bury_kocur 29.08.2013 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Drogie tęgie forumowe głowy! Mam problem. Postanowiłam zrobić na parterze sufity podwieszane (proste, od ściany do ściany, bez udziwnień), ponieważ płyty stropowe są bardzo gładkie, śliskie i średnio widziałam tynkowanie tego. Ściany też zamiast tynków oklejone płytą gk, więc powinno być łatwo. Nie wzięłam pod uwagę tylko jednego drobiazgu: przymocowanie wieszaka do płyty strunobetonowej to straszna robota Bardzo chciałabym tego uniknąć, stąd moje pytanie - czy da się zrobić stelaż mocowany tylko do ścian? W 3 pomieszczeniach są w miarę małe rozpiętości sufitów - od 1,25 do 1,5m. Pozostają 2 pokoje, każdy prawie w kwadracie, po 3,10 - 3,20 m bok, gdzie wyobrażałam sobie stelaż krzyżowy. Tylko co z tymi [piiiiiip] wieszakami? Da się to jakoś ominąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gandw 29.08.2013 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Można zrobić sufit bezwieszakowy na profilach UW, CW, poczytaj: http://www.knauf.pl/cms_media/karty_systemowe/D131.pdfhttp://plyty-gipsowe-porady-montera.pl/sufit-na-konstrukcji-metalowej-samonosnej Ale jak masz sufit równy to najprościej byłoby podwiesić na profilach kapeluszowych - uzyskasz minimalne zmniejszenie wysokości pomieszczenia. Co do wiercenia to młotowiertarka na SDS plus dobre wiertło 6mm i nie powinno być problemów. Oczywiście kołki stalowe. Poczytaj też o połączeniu ślizgowym ze ścianą i odpowiednim spoinowaniu połączeń płyt GK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 29.08.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Bardzo dziękuję Byłam dziś na obu tych stronach, ale Knauf mi zamącił w głowie i gapiłam się w monitor jak cielę w malowane wrota, a te porady montera to właśnie to, o co mi chodziło (choć nie znalazłam akurat tego wpisu) - potrzebowałam potwierdzenia, że da radę tak zrobić, tylko z profili, bez wieszaków. Sufit niestety nie jest równy - płyty są do 1 cm niższe/wyższe. A wiercenie już przerabialiśmy, masakra. Więc strasznie się cieszę, że mogę tego uniknąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artix1 29.08.2013 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2013 Ciekawy temat, nie miałem pojęcia, że są samonośne sufity gk. No to już wiem, prościzna widzę. Z tym wierceniem w strunobetonie kocurku to nie ma tragedii. Nie trzeba mocować wieszaków klasycznymi kołkami, można kołkami metalowymi (masz na stronie Knaufa) średnica tylko 4.3mm, wciskasz kołek w otwór i wbijasz wystający kiln. Płytkie, małej średnicy otwory. Drugi sposób (tak będę mocował kątowniki do bloczków betonowych na tarasie), wiercimy otwór fi 5mm i wkręcamy wkręt do betonu. Szybciej i łatwiej już nie można;). Miałem przyjemność wiercić duuużo otworów pod takie wkręty gł.100mm i szło jak burza. Faktycznie masz małe rozpiętości sufitów czyli chyba można się pokusić o wykonanie konstrukcji samonosnej. Dwa profile CW skręcone ze soba i wychodzi ładna beleczka. Jak Knauf pisze, że można to pewnie można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ezotrap15 01.09.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Sufity samonośne to nic nowego,tylko ,że nie wszyscy -wliczając wykonawców-wiedzą o możliwości ich wykonania.Mój wykonawca zastosował je w pomieszczeniach, których: po pierwsze- sufity miały być obniżone minimalnie(oświetlenie), po drugie- szerokość wahała się od 1,4 do 2,5 m , (wc, wiatrołap,łazienka, przedpokój).Przy zastosowaniu profili CW i UW o wymaganej grubości-0,6(radzę zwrócić na to uwagę,gdyż jak sam się przekonałem, hurtownie często oferują tańsze profile o grubości 0,55)nic się z nimi nie dzieje, a ich montaż przebiega wyjątkowo szybko i sprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts