bresio 30.08.2013 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Witam Każdy mówi coś innego i ciężko się w tym wszystkim ogarnąć. Wyłączając zupełnie powierzchnię domu i skupiając się jedynie na rozwiązaniach ogrzewania gazem sieciowym, chciałbym uzyskać listę za i przeciw podanym niżej rozwiązaniom CO i CWU.W domu jest jedna łazienka i jedna kuchnia Opcja 1Kocioł dwufunkcyjny Opcja 2Kocioł dwufunkcyjny z zasobnikiem CWU Opcja 3Kocioł jednofunkcyjny z zasobnikiem CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
syberia 30.08.2013 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 eee chyba ta trzecia opcja tak coś słyszałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.08.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 to wszystko co napisałeś można zamknąć w jednej obudowie .Nazwa nie jest istotna.Generalnie ważne jest czy chcesz mieć zasobnik i wysoki komfort (dużo cwu) ale drożejCzy chcesz mięć niższy komfort i wszystko zamknąć w jednym małym pudełku na ścianie.Są fajne konstrukcje przepływowe (dwu funkcyjne) .Niektóre mają nawet w sobie małe zbiornik.Są kotły przepływowe symulujące mały zasobnik (ACV)Ja lubię kotłownie z zasobnikiem (wysoki komfort dla dużej ilości poboru cwu) Generalnie komfort kosztuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresio 30.08.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 To jest oczywiste, mam zasobnik mam dużo ciepłej wody i mam komfort jej użytkowania.Bardziej interesuje mnie charakterystyka pracy kotła w układzie z zasobnikiem i bez Mając kocioł bez zasobnika CWU, grzanie rozpoczyna się w chwili odkręcenia kranu i kiedy trzeba dogrzać wodę w obiegu CO. Grzanie CO występuje nijako przy okazji podgrzewania CWU lub kiedy jest potrzebne. Mając kocił z zasobnikiem, chwilowe odkręcenie wody np. do umycia rąk spowoduje nieznaczny spadek temperatury w zasobniku i kocioł poczeka z grzaniem aż temperatura wody spadnie poniżej określonego poziomu. Jeżeli w tym czasie wystąpi potrzeba dogrzania wody do CO, to przy okazji podgrzeje się woda w zasobniku. Jeżeli powyższy proces nie przystaje do rzeczywistego zachowania kotła, to proszę o korektę. Pytanie jest takie, czy nie inwestując w zasobnik nie spowoduje częstszego włączania się kotła, a przez to szybszego zużycia jego części. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chinchilla 30.08.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Nie jestem ekspertem,ale posiadam kocioł z zasobnikiem i on cwu grzeje wtedy,gdy mu uzytkownik każe ,a nie przy okazji grzania co.Ma tzw.priorytet cwu,co chyba w przypadku zwykłych domów jednorodzinnych znaczy,że jak w zimie zejdzie się zadane "okno czasowe cwu " z potrzebą dogrzania wody w co,to najpierw zagrzeje cwu,a potem zajmie się co,zamykając i otwierajac te jakieś tam zawory iluśdrożne.Jak masz miejsce,to zasobnik jest wygodny i w moim odczuciu ekonomiczny pod względem zużycia gazu na cwu.Pod warunkiem rezygnacji z cyrkulacji cwu lub jej ograniczenia,bo ona jednak istotnie zwiększa zużycie gazu.Co do Twojego pytania o zużywanie się kotłów uzaleznione od ich typow,to najlepiej poczekać na zdanie osób serwisujących-będzie najbardziej miarodajne chyba...bo mnie się osobiscie widzi,że era wiecznych rzeczy minęła i co by sie nie kupiło,to i tak najdalej za 10 lat trzeba bedzie wymienić ...ale to moze gorycz doswiadczeń przeze mnie przemawia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 30.08.2013 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 co do zużycia Kotły mają różniste sposoby grzania wody przepływowo ACV ma wyłączoną pompę co i już (żadnych zaworów)Ale rzeczywiście różnie bywa. Mało tego ,kocioł może być rozgrzany w określonych godzinach ,dając wodę natychmiast. Ale inne kociołki też bywają fajne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts