MEDYK 08.05.2004 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2004 Medyk, a jaką Ty masz więzbę ? Moja została pocięta styczeń/luty i schnie naturalnie a latem będzie impregnowana ciśnieniowo. Obecnie jest złożona i przełożona przekładkami w pionie i poziomie i spaskowana takimi specjalnymi paskami blachy. Na dach powędruje pod koniec września. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aleksandryta 09.05.2004 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Ze względu na rodziców pewnie wiesz więcej.... Co myślisz o suszeniu komorowym? Czy jest wtedy potrzebna impregnacja. Mimo, że jestem laikiem i mimo tylu postów w dalszym ciągu uważam, że robienie więzby z mokrego drzewa to jest przechył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 09.05.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2004 Impregnacja zawsze jest potrzebna, bo nie ważne czy wyschnie naturalnie czy komorowo, to i tak jest narażona na jakieś szkodniki, a może się zdarzyć że i będzie gdzieś wilgoć, no i ogień. Z tego co wiem to lepsze jest suszenie naturalne tylko jest jedno ale, aby osiągnąć ten sam efekt co komorowo to trzeba by sezonować takie drewno przez kilka lat. Moi rodzice właśnie tak robili z drewnem na dom, bo mają piętro z dyla świerkowego. Złożyli go u dziadka na działce i tak sobie leżał chyba z 4 lata, dlatego teraz praktycznie nie ma osiadania budynku, a i dyle wcale się nie pokręciły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts