Sartan 31.08.2013 21:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 3 PC to 30kW bez grzalek w te najzimniejsze dni... OK grzalki moze beda potrzebne... Ale ile % calego zapotrzebowania? Przy takich grzejnikach mysle ze tylko PC HT moga byc rozwazane... Dlaczego wersja 2 taryfowa jest bee? Srednia 24/7 wyjdzie ca 0.54:-/kWh Tak jak pisałem miały by być to pompy Danfoss DHP-AQ, co to są pompy PC HT? Łatwiej byłoby mi docieplić rury tylko we fragmentach używanych po podłączeniu pomp niż całej instalacji używanej obecnie. Oczywiście, że w grę wchodziłaby taryfa G12 ponieważ zimą grzałki pobierały by tańszy prąd w nocy. 7 lat to chyba i tak nie jest zle? Cyrkulacja CWU to napewno duze straty... Jest mozliwosc ulepszenia izolacji tej instalacji ? Juz wspomniano... Modernizacja izolacji budynku? To już lepiej faktycznie mieć palacza i ogrzewać pelletem lub ekgroszkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Podlogowka po calosci i grzanie CWU do relatywnie niskich temperatur bo lokalnie oraz rozsadne korzystanie z cyrkulacji... to chyba wystarczy. PS. Domy jednorodzinne nie maja 150 kWh/(m2*rok) No ja teraz grzeję CWU do 45 wychodzi z kotłowni więc do mieszkań dociera około 42, a do kotłowni z powrotem około 38 więc też jakoś nie powala. Zawsze sądziłem, że ogrzanie bloku jest tańsze niż domu jednorodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.08.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No ja teraz grzeję CWU do 45 wychodzi z kotłowni więc do mieszkań dociera około 42, a do kotłowni z powrotem około 38 więc też jakoś nie powala. Zawsze sądziłem, że ogrzanie bloku jest tańsze niż domu jednorodzinnego. Wszystko zalezy od zapotrzebowania danego obiektu na cieplo. Ten Twoj blok nie ma malego zapotrzebowania, wiec i koszta beda niemale. Tutaj zaleznosc jest w miare prosta i dosyc logiczna chyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 (edytowane) Wszystko zalezy od zapotrzebowania danego obiektu na cieplo. Ten Twoj blok nie ma malego zapotrzebowania, wiec i koszta beda niemale. Tutaj zaleznosc jest w miare prosta i dosyc logiczna chyba. No właśnie z tym zapotrzebowaniem na ciepło to nie jest sprawa do końca jasna ponieważ nie wiem ile jest w tym strat w instalacji CO + CWU. Nadmienię, że blok jest ocieplony pozostało do zrobienia podpiwniczenie bo jest golizna. Jutro cyknę fotkę i wrzucę. Edytowane 31 Sierpnia 2013 przez Sartan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Pompy HT to PC wysokotemperaturowe. Sa wstanie oddac > 60*C na zasilaniu. O tych co wiem to Mitsu, Pana, Dai... Myk polega tez na tym ze potrafia podniesc temp CWU bez grzalek do wystarczajacej temp. A w zaleznosci od potrzeb moze wogole obejsc sie bez grzalek... 3 x D to 30kWh przy - 25*C Sądzę, że nie potrzebuję pomp HT, z tego co mierzyłem to temp. puszczana w kaloryfery nie przekraczała 45C, a tak jak pisałem wcześniej woda 42C też wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.08.2013 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No właśnie z tym zapotrzebowaniem na ciepło to nie jest sprawa do końca jasna ponieważ nie wiem ile jest w tym strat w instalacji CO + CWU. Nadmienię, że blok jest ocieplony pozostało do zrobienia podpiwniczenie bo jest golizna. Jutro cyknę fotkę i wrzucę. Masz zuzycie na CWU policzone i straty w cyrkulacji. Masz calkowite na CO+CWU. Sporo masz danychi raczej dosyc jasno. Zamiana sposobu wytwarzania energii nie wplynie na to, ze straty nagle stana sie mniejsze. To wlasciwosc obiektu a nie zrodla ciepla. Zakladam, ze ten blok z kotlownia olejowa nie jest w odleglosci 500m od tego grzanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 21:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Hm.., z tego co doczytalem to te PC Danfoss oddaja max 60*C! Nie wiadomo jednak czy takze przy -20*C Jezeli te 60*C to ich max to i COP pewnie "sredni"... COP podany to typowy Dla podlogowki... Tak samo o ile sie nie myle to PC on/off... Czy Danfoss Ci powiedzial ze bedzie OK? Jakas konkretna oferta instalacji? Na razie tylko wstępne lizanie tematu. Ich przedstawiciel przesłał kalkulację karkołomną, że oszczędności mogą sięgnąć nawet 50 000 PLN rocznie ale przyjął w niej, że zapotrzebowanie na ciepło budynku wyniesie 80% obecnego, cenę oleju 4,5 PLN za litr i COP średnio roczne (uwzględnia grzałki i pompy) na poziomie 2,6. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 21:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Masz zuzycie na CWU policzone i straty w cyrkulacji. Masz calkowite na CO+CWU. Sporo masz danychi raczej dosyc jasno. Zamiana sposobu wytwarzania energii nie wplynie na to, ze straty nagle stana sie mniejsze. To wlasciwosc obiektu a nie zrodla ciepla. Zakladam, ze ten blok z kotlownia olejowa nie jest w odleglosci 500m od tego grzanego. Tak to ma zbadane bardzo dokładnie. Teraz pozostało mi jeszcze sprawdzić spadki temperatur na w węźle CWU i CO i będę mógł oszacować o ile zmniejszy się zapotrzebowanie budynku na ciepło jeśli będzie ono powstawało bliżej punktów odbioru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2013 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 No właśnie z tym zapotrzebowaniem na ciepło to nie jest sprawa do końca jasna ponieważ nie wiem ile jest w tym strat w instalacji CO + CWU. Nadmienię, że blok jest ocieplony pozostało do zrobienia podpiwniczenie bo jest golizna. Jutro cyknę fotkę i wrzucę. Sartan z całym szacunkiem ale chyba nie podszedłes do tematu z profesjonalnej strony, nie wiem czy jestes włascicielem czy zarządcą owych budynków. Nie wiem jaki budzet jest przeznaczony na te zmiany, ale zgadywanie i przypuszczenia, oraz zgrubne szacunki niewiele pomogą w osiągnięciu zamierzonego celu. Moim zdaniem przed taką inwestycją należało zrobic profesjonalny audyt energetyczny, ozc jest tylko jego czescią, oprócz tego audyt zawiera warianty termomodernizacji i strukturę strat na co i cwu oraz obliczenia efektywnosci poszczegolnych wariantów termomodernizacji. Prawidłowo wykonany audyt jest podstawą do ubiegania się o przyznanie premii termomodernizacyjnej oraz podstawą do opracowania projektu budowlanego i wykonawczego termomodernizacji która obejmuje nie tylko ocieplenie ale i montaż wm, wymianę okien a takze zmianę zródła grzewczego i instalacji co i cwu. Przy tak duzej inwestycji moze warto postarac się o taką premię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.08.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Na razie tylko wstępne lizanie tematu. Ich przedstawiciel przesłał kalkulację karkołomną, że oszczędności mogą sięgnąć nawet 50 000 PLN rocznie ale przyjął w niej, że zapotrzebowanie na ciepło budynku wyniesie 80% obecnego, cenę oleju 4,5 PLN za litr i COP średnio roczne (uwzględnia grzałki i pompy) na poziomie 2,6. To jest patrzenie od strony sprzedawcy, wiec nie ma sie co dziwic, ze jest fantastyczno-optymistyczne. Ty sobei na to nie mozesz pozwolic, bo rachunki ida z Twojej (waszej) kieszeni. Zaproponuj, ze za instalacje kazdej pompy zaplacisz dokladnie kwota rocznych oszczednosci. Zarobi zamiast tych 120 co wycenial az 150 tys.! Twoja strata, ale masz gest. A co! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.08.2013 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Tak to ma zbadane bardzo dokładnie. Teraz pozostało mi jeszcze sprawdzić spadki temperatur na w węźle CWU i CO i będę mógł oszacować o ile zmniejszy się zapotrzebowanie budynku na ciepło jeśli będzie ono powstawało bliżej punktów odbioru. I to chyba bedzie bardzo wazna informacja w obecnej sytuacji, chociaz jesli tego przesylu miedzy budynkami nie masz jakos "spapranego", to raczej cudow bym sie nie spodziewal. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 31.08.2013 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Sartan z całym szacunkiem ale chyba nie podszedłes do tematu z profesjonalnej strony, nie wiem czy jestes włascicielem czy zarządcą owych budynków. Nie wiem jaki budzet jest przeznaczony na te zmiany, ale zgadywanie i przypuszczenia, oraz zgrubne szacunki niewiele pomogą w osiągnięciu zamierzonego celu. Moim zdaniem przed taką inwestycją należało zrobic profesjonalny audyt energetyczny, ozc jest tylko jego czescią, oprócz tego audyt zawiera warianty termomodernizacji i strukturę strat na co i cwu oraz obliczenia efektywnosci poszczegolnych wariantów termomodernizacji. Prawidłowo wykonany audyt jest podstawą do ubiegania się o przyznanie premii termomodernizacyjnej oraz podstawą do opracowania projektu budowlanego i wykonawczego termomodernizacji która obejmuje nie tylko ocieplenie ale i montaż wm, wymianę okien a takze zmianę zródła grzewczego i instalacji co i cwu. Przy tak duzej inwestycji moze warto postarac się o taką premię. Dziękuję za szacunek Powiem tak, jestem członkiem zarządu wspólnoty. Ludzie tutejsi, są zdania że dopóki olej grzeje i ich stać to jest dobrze. Problem polega na tym, że budynek wymaga sporych nakładów finansowych i będzie wymagał coraz więcej, a 65% budżety całej wspólnoty to koszt oleju opałowego. Na funduszu remontowym mam rocznie 10 000 PLN, a na olej wydaję 65 000 PLN. Stąd zanim zacznę myśleć o audytach za kilka tyś PLN to muszę rozeznać w ogólę tematy alternatywnych źródeł ciepła. W grę jak na razie wchodzą: pellet, ekogroszek i pompy ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 31.08.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2013 Dziękuję za szacunek Powiem tak, jestem członkiem zarządu wspólnoty. Ludzie tutejsi, są zdania że dopóki olej grzeje i ich stać to jest dobrze. Problem polega na tym, że budynek wymaga sporych nakładów finansowych i będzie wymagał coraz więcej, a 65% budżety całej wspólnoty to koszt oleju opałowego. Na funduszu remontowym mam rocznie 10 000 PLN, a na olej wydaję 65 000 PLN. Stąd zanim zacznę myśleć o audytach za kilka tyś PLN to muszę rozeznać w ogólę tematy alternatywnych źródeł ciepła. W grę jak na razie wchodzą: pellet, ekogroszek i pompy ciepła. Modernizacja kotłowni w szczegolnosci wymiana zrodła grzewczego tak, ale taki audyt przy ograniczonym budzecie pokazałby od czego zacząc czyli mozna by wybrac taki wariant termomodernizacji ktory przyniesie najwieksze efekty przy ograniczony nakladach inwestycyjnych lub pokaze jak termodernizacje podzielic na etapy w zaleznosci od posiadanych srodków oraz srodków pochodących z oszczednosci ktore uzyskano ze wczesniejszych inwestycji termomodernizacyjnych. Nie mozna zapominac jednak o czynniku ludzkim czyli tych ktorzy faktycznie sfinansuja takie inwestycje. Przekonanie ich do celowosci takich inwestycji jest zadaniem ciezszym do wykonania niz audyt i projekty, to taki opór materii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2013 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 (edytowane) Montowałem PC PW w podobnej sytuacji (kotłownia ,tranzyt ,budynek z grzejnikami)Zostawiłem kotłownie olejową .Koszt oleju przed modernizacją 20 000 zł./rokKoszt prądu do pompy 8000 zł/rokKoszt PC 35000 złW budynku jest nareszcie ciepło,bo przestali oszczędzaćNiestety tranzyt nadal funkcjonuje. Można dogadać się z dostawcą PC żeby sprzedał wam energię przez np.3 lata ,a następnie przekazał Wam urządzenia ( lizing ) Oczywiście Aslot ma rację w całej rozciągłości Edytowane 1 Września 2013 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Montowałem PC PW w podobnej sytuacji (kotłownia ,tranzyt ,budynek z grzejnikami) Zostawiłem kotłownie olejową . Koszt oleju przed modernizacją 20 000 zł./rok Koszt prądu do pompy 8000 zł/rok No to wdlug cenowo-energetycznych zalozen Sartana ktre podane sa w tym watku SPF tej pompy to rowniutko 3,8. Jeszcze lepiej niz u fantasty-oferenta ktory robil mu oferte! Jakie prace termomodernizacyjne zostaly wykonane oprocz wymiany zrodla ciepla? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2013 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 uruchomiłem podłogówkę w dolnej części domuPC tri 16przy -16 C pompa pozwala załączyć kocioł .Klient raz widział jak pracuje. Powodem tak optymistycznych parametrów może być obniżenie temperatury na tranzycie co zmniejszyło straty.Kociło podawał 70 C na grzejniki -ciągle .Klientka utrzymuje 24 C domu .Dom z bali .Zużycie oleju wg oświadczenia klienta ,prąd z licznika.Lokalizacja -okolice Grójca . tylko c.o. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2013 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 uruchomiłem podłogówkę w dolnej części domu PC tri 16 przy -16 C pompa pozwala załączyć kocioł .Klient raz widział jak pracuje. Powodem tak optymistycznych parametrów może być obniżenie temperatury na tranzycie co zmniejszyło straty. Kociło podawał 70 C na grzejniki -ciągle . tylko c.o. No to nie mac chopakowi w glowie, ze to "podobna sytuacja" jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sartan 01.09.2013 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 uruchomiłem podłogówkę w dolnej części domu PC tri 16 przy -16 C pompa pozwala załączyć kocioł .Klient raz widział jak pracuje. Powodem tak optymistycznych parametrów może być obniżenie temperatury na tranzycie co zmniejszyło straty. Kociło podawał 70 C na grzejniki -ciągle . Klientka utrzymuje 24 C domu . Dom z bali . Zużycie oleju wg oświadczenia klienta ,prąd z licznika. Lokalizacja -okolice Grójca . tylko c.o. No ja nie widzę tutaj żadnego podobieństwa. Jak bym przywalił na grzejniki 70C to bym z 500 000 PLN zapłacił za olej na jeden sezon. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.09.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 trudno znaleźć identyczną .Na piętrze grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 trudno znaleźć identyczną. Zgadza sie, wiec takie "pseudoanalogie" moga wyprowadzic klienta na manowce, a przeciez tego jako rzetelny instalator bys nie chcial. Nieprawdaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts