molo111 30.08.2013 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2013 Chciałem przed zimą zbudować przyscienną wiate na samochód. z jednej strony wiata bedzie przymocowana do sciany budynku a z drugiej stała na słupach. Wymiary wiaty: -długośc 6m-szerokość 4.5m Bardzo proszę o porade: 1)jakie słupy zastosować (te przykręcone do sciany budynku i wolnostojące) 2)jakie murłaty użyć (tą od strony sciany budynki i wolnej strony)3) jakie zastosować krokwie i w jakich min. odstepach4)Czym pokryć dach? Myslałem o płycie OSB przykręconej do krokwi i na to gont bitumiczny. ( Płyta poliwęglowa odpada ze względów estetycznych). Ewentualnie jakiej grubści płyta OSB ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Duży Boban 03.09.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2013 Zrobiłem w wakacje wiatę dostawioną do ściany garażu o wymiarach 6,67 x 3,8 m. Słupy (3 szt) przy ścianie 10 x 12 ale mogą być 8 x 12Słupy wolnostojące (3 szt) 12x12. Płatew przy ścianie 10x14, na słupach wolnostojących 12x14. Przekroje słupów i płatwi chyba mogłyby być mniejsze np. słupy 8x10 i 10x10 i płatwie o wysokości 12cm.Nachylenie połaci 5%, krokwie (a raczej belki) 6 x 14. Na szerokość 4,5 m też będą odpowiednie o takim przekroju. Rozstaw 83 cm (płyty mają 250 cm więc nie ma odpadów). Miecze tylko od strony wolnostojącej (6 szt)Kantówkę zamówiłem struganą i pomalowałem przed montażem.Dach opłytowany płytą MFP 12mm i na to papa wierzchniego krycia (przy takim nachyleniu i tak nie widać pokrycia więc gont nie dość że niewidoczny to jeszcze mniej szczelny) a kawałek nad oknami garażowymi z przezroczystej płyty falistej PCV na łatach co 50 cm aby wpuścić światło do okien. Płyta 12mm przy rozstawie 83cm nie ugina się ale po dachu można chodzić stawiając nogi w okolicach podparcia przez krokwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dascompany 08.01.2014 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2014 mam nadzieję, że swoje wiaty przylegające do budynku budowaliście po otrzymaniu decyzji?! Nie wiele osób wie o tym, że bez pozwolenia na budowę nie można samemu wykonać takiej konstrukcji, mówi o tym prawo budowlane. Oby nie było przemiłych wścibskich sąsiadów w waszej okolicy, którzy zainteresują się Waszą budowlą. U mnie jest jeden sąsiad, który sprawia okolicznym mieszkańcom mnóstwo problemów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 09.02.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 Na wiatę do 25m2 nie trzeba pozwolenia na budowę. Ważne, aby przy łączeniu wiaty pamiętać o osiadaniu budynku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalgliwice 13.11.2014 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2014 Czy przy budowie takiej wiaty trzeba zachować również odległości od granicy działki? Mam tu na myśli, że ściana garażowa stoi w odległości 5 mb od granicy działki i czy pomiędzy ogrodzeniem, a garażem mogę zbudować sobie wiatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gabro 14.11.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Witam, michalgliwice, jak najbardziej trzeba też zachować odpowiednie przepisy z prawa budowlanego. Pracuję w firmie, która zajmuje się wiatami i mieliśmy Klienta, który nie dostosował się do przepisów i poniósł z tego tytułu karę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
harriermd 20.11.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2014 Chciałem przed zimą zbudować przyścienną wiatę na samochód. udało Ci się zrobić tę wiatę? Podeślij zdjęcia, bo właśnie szukam inspiracji na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StolarzS 26.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Na wiatę do 25m2 nie trzeba pozwolenia na budowę. Ważne, aby przy łączeniu wiaty pamiętać o osiadaniu budynku... Jeśli konstrukcja jest trwale połączona z istniejącym budynkiem to trzeba mieć pozwolenie na budowę, a wiata połączona z domem murłatą jest trwale z nim połączona. Bez pozwolenia można budować tylko obiekt wolnostojący. Osobiście uważam, że belki (słupy) powinny mieć 14x14cm - mniejsze wyglądają biednie, chyba że konstrukcja ma małe rozmiary. Polecam też zamknąć ścianą np. z desek wiatę od strony ogrodzenia; można wstawić 2-3 szyby z odzysku, a jeszcze lepiej zamknąć ją wrotami od frontu, które latem można zdjąć. O tej porze roku otwarta z trzech stron wiata nie daje prawie żadnej ochrony przed wilgocią, a zimą nawieje tam masę śniegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Paweł1987 17.05.2017 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2017 Jeśli chodzi o pokrycie dachu to kilka pomysłów z charakterystyką pokryć dachowych można poczytać na tym blogu http://koswood.com/zadaszenie-tarasu-i-wiaty-garazowej-z-czego-je-wykonac/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts