Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nieprawidłowa instalacja kanalizacyjna

Vittoriana

Recommended Posts

Witam !

Mam problem, 12 lat temu przeprowadziłam się do mieszkania w przedwojennym budynku. Łazienki były tu wykonywane przez lokatorów na własną rękę , każdy inaczej. W mojej łazience są poprowadzone od sąsiadów nade mną dwie rury 100 tak jak na zdjęciu poniżej. Od 12 lat proszę sąsiadów, żeby przełożyli te rury w inny sposób i poprowadzili jeden pion kanalizacyjny żebym mogła to jakoś zabudować i zrobić szacht - niestety moje prośby to jak walenie grochem o ścianę. Proszę powiedzcie mi czy jest jakiś sposób prawnego nacisku, tym bardziej że ta instalacja daje duży hałas - jestem informowana przez odgłos ściekającej wody o każdym załatwianiu potrzeby fizjologicznej , prysznicu czy użyciu zmywarki. Dodam że ściany działowe są w prawie tym samym miejscu oraz że pomieszczenia kuchni i łazienki również znajdują się bezpośrednio nad sobą. Proszę o pomoc.

DSC01438.jpg

Witam !

Mam problem, 12 lat temu przeprowadziłam się do mieszkania w przedwojennym budynku. Łazienki były tu wykonywane przez lokatorów na własną rękę , każdy inaczej. W mojej łazience są poprowadzone od sąsiadów nade mną dwie rury 100 tak jak na zdjęciu poniżej. Od 12 lat proszę sąsiadów, żeby przełożyli te rury w inny sposób i poprowadzili jeden pion kanalizacyjny żebym mogła to jakoś zabudować i zrobić szacht - niestety moje prośby to jak walenie grochem o ścianę. Proszę powiedzcie mi czy jest jakiś sposób prawnego nacisku, tym bardziej że ta instalacja daje duży hałas - jestem informowana przez odgłos ściekającej wody o każdym załatwianiu potrzeby fizjologicznej , prysznicu czy użyciu zmywarki. Dodam że ściany działowe są w prawie tym samym miejscu oraz że pomieszczenia kuchni i łazienki również znajdują się bezpośrednio nad sobą. Proszę o pomoc.

[ATTACH=CONFIG]209363[/ATTACH]

Jak sie nie da po dobroci.....

Sprawdz, zorientuj sie jakie sa wymogi prawne prowadzenia/zmian instalcji w budynkach wielorodzinnych. Jesli zmiana instalacji powinna byc naniesiona na jakies plany i uzgodniona z nie wiem, zarzadca budynku, a nie byla, to.

- czekasz az sasiedzi pojada na wakacje.

- obkuwasz tynk wokol rury na 2cm, obcinasz rure i wkladasz zaslepki, tynkujesz, malujesz, sladu pojakiejkolwiek rurze nie ma.

- sasiadowi gowno nie splywa, wiec leci sprawdzic rure do Ciebie, a Ty sie pytasz jaka rure. "Panie tu nigdy zadnej rury nie bylo. Sprawdz Pan w planach budynku".

marcin

haha no nie chciałabym posuwać się do takiego extremum chociaż przyznam się że o czymś takim myślę od ładnych paru lat a już na pewno przy okazji brania kąpieli/ robienia prania/ puszczania zmywarki przez sąsiadów w godzinach nocnych, kiedy ja już zasypiam a tu sruuuu odgłos spuszczanej wody leci na całe mieszkanie. Dodam, że mieszkanko malutkie - ma 42m2. Oczywiście, że tej instalacji w planach budynku nie ma, i wiem, że instalacja ma być poprowadzona w sposób nieuciążliwy dla sąsiadów. Nie wiem natomiast w jaki sposób można by wywrzeć presję na sąsiadów żeby w końcu to zrobili, bo moje prośby nie odnoszą skutku.:bash: Budynek w tej chwili jest wspólnotowy, ja mam mieszkanie nadal lokatorskie, natomiast sąsiedzi wykupili, są teraz WŁAŚCICIELAMI i teraz już trudno się z nimi porozumieć bo są na etapie wody sodowej i nikt im nie podskoczy. Ja nie znam się tak dobrze na przepisach i procedurach, widzę że po prostu trzeba z tym poradzić sobie na drodze oficjalnej i po prostu nie wiem w jaki sposób mam zacząć i czego się trzymać pozrdawiam

Vitti

Edytowane przez Vittoriana
chciałam coś dodać