dedert 09.07.2019 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Czyli rozumiem że jest bardziej skoncentrowany niż np Izohan Dysperbit? W hurtowni 20L Izohana to koszt ok 60-70 zł.Ponawiam pytanie. Czy polecacie Botament BM92? Czy może Bostik? Cenowo wychodzi taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.07.2019 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 Czyli rozumiem że jest bardziej skoncentrowany niż np Izohan Dysperbit? W hurtowni 20L Izohana to koszt ok 60-70 zł. Ponawiam pytanie. Czy polecacie Botament BM92? Czy może Bostik? Cenowo wychodzi taniej. Botamet, Schomburg, Sika, Remmers, PCI-BASF, Caparol Disbon to sa rozwiazania stosowane na powaznych budowach i powaznych izolacjach. nie beda tanie. znajdziesz tansze odpowiedniki - to jasne. jezeli wyznacznikiem jest cena materialu - oczywiscie mozesz tak zrobic. zobacz tu: https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345972-Woda-w-piwnicy-co-dalej&p=7646698&viewfull=1#post7646698 to akurat przypadek budynku podpiwniczonego, klienta w Grodzisku gdzie robilismy elewacje, przy okazji okazalo sie ze izolacje pionowe zostaly zrobione przez GW tak jak zostaly. masz wpis inwestora (kubitus) , film, opis naprawy, koszt naprawy. powaznie teraz te 500-800 czy 1000zl roznicy? jezeli masz niepodpiwniczony to naprawy beda tansze. nie oszczedzaj na rzeczach na ktorych ewentualna naprawa bedzie kosztowala krocie. a zrobisz jak uwazasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 09.07.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 ok. Czyli o Bostiku niemieckim nikt nie słyszał, więc biorę Botamenta. Czyli jakieś 14L BE901 bym potrzebował na moje 80m2, może 90m2. Liczę już z naddatkiem czyli nie 150ml/m2 ale 160ml/m2 bo wiadomo że zawsze brakuje, albo się grubiej posmaruje. A czy orientuje się ktoś czy przepusty na rury kanalizacyjne, które są wklejone na piankę do styropianu (nie jakiś TYTAN EOS tylko chyba zwykła niskoprężna) to smarować od razu masą czy wpierw zaszpachlować jakoś klejem do styropianu? Bo pianka wyszła oczywiście i została okrojona w formie fasety. Przyłącza jeszcze nie mam, tylko wypust na jakieś 50 cm, i obawiam się że jak będą się przyłączać do tego wypustu to może coś popękać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.07.2019 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2019 https://botament.com/fileadmin/user_upload/pdfs+buttons/Prospekte_Broschueren_Produktblaetter/PL/Izolacje_i_renowacja_budowli_folder.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 10.07.2019 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 ok, zapoznam się. A przy czy mając nie wszystkie bloczki zlicowane ze sobą można ułożyć w miarę równą warstwę by miała te 3mm? Bo mnie tu w rodzinie straszą że nie da rady ułożyć 3-4mm bo na pewno część bloczków jest odsunięta i w niektórych miejscach będę miał 2mm a zaraz obok będzie 4-6mm przez co pójdzie mi znacznie więcej masy niż przewiduje. U mnie wygląda to tak, oczywiście te nadmiernie wystające fugi skuje. Czy używać do tego pacy metalowej sztywnej czy lepiej jakiejś elastyczej która może lepiej się sprawdzi przy nierównych bloczkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 10.07.2019 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 ok, zapoznam się. A przy czy mając nie wszystkie bloczki zlicowane ze sobą można ułożyć w miarę równą warstwę by miała te 3mm? Bo mnie tu w rodzinie straszą że nie da rady ułożyć 3-4mm bo na pewno część bloczków jest odsunięta i w niektórych miejscach będę miał 2mm a zaraz obok będzie 4-6mm przez co pójdzie mi znacznie więcej masy niż przewiduje. U mnie wygląda to tak, oczywiście te nadmiernie wystające fugi skuje. Czy używać do tego pacy metalowej sztywnej czy lepiej jakiejś elastyczej która może lepiej się sprawdzi przy nierównych bloczkach? 1 - rapowka z masy cementowej w celu wyrownania 2 - natrysk (ale to nie pry takim metrazu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 10.07.2019 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Nie chciałem robić rapówki bo raz że nie ma za bardzo na to już czasu a dwa że nie mam umiejętności do tego. Wykonałem już zresztą facety 3x3 cm i po rapowce pewnie większość zniknie. Kierownik też doradził rapowanie z uwagi że jakby jednak mimo wszystko dostała się wilgoć to rapowka może odpaść, popękać. Sam już nie wiem. Aż tak źle chyba nie jest, majstry robili do lica zewnętrznego ale gdzieniegdzie są 2-3 mm przesunięcia. W tych miejscach porostu będzie grubej, mam nadzieję że bez siatki Botament nie popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 10.07.2019 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2019 Czy jeśli mam na fundamencie papę termo to czy ją też całą smarować Botamentem i wyjechać na pionowe lico? Czy może lepiej uciąć kawałek jak pokazane liniami, pod papę zgrzać palnikiem i zasmarować narożnik żeby papa się nie podchaczała/odklejała? Jak widać nie całej papy tylko na łączeniach bo papa pod wpływem docisku bloczków sama się przykleja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts