będę żądał wyceny przez biegłego sądowego. Tym bardziej że za 200 tyś nie zrobię remontu ani nie wybuduję nowego domu. Szczerze mówuiąc wolę wziąć pieniądze i budować, bo ciężko się mieszka w budynku, którego wychylenie od pionu przekroczyło granice dopuszczalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 26.05.2004 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2004 Uściślając - ja nie zamierzam nic remontować: chyba nie za dobrze Twój pierwszy post przeczytałem - sorki Zbudowałem nowy domek na szkodach i chcę uzyskać jakąś kasę za te zabezpieczenia i wzmocnienia, które musiałem zrobić w konstrukcji, stąd kosztorys i cała sprawa hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 27.05.2004 06:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 W takim razie jestem ciekaw jak sobie z tym poradzisz Krzysiu. Rozmawiałem niedawno z biegłym kosztorysantem i konstruktorem budownictwa który powiedział że nie tylko różnica ceny w zabezpieczeniu fundamentów powinna być zwrócona przez kopalnię. W budynkach stawianych na terenach szkód górniczych wzmacnia się także stropy i to też powinno być uwzględnione w kosztorysie. Za to też kopalnia ma obowiązek zwrócić. Trzymam kciuki i daj znać jak coś załatwisz.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 27.05.2004 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2004 Mam jeszcze słupy w ścianach nośnych, natomiast nie mam żadnegostropu: dom parterowy, podłoga na gruncie, sufit - konstrukcja z płyt g-k,podwieszona do dolnego pasa wiązarów dachowych (poddaszenominalnie nie-użytkowe) hej - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mimi31 08.09.2004 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2004 No i stało się. Jestem po pierwszej rozprawie. Ogłoszenie decyzji sądu już za 2 tygodnie. Jestm pewien że nie dadzą mi budynku do remontu bo to jest niewykonalne. Kwestia tylko ile sąd przyzna mi odszkodowania. Mam nadzieję że będę mógł wstąpić w szeregi budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 10.09.2004 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2004 A mnie kopalnia wyplacila 9800 za zabezpieczenia (kosztorys opiewal na ok. 12 000 zł, ale ... )jak ktos jest zainteresowany - prosze na priva pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom317 06.03.2005 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 A mnie kopalnia wyplacila 9800 za zabezpieczenia (kosztorys opiewal na ok. 12 000 zł, ale ... ) jak ktos jest zainteresowany - prosze na priva pozdr - Krzysiek A jak w takim przypadku rozliczyć te pieniądze z fiskusem, jeżeli dodatkowo korzystam z dużej ulgi budowlanej (która skończyła się 31.12.2004). Czy należy wpisać to do pozycji inne i opodatkować 19%, czy też jest to zwolnione z podatku (ale np po skorygowaniu faktur rozliczanych w ramach ulgi)? Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 06.03.2005 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Mnie kopalnia poinformowała że kwota którą otrzymałem jest wolna od podatku.Szczegółami innymi nie interesowałem się pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KFKF 06.03.2005 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Ja na zwrot pieniędzy za dodatkowe zabezpieczenia czekałem około tygodnia. Otrzymałem 11.200 zł. Rozliczenie nastąpiło po zakończeniu etapy budowy, w którym zostało wykonane. Tom317 pieniądze te nie podlegaja żadnemu opodatkowaniu. Nie musisz nic przedstawiać, ani z niczego się rozliczac. Zmieniło się prawo od 1 stycznia 2004. Wcześniej zwroty te podlegały opodatkowaniu, dlatego przeciągałem wypłatę tych pieniędzy z kopalni, gdyż czekałem na odpowiednie rozporządzenie od rządzących tym krajem PS. Podlegam pod jedną z kopalń należącą do KGHM PM S.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom317 06.03.2005 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2005 Ja na zwrot pieniędzy za dodatkowe zabezpieczenia czekałem około tygodnia. Otrzymałem 11.200 zł. Rozliczenie nastąpiło po zakończeniu etapy budowy, w którym zostało wykonane. Tom317 pieniądze te nie podlegaja żadnemu opodatkowaniu. Nie musisz nic przedstawiać, ani z niczego się rozliczac. Zmieniło się prawo od 1 stycznia 2004. Wcześniej zwroty te podlegały opodatkowaniu, dlatego przeciągałem wypłatę tych pieniędzy z kopalni, gdyż czekałem na odpowiednie rozporządzenie od rządzących tym krajem PS. Podlegam pod jedną z kopalń należącą do KGHM PM S.A. Też tak usłyszałem na kopalni, ale lepiej jest dmuchać na zimne, bo może to mnie kosztować 50% + karę . A masz jakąś podstawę prawną? Bo ja w fakturach już beton i zbrojenie (robocizna we własnym zakresie) sobie odliczyłem w ulgę budowlaną (rozliczenie za 2003 rok). Pieniądze też mialem wypłacone w styczniu 2004. Nie wiem, czy nie będzie tu haczyka w stylu "nie podlega opodatkowaniu, jeżeli..." Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts