Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom w gorach, jest kominek, co mozan jeszcze dodac ?

mnocon

Recommended Posts

Witam

Dostałem dom w górach (maków Podhalański) domek 2 kondygnacyjny.

Co można dodać by ogrzewanie domu miało sens, ma byc zamieszkały cały rok, teraz był tylko na wypady.

obecnie jest kominek + nawiew na pokoje.

- ocieplenie scian styropian 10, dach wełna chyba 20, niestety nie ma piwnic a od ziemi jest tylko styropian 5 cm.

na pewno chcemy na dole zrobić podłogówkę, zwiększyć styropian na min 20 cm plus ocieplic fundament, do tego wymienić wkład kominka na taki z płaszczem wodnym ale jakoś nie widzi mi sie wstawanie w nocy dokładać, może ma ktoś jakiś inny pomysł :)

niestety nie ma tam gazociągu i raczej szybko nie będzie.

powierzchnia domu do ok 160-180 m

zastanawiałem sie czy można zrobić takie coś.

solar na dach, do tego ogrzewanie kominkiem z płaszczem, plus gaz ciekły (duży zbiornik na zewnątrz domu) - gaz używany praktycznie tylko zima, pozatym w sezonie przejściowym ogrzewanie kominkiem a latem tylko solar + grzalka.

ma to sens ? jak myślicie ?

plus gaz ciekły (duży zbiornik na zewnątrz domu) - gaz używany praktycznie tylko zima, pozatym w sezonie przejściowym ogrzewanie kominkiem

Grzanie gazem z butli to jeden z najdroższych sposobów na ogrzewanie domu. Wyjdzie ci drożej niż byś miał cały rok grzać tylko ekogroszkiem. I przy twoim założeniu że kominek na okresy przejściowe wnioskuje że nie masz parcia na zupełnie bez obsługowe ogrzewanie więc ja na twoim miejscu zostawiłbym kominek tylko dla rekreacji i jeżeli mam dostęp do taniego drewna pomyślałbym nad ogrzewaniem tradycyjnym (kocioł zasypowy dolnego spalania+ bufor) jeżeli chce więcej wygody to kocioł z podajnikiem (ekogroch,pelet,miał), a jeżeli jeszcze nie chce się babrać z syfem z kotłowni to zastanowił bym się nas pompą ciepła.

daj spokój solarom

zastanów się jakim paliwem chcesz ogrzewać

jeśli masz dostęp do drewna to porządny kocioł na to paliwo i bufor do tego- chcesz robić podłogówkę więc przy niskich temperaturach zasilania starczy na dłużej i nie trzeba będzie biegać co chwilę dokładać.

jak chcesz palić ekogroszkiem to kotłów masz mnóstwo i możesz śmiało grazć nim również CWU latem- poczytaj na wątkach dedykowanych takim kociołkom

gaz z butli jak pisze kolega drożyzna i jak doczytałem to powtórzyłem po nim to samo, poza pompą bo tutaj to nie odważę się sugerować.

strefa temperaturowa i moja nieznajomość materii mogą sprawić że nabazgrolę jakichś bzdur.