Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

piec gazowy z zamkniętą komorą + piec na paliwo stałe

_krzychu

Recommended Posts

Witam,

Buduję dom Abra 2 (z pracowni archetyp)

~110 m2 pow. użytkowej (+ 35m2 garażu, nieogrzewanego ale na wszelki wypadek chyba wyprowadzę grzejnik)

parterówka ocieplona 20cm styropianu, w strop 25-30cm wełny/styropianu.

Dodatkowo dach ocieplę prawdopodobnie 15 cm wełny (chcę wykorzystywać pom. na górze do celów sportowo-składowniczych :)

Ogrzewanie przez tradycyjne grzejniki, podłogówka w łazienkach i kuchni.

W projekcie obliczeniowa moc cieplna instalacji co: 7,8 kW, a całkowuta strata ciepła 8400 W (i to bez uwzględnienia dodatkowego ocieplenia dachu).

Mam wybudowany komin systemowy do podłączenia pieca na pal. stałe, na wszelki wypadek...

Ale głównym źródłem ciepła ma być 1-f piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (rura fi80 wpuszczona w kanał wentylacyjny).

W proj. założony jest do niego pojemnościowy podgrzewacz wody 150 L

Komin tak czy inaczej już stoi, ale czy ma sens ekonomiczny pakowanie się w dalsze wydatki:

1. zakup jakiegoś najprostszego śmieciucha, (duża szansa na tani opał w przyszłości). To akurat niewielki koszt, ale jak to spiąć w zestaw?

2 łączenie ich przez bufor wodny np 500 l(to już droższe)

3. czy piecyk 13kW (np Termet Unico Elegance 7-13kW) będzie wystarczający? Tradycyjnie wszyscy dookoła namawiają na większy np 7-21 kW. Cena praktycznie ta sama.

Będę wdzięczny za pomoc

Edytowane przez _krzychu

Jeżeli garaż odpada to nie mam.

Rozpisałem się, ale to chyba bez sensu. Policzyłem dla różnicy w koszcie ogrzewania 10groszy ((między gazem a drewnem), koszt inwestycji 4000zł (chyba zdecydowanie zaniżony).

30% energii pozyskanej z kotła, czas zwrotu 17 lat.

Wygląda na t,o że niepotrzebnie komin ceramiczny stawiałem. Pośpiech złym doradcą.

No ale mam jak wielu innych "na wszelki wypadek" :)