Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Odzywam sie, niekoniecznie jako ten bardzo "doświadczony" ;), ale tak na chłopski rozum:

jeżeli sciana jest w miare równa to tynk będzie miał 1-1.5 cm. Przy bardzo równej scianie (wymiarowy BK) wystarczy kilkumilimetrowa gładź gipsowa.

Przy ścianie nierównej - i 2 i więcej cm

To zalezy od tego jak Ci to wymurowali (czy masz pion) czy chcesz np go ewentualnie miec poprzez tynkowanie, ile zaprawy sie tynkarzom nalozy, itd itp.

Czy naprawdę nikt więcej nie zakładał futryn w otworach, w których ściany pokryte zostały tynkiem z agregatu :( :( :(

Czy futryna 2 cm więcej niż pustak będzie OK ???

Sądzę że będzie za wąska. 1cm tynku gipsowego to raczej minimum przy równych ścianach. Na ogół wychodzi 1,5cm, czyli razem 3cm.

Jeżeli ściana wymaga korekt grubością tynku będzie jeszcze gorzej

Zrób tak jak ja. Drzwi z futrynami regulowanymi kupiłem i zamontowłem już po położeniu tynków.

Zresztą takie są zasady kolejności prac przy tego typu futrynach.

A co do grubości tynków to przedmówcy mają całkowita rację. Nie da się tego określić przed tynkowaniem a zwłaszcza na "odległość"

krzysztofh ma rację

ja też się nieco przejechałem

faktem jest że ściany były z cegły ale razem z tynkiem wyszło prawie 28 cm

myślę że będzie futryna za wąska :-?

:p :p :p

W czym jest problem? Nie można po prostu nie otynkować otworu drzwiowego w tym fragmencie, który jest przykryty futryna?

Można. Oczywiście, że można. Ale jak to będzie wyglądać :cry:

Wydaje się przecież niemałe pieniądze na zakup ościeżnicy regulowanej by LEŻAŁA ona na murze a nie wcinała się w przycięty tynk.

W czym jest problem? Nie można po prostu nie otynkować otworu drzwiowego w tym fragmencie, który jest przykryty futryna?

Można. Oczywiście, że można. Ale jak to będzie wyglądać :cry:

Wydaje się przecież niemałe pieniądze na zakup ościeżnicy regulowanej by LEŻAŁA ona na murze a nie wcinała się w przycięty tynk.

I w dodatku montuje sie ją (ościeżnicę) na gotową ścianę, tzn. nie tylko otynkowaną, ale pomalowaną, lub wytapetowaną, lub wykafelkowaną, lub co kto jeszcze chce. I wtedy dopiero jest efekt.