crnd 28.08.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2013 Witam Poszukuję okien do nowobudowanego domu jednorodzinnego. Mury zewnętrzne i termoizolację mam wykonaną może trochę nietypowo. Ściany zewnętrzne składają się z podwójnego muru (tzw. mur szczelinowy) tj. dwie ściany z pustaka MAX oddzielone warstwą 10 cm styropianu. Teraz zastanawiam się, jak powinienem dobrać okna do tak wykonanych murów? Pomyślałem, może dobrym pomysłem w tym przypadku byłoby zainwestowanie w jak najszerszy profil (3-szybowe, 6- lub 7-komorowe), ale i tak nie znajdę takiego, który zakryłby całą przestrzeń 10cm styropianu. Najszersze profile jakie spotkałem miały 93 mm. Czy może mi ktoś podpowiedzieć jak przebiega montaż okien w tej sytuacji? Czy osadza się je centralnie w warstwie styropianu (co mi się nie wydaje), czy też jest tutaj częściowe przesunięcie na zewnątrz bądź do wewnątrz i wsparcie okien na jednej ze ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MMichal 29.08.2013 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Witam W sumie to dwa tematy/pytanie: 1 - miejsce spozycjonowania stolarki Masz zatem mur trójwarstwowy a dla takiej konstrukcji optymalnym miejscem jest warstwa ocieplenia ( w sumie z punktu widzenia termiki to miejsce jest najlepsze dla każdej konstrukcji). 2 - rodzaj okien I tutaj już nie pomogę, dobierz właściwości użytkowe okien do Twoich potrzeb - i TE okna, które je spełnią, będą najlepsze dla Ciebie może nie doczytałeś ale zarówno ilość komór jak i szerokość całkowita, o których piszesz nie stanowią wyznacznika dla całego okna. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arthizmoo 05.09.2013 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 Ja w swoim 3W zastosowałem okna Vetrex z profilem 9cm. Mam 19cm izolacji z wełny która zasłonięta jest przez węgarek z cegły. Tak więc mam 10 cm ocieplenia pomiędzy ścianą nośną a węgarkiem. Okno planuję wstawić na konsolach JB-D tak aby od zewnątrz między ramą okna a węgarkiem został centymetr luzu w który włożę taśmę rozprężną. Ponieważ węgarek tworzy cegła z zaprawą (jest nierówna) taśma powinna ładnie to uszczelnić. Fotka dla wyobrażenia, tak to wyglądało parę tygodni temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts