Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Usuwanie farby lateksowej

Anna Krzemińska

Recommended Posts

Witam serdecznie!

Mam w pokoju bardzo ciemne ściany dodatkowo z grzybem na jednej, chciałabym się pozbyć tego intruza i przy okazji odświeżyć pokój- pomalować go na biało. Wiem z doświadczenia, że biała farba na tak ciemnym podłożu może przebijać, więc nie pozostało nic innego jak zedrzeć starą warstwę. Na ścianie są obecnie 3 warstwy farby: dwie ostatnie to Dulux Kolory Świata- czyli emulsja lateksowa, co do pierwszej warstwy od ściany to nie wiem, gdyż przeprowadziłam się tuż po drugim malowaniu, więc nie posiadłam tej informacji ;)

Na mokro jeszcze gorzej schodzi niż samą szpachelką, czyli bardzo baaaardzo mozolnie. Z jednej ściany już prawie całkiem zdarłam farbę- na gorąco pod suszarką, ale mimo iż wygodniej to jednak schodzi to dłużej, a dodatkowo prądu mi zeżre niesamowite ilości stąd też moje pytanie: czy próbował ktoś opalać farbę lateksową? Zrobiłam próbę zapalniczką i rzeczywiście- tak jakby łatwiej schodziła, ale nie będę z zapalniczką po całej ścianie jeździć, bo skończyłabym może przed Bożym Narodzeniem ;) chociaż z drugiej strony trochę się obawiam, bo nigdzie nie znalazłam informacji o tym sposobie przy f. lateksowej. Bardzo proszę o pomoc :)

• 6 months później...

Odświeżę lekko temat

CZy ktoś moze wymyślił sprawny szybki sposób usunięcia farby lateksowej ze ściany???

Mam płyty Gips-karton w pokoju, kiepsko zagruntowaliśmy je zapewne, ponieważ po 5 latach w miejscach gdzie o ścianę ociera się brzeg rozkładanego łóżka farba zaczyna się łuszczyć i odchodzić od ściany:/

Chciałabym pomalować na nowo pokoik, najlepiej tak by było to jak najszybsze.

Przeraża mnie zdzieranie tej farby:/

Za około 3 lata planujemy generalny remont wraz z uzupełnianiem tynków, poprawą obitych narożników etc., wiec teraz tak doraźnie, by podczas budowy domku mieć w miarę schludny pokoik:)