_krzychu 30.08.2013 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 (edytowane) Witam, Buduję dom Abra 2 (z pracowni archetyp) ~110 m2 pow. użytkowej (+ 35m2 garażu, nieogrzewanego ale na wszelki wypadek chyba wyprowadzę grzejnik) parterówka ocieplona 20cm styropianu, w strop 25-30cm wełny/styropianu. Dodatkowo dach ocieplę prawdopodobnie 15 cm wełny (chcę wykorzystywać pom. na górze do celów sportowo-składowniczych Ogrzewanie przez tradycyjne grzejniki, podłogówka w łazienkach i kuchni. W projekcie obliczeniowa moc cieplna instalacji co: 7,8 kW, a całkowuta strata ciepła 8400 W (i to bez uwzględnienia dodatkowego ocieplenia dachu). Mam wybudowany komin systemowy do podłączenia pieca na pal. stałe, na wszelki wypadek... Ale głównym źródłem ciepła ma być 1-f piec gazowy z zamkniętą komorą spalania (rura fi80 wpuszczona w kanał wentylacyjny). W proj. założony jest do niego pojemnościowy podgrzewacz wody 150 L Komin tak czy inaczej już stoi, ale czy ma sens ekonomiczny pakowanie się w dalsze wydatki: 1. zakup jakiegoś najprostszego śmieciucha, (duża szansa na tani opał w przyszłości). To akurat niewielki koszt, ale jak to spiąć w zestaw? 2 łączenie ich przez bufor wodny np 500 l(to już droższe) 3. czy piecyk 13kW (np Termet Unico Elegance 7-13kW) będzie wystarczający? Tradycyjnie wszyscy dookoła namawiają na większy np 7-21 kW. Cena praktycznie ta sama. Będę wdzięczny za pomoc Edytowane 30 Sierpnia 2013 przez _krzychu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.08.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 A masz pomieszczenie na kocioł na paliwo stałe?Przepisy zabraniają umieszczenia w jednej kotłowni kotła gazowego i kotła na paliwa stałe. Garaż również odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_krzychu 30.08.2013 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Jeżeli garaż odpada to nie mam. Rozpisałem się, ale to chyba bez sensu. Policzyłem dla różnicy w koszcie ogrzewania 10groszy ((między gazem a drewnem), koszt inwestycji 4000zł (chyba zdecydowanie zaniżony). 30% energii pozyskanej z kotła, czas zwrotu 17 lat. Wygląda na t,o że niepotrzebnie komin ceramiczny stawiałem. Pośpiech złym doradcą. No ale mam jak wielu innych "na wszelki wypadek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts