Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła dla budynku wielorodzinnego - powierzchnia 1170mkw

Sartan

Recommended Posts

Jak uzyskujecie koszty roczne dla domu 120m2 na poziomie 2500-3000 PLN za CO+CWU na pompach ciepła?

Mamy zapotrzebowanie na ciepło rzędu 40-50kWh/rok/m2 (gruba i dobrze wykonana izolacja, brak strat przesyłowych, najczęściej wentylacja z reku), a nie 150, do tego dochodzi ogrzewanie nieskotemperaturowe, tania taryfa i tak to to wychodzi.

Zawsze sądziłem, że ogrzanie bloku jest tańsze niż domu jednorodzinnego.

Też tak myślałem, dopóki się nie przeprowadziłem z bloku do domku. Przy Twojej skali problemu nie podejmuj decyzji na szybko, lecz dobrze przeanalizuj źródła strat.

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zgadza sie, wiec takie "pseudoanalogie" moga wyprowadzic klienta na manowce, a przeciez tego jako rzetelny instalator bys nie chcial. Nieprawdaz? :)

Przecież pisałem ,że najpierw Aslot.

Czy uważasz ,że wszystkie informacje są "pseudo" i wprowadzają w błąd jeżeli nie dotyczą konkretnego przypadku.

Tylko całe to forum jest pseudoanalogiczne.

Jaki mam powód ,żeby wprowadzać w błąd tego konkretnego człowieka?

Ja mam w tytule tego Forum>> instalacje - wymiana doświadczeń >>pompy ciepła

Ja mam takie doświadczenia

Edytowane przez hydraulik_

No ja nie widzę tutaj żadnego podobieństwa. Jak bym przywalił na grzejniki 70C to bym z 500 000 PLN zapłacił za olej na jeden sezon.

W takim przypadku policzyłbym nieco inaczej, mianowicie do obecnego układu dodałbym większą pc lub kilka małych w kaskadzie. Pracowałyby tylko w tańszej taryfie dostarczając do systemu tanią energię. W zależności od ilości zastąpionej energii z oleju tanią z pc byłyby wymierne oszczędności. Oczywiście system dostarczałby tanie ciepło tylko kilkanaście godzin/dobę. Oszczędzając chociaż połowę oleju rocznie liczyłbym na spore oszczędności przy stosunkowo "niedrogiej" modernizacji. Wymiana całego systemu byłaby zdecydowanie droższa, a każde tanie kWh dostarczone do obecnego systemu od razu mieszkańcy odczują w kieszeniach.

Wiele już napisano w tym temacie i sądze że warto wnioski skupić w jednym poście- nie chodzi o mój post

Wg mnie jeśli chcesz PC to możesz spróbować w najdalszym budynku zastosować jedną PC, na próbe a piec na olej jako wspomaganie i pomyśl o zastosowaniu oddzielnego przyłącza energetycznego i korzystaj w niej maxymalnie z II taryfy, koszt energii o połowę niższy, zdecydowanie lepiej wychodzi tu PC gruntowa jeśli chodzi o COP, koszt zakupu pewnie podobny do skomplikowanej PC PW, awaryjność z pewnością mniejsza

Ja bym zrobił tak że 3 PC gruntowe o mocy zapewniającej 80-90% zapotrzebowania a piec na olej jako wspomaganie

Nie wiem jak masz ustawioną cyrkulacje, może warto nieco ją ograniczyć,

No i termoizolacja, drzwi do klatki, wiatrołap, okna na klatce, do przeglądu

Oczywiście, że do tematu podchdzę bardzo ostrożnie. Od półtora roku mierzę obecną kotłownię aby jak najlepiej poznać zapotrzebowanie na ciepło, zależność od temp. zewnętrznej, zużycie oleju na 1m3 wody itd. Zrobiłem porównanie kosztów wytworzenia 1kWh z różnych paliw. Przyjąłem, że chciałbym ograniczyć koszt względem oleju do 60%. Widać na wykresie co wchodzi w grę.

Tak jak pisałem wcześnie muszę zmierzyć spadki temperatur na poszczególnych fragmentach węzła ciepłowniczego dla CO i CWU. Jest troszkę z tym pracy, zwłaszcza że robię to za free, a jeszcze ludzie mi zarzucają, że chcę ich okraść mówiąc że 1m3 ciepłej wody kosztuje ich około 30 PLN. Ehh...

Aha, COP dla pompy ciepła przyjąłem 2,6. Wiem, wiem optymistyczne.

cena1kWh.JPG

Edytowane przez Sartan

Aha, COP dla pompy ciepła przyjąłem 2,6. Wiem, wiem optymistyczne.

Jak widać wszystko zależy od przyjętych danych. Jeśli cenę en el policzysz wg tańszej taryfy jak w/w to wynik dla pc będzie inny. Wystarczy policzyć dla sezonu grzewczego np; 200 dni przy tańszej taryfie przez 10h, wtedy pc dostarczy 2000*moc pc tańszej energii do systemu - rachunek jest prosty, ale w takim przypadku pc będzie jedynie uzupełnieniem obecnego systemu. Na myśli mam oczywiście tanią pc-pw pracującą w syst on-of, bez inwertera.

Próbowałem wyliczyć ile ciepła jest w stanie wytworzyć pompa ciepła dla ostatniego okresu grzewczego od 01-06-2013 do 30-05-2013.

Z testu który znalazłem pod poniższym adresem

http://www.danfoss.com/NR/rdonlyres/90B037DC-428F-4852-BAD9-E701D34519A0/0/DHPAQ_TEST_RESULTS_SE.pdf

wynikają COP dla parametrów, które mnie interesują:

• A7W45
  • A2W45
  • A-7W45
  • A-15W45

Z testu wynika, że to COP jest bez pomp obiegowych, podgrzewacza elektrycznego gdyż średnioroczne COP według temperatur z moich okolic wychodzi 4,47. Raczej z całym dodatkowym majdanem takiego nie da rady uzyskać. Ale to COP może dać ważną informację ile ciepła jest w stanie wytworzyć PC w danej temperaturze.

Z danych katalogowych wynika, że kompresor ma moc grzewczą 3,7kWh.

• A7W45 COP 3,8 ilość ciepła 14,06
  • A2W45 COP 3,1 ilość ciepła 11,50
  • A-7W45 COP 2,7 ilość ciepła 10,00
  • A-15W45 COP 2,2 ilość ciepła 8,14

Pozostaje tylko pytanie kiedy moc grzewcza pompy ciepła przestaje wystarczać i konieczne jest uruchomienie grzałek elektrycznych.

Z testu wynika, że to COP jest bez pomp obiegowych, podgrzewacza elektrycznego gdyż średnioroczne COP według temperatur z moich okolic wychodzi 4,47. Raczej z całym dodatkowym majdanem takiego nie da rady uzyskać.

Pamietaj, ze COP przy pompach ciepla to takie "zloto glupcow". Przy rachunkach mozna sie zdrowo naciac, a przy pompach PW to juz zupelnie rozminiecie sie z rzeczywistoscia (czyli z SPF). Tutaj na forum bardzo czesto uzywa sie tych 2 parametrow dowolnie i zamiennie i ludzie mniej zorientowani w temacie pomp latwo sie moga "nabrac".

zrób wykres : jeden mocy PC w różnych temperaturach zewnętrznych

a drugi zapotrzebowania na moc (liniowy )

Z wykresu wynika, że moc grzewcza PC kończy się w okolicach 1*C, przez 85 dni w roku będą chodziły grzałki, które w sumie pobiorą 10000kWh prądu. Załączam jeszcze wykres, który otrzymałem od przedstawiciela pomp po podaniu mu danych zużycia oleju.

moc - zapotrzebowanie.JPG

wykres.jpg

Edytowane przez Sartan

Nie no ok, jak jestes przekonany do Danfoss i koszt jest do zaakceptowania to w porzadku.

Ja napisalem tylko ze moze warto zerknac , porownac. Alternatywy.

:)

Cześć, nie chciałem aby to tak zabrzmiało. Tylko według testów nie widzę aby któraś pompa miała lepsze parametry. Jeśli chodzi o PW, natomiast pompy GW pewnie będą miały lepszy COP zwłaszcza w niższych temperaturach ale koszt ich montażu będzie znacznie wyższy. Możesz coś polecić?