Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lane fundamenty i wysoki poziom wód gruntowych

kamieniec-l

Recommended Posts

Planuję budowę domu parterowego, bez piwnicy i bez poddasza użytkowego. Przyszła pora na fundamenty. Problemem na

działce jest wysoki stan wód gruntowych. Badania geotechniczne (przeprowadzone w październiku) wykazały że wody

gruntowe są około 1 metra pod powierzchnią gruntu. Jednak na wiosnę, przy roztopach i opadach, woda jest tuż pod

powierzchnią gruntu. Konstruktor który zrobił adaptacje projektu zalecił lane, monolityczne fundamenty z betonu

wodoszczelnego B20 W8. Dokładnie projekt fundamentów wygląda tak: wkopujemy się 60 cm poniżej poziomu gruntu,

najpierw lejemy stopę z betonu B10, szeroką na 80 cm i wysoką na 10 cm. Następnie ława z betonu B20 W8 szeroka na 60

cm i wysoka na 30 cm, zbrojona czterema drutami fi 12 (strzemiona co 20 cm). Ściana fundamentowa lana z B20 w8,

szeroka na 25 cm i wysoka na 1 metr (czyli ściana fundamentowa wystaje 80 cm ponad poziom gruntu). Ocieplenie

planuje zrobić ze styroduru i obsypać fundamenty 50 cm nad poziom gruntu (aby zachować odpowiednią głębokość

przemarzania). W adaptacji mam napisane że "ściany i ławy fundamentowe powinny stanowić monolityczną całość". Czy to

znaczy że pomiędzy ławę a ścianę fundamentową nie daje izolacji poziomej ? I czy ściany fundamentowe powinienem

gruntować i robić jeszcze hydroizolację pionową? W projekcie adaptacji nic nie ma o gruntowaniu i hydroizolacji. Czy

beton wodoszczelny wymaga jeszcze hydroizolacji? I czy styrodur mogę zasypać bezpośrednio ziemią czy dać jeszcze

folię kubełkową lub coś innego?

W adaptacji mam napisane że "ściany i ławy fundamentowe powinny stanowić monolityczną całość". Czy to

znaczy że pomiędzy ławę a ścianę fundamentową nie daje izolacji poziomej ?

Jeżeli nie zaizolujesz górną powierzchnię ławy to nie ma sensu izolować ściany fundamentowe, to jak by zrobić statek z bokami ale bez dna, na ławę lepik na rozpuszczalniku , na to papa, wylać scianę i pomalować ją znowu lepikiem z obu stron tak by szczelnie połączył się z papa ławy , inne rozwiązania to pudrowanie trupa a zwłaszcza wodorozcięczalny dysperbit , ludzie kupują bo tani :) tylko lepik na rozpuszczalniku jest trwały na lata.

I czy styrodur mogę zasypać bezpośrednio ziemią czy dać jeszcze

folię kubełkową lub coś innego?

Każde styro , i samą izolację z lepiku zresztą też trzeba ochronić przed kamykami z gruntu , lepiej dać folię plaską ale sztywną i spokojnie zasypywać usuwając z gruntu co większe ostre kamienie. lepik jak odparuje z niego rozpuszczalnik nie jest grożnu dla styroduru i można go kleić na piankę do styro a ziemia go sama dociśnie, oczywiście nic nie kołkować , siatką z klejem zaciągać dopiero od poziomu gruntu.

Beton wodoszczelny musi być B25 bo B 20 ma za niską klasę aby dodatek uczynił go wodoszczelnym.

Wody gruntowe ciągle płyna więc wymiana cieplna będzie spora, musisz ocieplić ..odciąć się od gruntu spora warstwąizolacyjna.

Styrodur na ściany można obsypywać ziemią.

Na ławy w przypadku lania ścian fundamentowych daje się izolacje mineralne i na to leje ścianę.

Betonu wodoszczelnego nie musisz izolować, musisz zadbać o izolację poziomą nad fundamentami

Jeżeli nie zaizolujesz górną powierzchnię ławy to nie ma sensu izolować ściany fundamentowe, to jak by zrobić statek z bokami ale bez dna, na ławę lepik na rozpuszczalniku , na to papa, wylać scianę i pomalować ją znowu lepikiem z obu stron tak by szczelnie połączył się z papa ławy , inne rozwiązania to pudrowanie trupa a zwłaszcza wodorozcięczalny dysperbit , ludzie kupują bo tani :) tylko lepik na rozpuszczalniku jest trwały na lata.

Dzięki za odpowiedź. Czyli radzisz zrobić jeszcze hydroizolacje mimo betonu wodoszczelnego? To może nie warto lać fundamentów z betonu wodoszczelnego tylko zwykłego i zrobić hydroizolacje ?

może warto się zastanawiać, czy nie lepiej od razu zrobić plyte fundamentowa. Przy takich fundamentach nie powinna być drozsza, a na pewno lepiej się sprawdza. :)

Do tej pory nie brałem pod uwagę płyty fundamentowej. Ale może warto. Mam już pozwolenie na budowę. Jeśli chciałbym płytę to muszę starać się o pozwolenie na budowę jeszcze raz ?

Wszystko zależy od warunków, ale nie spotkałem się w budownictwie kubaturowym (mało robię jednorodzinnych) by fundamenty wylewane (nawet z hydrobetów) nie miały przynajmniej izolacji przeciwwilgociowej, a często mają też grubowarstwową przeciwwodną. Wszystko zależy od warunków gruntowych, dla jednych to będzie dmuchanie na zimne a dla drugich spokojna głowa. Kubaturówki już się prawie nigdy nie odkopuje, a budownictwo jednorodzinne z racji decyzji indywidualnych (często bez konsultacji ze specjalistami) często wymaga po latach interwencji.

Wiosną miałem dość wysoki poziom wód, odwiert pokazał wodę 60 cm pod powierzchnią gruntu. Glina, więc warstwa nieprzepuszczalna. Najpewniej był to taki specyficzny i nietypowy rok - jak mówili ludzie w okolicy - z długą zimą i intensywnymi opadami deszczu wiosną, ale dzięki temu, że wykopy miałem często zalewane wodą, zdecydowałem się poważnie zaizolować fundamenty:

1 - ławy na górze (poziomo) 2 x typowy "desperbit" + 2 x papa,

2 - ściany fundamentowe pionowo i poziomo gruntowane dysperbitem + izolacja przeciw wodna Izohan WM + 2 x papa na górze,

3 - podłoga (lana na ścinach fundamentowych) poziomo pod ścianami gruntowane dysperbitem + izolacja przeciw wodna Izohan WM + 2 x papa

wiaderko "typowego" dysperbitu to koszt ok 40 zł, ale izolacji przeciw wodnej to już 160 zł, co niektórzy dziwili się po co gość takie coś kupuje... ocenię po latach przydatność tej inwestycji.

Edytowane przez piotrek0m