Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dla budynku wielorodzinnego - powierzchnia 1170mkw

Sartan

Recommended Posts

Witam Państwa,

stanąłem przed dużym wyzwaniem obniżenia kosztów ogrzewania CO i CWU. Obecnie budynek ogrzewany jest z kotłowni olejowej znajdującej się w sąsiednim bloku i tam też jest przygotowywana ciepła woda. W zimie 2012/2013 na 3 budynki podłączone do tej kotłowni (CO i CWU) zużyliśmy około 54500 litrów oleju opałowego. Jeden budynek to 18 lokali (3 kondygnacje). Planowałem wcześniej postawić w piwnicy 3 kotły na pellet lub ekogroszek, po jednym na każdą klatkę ale moją uwagę przykuły jeszcze pompy ciepła powietrze-woda. Wiadomo kotły wymagają ciągłej obsługi, uzupełniania paliwa, czyszczenia wnętrza, wybierania resztek popiołów itd, krótko mówiąc trzeba zatrudnić palacza, no i jeszcze kominy. Szczerze powiem, że PC nie posiada tych wad i z instalacją byłby mniejszy problem.

Nawiązałem kontakt z przedstawicielem firmy Danfoss. Dobrał on 3 pompy ciepła powietrze-woda DHP-AQ 16 wspomagane 3 grzałkami elektrycznymi po 14kW każda. Średnioroczne COP (wliczone pompy obiegowe i podgrzewacz) przyjął 2,6.

Teraz może o zapotrzebowaniu na ciepło:

- Zużycie oleju na 3 budynki: 54500 litów/rok

- Zmierzone zużycie oleju na ogrzanie 1m3 cwu to 3,9 litra oleju.

- Na dobę piec zużywa 24 litry oleju na utrzymanie ciepłej wody w układzie

- Zużycie dobowe cwu przez mieszkańców to około 6m3

- Średnie dobowe zużycie oleju tylko na cwu 48 litrów

Jak widać z powyższych danych mamy bardzo duże straty ciepła na przesyle ciepłej wody dlatego chciałbym aby była ona przygotowywana jak najbliżej odbiorców. Bojlery nie wchodzą w grę gdyż mieszkańcy nie chcą zbiorników w domach ;-)

Z powyższych danych wynika, że rocznie budynek potrzebuje około 176000kWh ciepła, co na 1m2 daje około 150kWh. Budynek jest ocieplony styropianem 15cm ale niestety podpiwniczenie już nie. W zimie przy -20C na dobę kocioł olejowy spali maksymalnie 380 litrów oleju. Dzieląc to na 3 budynki przypada niecałe 130 litrów na jeden, co daje 1260 kWh.

Czy układ składający się z 3 pomp DHP-AQ 16 i 3 grzałek elektrycznych 14kW każda wytworzy wystarczającą ilość ciepła?

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy te pompy ciepła mają jakąkolwiek wydajność przy -20C?

Oczywiście zapotrzebowanie na energię zmaleje ponieważ podgrzewanie cwu i CO będzie w piwnicy bezpośrednio pod mieszkaniami, a nie w bloku obok ale czy będzie to około 20%?

Z poniższego testu wynika, że przy -15C COP wynosi 2,2 ale to chyba bez pomp.

http://www.pompyciepla24.eu/ulotki/raport.pdf

Jeśli jednak przy -20C nie będzie mnie obchodzić oszczędzanie tylko priorytetem będzie dostarczenie ciepła to chyba dadzą radę?

Edytowane przez Sartan

Przesył przesyłem ale zeby takie straty były na nim nie wydaje mi się. Jakby były ciepłomierze na co i cwu to by mozna to dokladnie ocenić.

Pewnie tak tylko teraz jeszcze dodatkowo inwestować w kotłownię skoro chciałbym się od niej odłączyć to jest dla mnie niepotrzebne wydawanie pieniędzy. Zużycie oleju na przesył wyliczyłem w następujący sposób. Dwie kamery internetowy robiły zdjęcia licznika ciepłej wody i licznika oleju co 1 godzinę przez dwa tygodnie. Następnie wyznaczyłem zależność zużycia oleju od zużycia ciepłej wody. Poniżej załączam wykresy.

pomiary.zip

Zużycie oleju na przesył wyliczyłem w następujący sposób. Dwie kamery internetowy robiły zdjęcia licznika ciepłej wody i licznika oleju co 1 godzinę przez dwa tygodnie. Następnie wyznaczyłem zależność zużycia oleju od zużycia ciepłej wody. Poniżej załączam wykresy.

Z tych wykresow raczej ciezko wywnioskowac starty na przesyl. Tu widac raczej straty "postojowe" instalacji CWU na poziomie 1l oleju na godzine. Chyba, ze czegos sie niedopatrzylem.

Średnioroczne COP (wliczone pompy obiegowe i podgrzewacz) przyjął 2,6.

Masz wszędzie grzejniki czy samą podłogówkę ? Poczytaj sobie w innych wątkach, jak ktoś zmierzył średnioroczny cop swojej pc p-w. Straty ciepła masz duże, więc prawdopodobnie temperatury wody w układzie co też nie będą niskie, a wtedy będziesz grzał prawie samymi grzałkami.

Inwestycja nie jest mała, więc proponuję najpierw wiarygodnie oszacować straty na przesyle. Skoro masz jakieś ciepłomierze, to znasz przepływ wody. Zmierz, różnice temperatur - wyjścia z kotłowni i wejścia do domu i wylicz straty. Inna metoda, bardziej dokładna to zamontowanie ciepłomierzy, w porównaniu z całością inwestycji to grosze.

Montaż pompy to nie tylko maszynownia .To głownie modernizacja instalacji .

W twoim przypadku najbardziej uzasadnione jest połączenie kotłowni z PC.

PC zasilała budynek do np -5 C (to znaczna cześć sezonu) .

Przy takim założeniu może być PC powietrzna .

Można ją zamontować w budynku ,co wyeliminuje straty tranzytu

Edytowane przez hydraulik_

Z tych wykresow raczej ciezko wywnioskowac starty na przesyl. Tu widac raczej straty "postojowe" instalacji CWU na poziomie 1l oleju na godzine. Chyba, ze czegos sie niedopatrzylem.

Ładnie to ująłeś, "straty postojowe". Niestety przerażające jest to, że nigdy one nie były pokazane mieszkańcom i ten koszt wrzucany był w CO, co uważam że było dużym błędem. W lokalach w bloku wszyscy mieszkańcy mają grzejniki, nikt nie ma podłogówki. Zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem aby pozostawić doprowadzoną wodę z kotłowni jako wspomaganie zamiast grzałek elektrycznych, podłączyć kotłownie poprzez wymiennik ciepła i zamontować na wyjściu i wejściu z kotłowni ciepłomierze i według nich rozliczać zużycie oleju. Koszt inwestycji, 3 pompy ciepła powietrze woda o mocy 16kw każda i do tego 3 grzałki elektryczne o mocy w sumie 42 kW, to ca. 120 000 PLN.

Czyli jak rozumiemi zgadza sie, ze to nie sa straty na przesyle, tylko straty cieepla wewnatrz instalacji CWU. Zapewne te straty generuje cyrkulacja CWU, bo zapewne w takich obiektach ona jest. Tego raczej w racjonalny sposob nie zmienisz i musisz liczyc te 50% strat CWU na ten wlasnie cel. Pewnie przeniesienie calej instalacji CWU do budynku w ktory ma obslugiwac jakos te straty pomniejszy, ale to raczej beda jaies drobne procenty (IMHO oczywiscie).

Reasumujac - jesli zalozysz pompy PW i SPF przyjmiesz jako 2, to za rachunki w standardowej jednotaryfowej stawce zaplacisz rocznie za 1 budynek okolo 50 tys zl. Kluczowe pytanie - Ile teraz placisz za ogrzewanie tym olejem? :)

Czyli jak rozumiemi zgadza sie, ze to nie sa straty na przesyle, tylko straty cieepla wewnatrz instalacji CWU. Zapewne te straty generuje cyrkulacja CWU, bo zapewne w takich obiektach ona jest. Tego raczej w racjonalny sposob nie zmienisz i musisz liczyc te 50% strat CWU na ten wlasnie cel. Pewnie przeniesienie calej instalacji CWU do budynku w ktory ma obslugiwac jakos te straty pomniejszy, ale to raczej beda jaies drobne procenty (IMHO oczywiscie).

Reasumujac - jesli zalozysz pompy PW i SPF przyjmiesz jako 2, to za rachunki w standardowej jednotaryfowej stawce zaplacisz rocznie za 1 budynek okolo 50 tys zl. Kluczowe pytanie - Ile teraz placisz za ogrzewanie tym olejem? :)

Obecnie za sezon 2012/2013 na 3 budynki zużycie oleju wyniosło 54823 litry przy cenie zakupu (średnia ważona) 3,71 zł/litr co daje kwotę 203393,33 PLN na 3 budynki. Więc na budynek przypada 67797,77 PLN

Dlaczego SPF przyjąłeś aż tak niski, 2?

No właśnie w mieszkaniach wszyscy mają przewymiarowane grzejniki ponieważ tutaj zawsze słabo grzali więc ludzie zakładali większe grzejniki aby mieć cieplej.

Jeśli chodzi o CWU to jest obieg, ponieważ przy takiej instalacji musi być. Ale dramatem tego wszystkiego jest, że ten obieg generuje koszt 120% podgrzania 1m3 wody do temp 48*C.

Jeśli SPF będzie 2 to inwestycja będzie się zwracać jakieś 7 lat., te 120 000 PLN to na jeden budynek.

No to IMHO szalenstwa w oszczednosciach nie bedzie. Nie wiem jakie sa warunki "dogaduszki" z energetyka, ale to chyba jeszcze za male zuzycie, zeby chcieli jakos powaznie negocjowac cene. Prad z taniej taryfy raczej tutaj nie wchodzi w gre (?).

Mozesz potorzyc obliczenia dla dowolnego SPFa, ale ja sadze, ze przy tego typu nietanich "zamiankach" lepiej byc lekko pesymistycznie nastawionym niz niepoprawnym optymista. Z cyferek ktore podales wnika, ze obciazenie cieplne budynku to <>35kW. To daje jakies 12kW na pompe + CWU. Bez grzalek raczej sie nie obejdzie, a to na SPF zbyt dobrze nie wplywa.

Moim skromnym zdaniem, cala operacja bedzie w stylu "zamienil stryjek siekiekre na kijek", ale ja jestem kompletnym amatorem w tej dziedzinie, wiec niech sie wypowiedza kompetentni fachowcy. asmiem jedynie twierdzic, ze przy zalozeniach ktore (byc moze blednie) poczynilem, sprawa tej zamiany nie jest oczywista z ekonomicznego punktu widzenia. :)

Jeśli SPF będzie 2 to inwestycja będzie się zwracać jakieś 7 lat., te 120 000 PLN to na jeden budynek.

No cóż... optymistycznie licząc. A realnie jak coś pójdzie nie tak czy się coś zepsuje to z 7miu zrobi się 10-15. Szukaj palacza, bo wydanie 360kzł na taką modernizację jest dosyć ryzykowne, a efekty mogą być różne... Jeśli jednak zdecydujesz się na ryzyko, to proponuję zacząć od jednego budynku, a po roku myśleć co dalej - będzie bezpieczniej.

Sorki ale muszę wam zadać jedno pytanie. Jak uzyskujecie koszty roczne dla domu 120m2 na poziomie 2500-3000 PLN za CO+CWU na pompach ciepła?

Podlogowka po calosci i grzanie CWU do relatywnie niskich temperatur bo lokalnie oraz rozsadne korzystanie z cyrkulacji... to chyba wystarczy.

PS. Domy jednorodzinne nie maja 150 kWh/(m2*rok)