Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak ogrzewać dom gazem sieciowym?

bresio

Recommended Posts

Witam

Każdy mówi coś innego i ciężko się w tym wszystkim ogarnąć. Wyłączając zupełnie powierzchnię domu i skupiając się jedynie na rozwiązaniach ogrzewania gazem sieciowym, chciałbym uzyskać listę za i przeciw podanym niżej rozwiązaniom CO i CWU.

W domu jest jedna łazienka i jedna kuchnia

Opcja 1

Kocioł dwufunkcyjny

Opcja 2

Kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem CWU

Opcja 3

Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU

to wszystko co napisałeś można zamknąć w jednej obudowie .

Nazwa nie jest istotna.

Generalnie ważne jest czy chcesz mieć zasobnik i wysoki komfort (dużo cwu) ale drożej

Czy chcesz mięć niższy komfort i wszystko zamknąć w jednym małym pudełku na ścianie.

Są fajne konstrukcje przepływowe (dwu funkcyjne) .Niektóre mają nawet w sobie małe zbiornik.

Są kotły przepływowe symulujące mały zasobnik (ACV)

Ja lubię kotłownie z zasobnikiem (wysoki komfort dla dużej ilości poboru cwu)

Generalnie komfort kosztuje.

To jest oczywiste, mam zasobnik mam dużo ciepłej wody i mam komfort jej użytkowania.

Bardziej interesuje mnie charakterystyka pracy kotła w układzie z zasobnikiem i bez

Mając kocioł bez zasobnika CWU, grzanie rozpoczyna się w chwili odkręcenia kranu i kiedy trzeba dogrzać wodę w obiegu CO. Grzanie CO występuje nijako przy okazji podgrzewania CWU lub kiedy jest potrzebne.

Mając kocił z zasobnikiem, chwilowe odkręcenie wody np. do umycia rąk spowoduje nieznaczny spadek temperatury w zasobniku i kocioł poczeka z grzaniem aż temperatura wody spadnie poniżej określonego poziomu. Jeżeli w tym czasie wystąpi potrzeba dogrzania wody do CO, to przy okazji podgrzeje się woda w zasobniku.

Jeżeli powyższy proces nie przystaje do rzeczywistego zachowania kotła, to proszę o korektę.

Pytanie jest takie, czy nie inwestując w zasobnik nie spowoduje częstszego włączania się kotła, a przez to szybszego zużycia jego części.

Nie jestem ekspertem,ale posiadam kocioł z zasobnikiem i on cwu grzeje wtedy,gdy mu uzytkownik każe :stirthepot:,a nie przy okazji grzania co.Ma tzw.priorytet cwu,co chyba w przypadku zwykłych domów jednorodzinnych znaczy,że jak w zimie zejdzie się zadane "okno czasowe cwu " z potrzebą dogrzania wody w co,to najpierw zagrzeje cwu,a potem zajmie się co,zamykając i otwierajac te jakieś tam zawory iluśdrożne.Jak masz miejsce,to zasobnik jest wygodny i w moim odczuciu ekonomiczny pod względem zużycia gazu na cwu.Pod warunkiem rezygnacji z cyrkulacji cwu lub jej ograniczenia,bo ona jednak istotnie zwiększa zużycie gazu.Co do Twojego pytania o zużywanie się kotłów uzaleznione od ich typow,to najlepiej poczekać na zdanie osób serwisujących-będzie najbardziej miarodajne chyba...bo mnie się osobiscie widzi,że era wiecznych rzeczy minęła i co by sie nie kupiło,to i tak najdalej za 10 lat trzeba bedzie wymienić ...ale to moze gorycz doswiadczeń przeze mnie przemawia...

co do zużycia

Kotły mają różniste sposoby grzania wody przepływowo

ACV ma wyłączoną pompę co i już (żadnych zaworów)

Ale rzeczywiście różnie bywa.

Mało tego ,kocioł może być rozgrzany w określonych godzinach ,dając wodę natychmiast.

Ale inne kociołki też bywają fajne .