Seweryn 06.05.2004 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 Jak kłasc zaprawe cieplochronna na porotermie ?? Czy klassc ja w pasach ?? tzn pasek zaprawy od zewnatrznej strony i pasek zaprawy od wewnetrzej Czy cały poroterm ma byc smarowany zaprawa ciepłochonna ?? I jakiej grubosci ma byc spoina ?? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbyszekP 06.05.2004 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2004 U mnie kładziono zaprawę na całą szerokość położonego już muru. Na to kładziono nowe pustaki. Należy zwrócić jedynie uwagę, aby pustaki kłaść a nie przesuwać, bo wtedy zaprawa się "roluje". Szerokość spoiny wynosiła 1-1.5 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasieks 18.06.2004 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Najlepiej by było aby spoina nie przekraczała 1cm. Kładzie się na całą szerokość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.06.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Radzę nie eksperymentować z własnego pomysłu komorami powietrznymi w spoinach - zmienia się wytrzymałość ściany. Natomiast grubość spoiny wg Wienerbergera ma wynosić średnio 1,2 cm, zeby cegła razem ze spoiną dawały warstwy 25cm (23,8+1,2). Wiem, że wtedy idzie tej zaprawy duzo i koszt jest spory, ale decydując się na ściany jednowarstwowe chyba bierze się to pod uwagę. Można natomiast poeksperymentować z własną zaprawą ciepłochronną na bazie perlitu - jest kilka wątków na forum łącznie z recepturami i miejscami gdzie go mozna kupić - wychodzi sporo taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 18.06.2004 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 Radzę nie eksperymentować z własnego pomysłu komorami powietrznymi w spoinach - zmienia się wytrzymałość ściany. Natomiast grubość spoiny wg Wienerbergera ma wynosić średnio 1,2 cm, zeby cegła razem ze spoiną dawały warstwy 25cm (23,8+1,2). Wiem, że wtedy idzie tej zaprawy duzo i koszt jest spory, ale decydując się na ściany jednowarstwowe chyba bierze się to pod uwagę. Można natomiast poeksperymentować z własną zaprawą ciepłochronną na bazie perlitu - jest kilka wątków na forum łącznie z recepturami i miejscami gdzie go mozna kupić - wychodzi sporo taniej. no właśnie sporo taniej, ale czy jest to sprawdzone? czy ma takie same właściwości (cieplne i wytrzymałościowe) jak zaprawa ciepłochronna Winerbergera??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kon111 18.06.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2004 no właśnie sporo taniej, ale czy jest to sprawdzone? czy ma takie same właściwości (cieplne i wytrzymałościowe) jak zaprawa ciepłochronna Winerbergera??? Wienerberger na opakowaniach swojej zaprawy nie ukrywa, że jest ona także na bazie perlitu, więc myślę, że można spróbować - może dałoby się w to zaangażować jakiegoś studenta budownictwa. Ogólnie uważam, że jeśli zaprawę bedzie robić doświadczony budowlaniec bedzie OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 24.06.2004 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2004 co sądzicie nt zaprawy robionej na placu budowy na bazie perlitu - czy jest to sprawdzone??? stosujecie to???? za ok 3 tygodnie zaczynamy murować z Pth 44 i właśnie chciałem kupować zaprawę ciepłochronna Winerbergera - ale te koszty (myslałem, że tak trzeba), a może perlit??? Pilnie potrzebuje porady obób, które wiedzą, znaja lub stosuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
echo 27.06.2004 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2004 U mnie kładziono zaprawę na całą szerokość położonego już muru. Na to kładziono nowe pustaki. Należy zwrócić jedynie uwagę, aby pustaki kłaść a nie przesuwać, bo wtedy zaprawa się "roluje". Szerokość spoiny wynosiła 1-1.5 cm. W poradniku budowlanym Wienerbergera polecają równomierne rozłożenie zaprawy Pth TM na całej szerokości pustaków,ale rozmawiałem też z budowlańcem, który przyznał, że w praktyce często kładzie się np 3 paski zaprawy (wewnątrz, zewnątrz i na środku pustaka) - nie wiem jednak czy jest to dobre rozwiązanie??? Muszę pogadać z moim budowlańcem jak on zamierza robić (oczywiście jego zamierzenia i przyzwyczajenia można też skorygować!!!) Napiszcie drodzy forumowicze jak u was budowlańcy kładli zaprawę na porotherm (szczególnie w przypadku ściam jednowarstwowych) Dodatkowo mam ciągle w głowie "mętlik": zaprawa ciepłochronna Wienerbergera czy zwykła z domieszką perlitu??????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts