Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewniana przyscienna wiata na samochód.

molo111

Recommended Posts

Chciałem przed zimą zbudować przyscienną wiate na samochód.

z jednej strony wiata bedzie przymocowana do sciany budynku a z drugiej stała na słupach.

Wymiary wiaty:

-długośc 6m

-szerokość 4.5m

Bardzo proszę o porade:

1)jakie słupy zastosować (te przykręcone do sciany budynku i wolnostojące)

2)jakie murłaty użyć (tą od strony sciany budynki i wolnej strony)

3) jakie zastosować krokwie i w jakich min. odstepach

4)Czym pokryć dach? Myslałem o płycie OSB przykręconej do krokwi i na to gont bitumiczny. ( Płyta poliwęglowa odpada ze względów estetycznych). Ewentualnie jakiej grubści płyta OSB ?

Zrobiłem w wakacje wiatę dostawioną do ściany garażu o wymiarach 6,67 x 3,8 m.

Słupy (3 szt) przy ścianie 10 x 12 ale mogą być 8 x 12

Słupy wolnostojące (3 szt) 12x12.

Płatew przy ścianie 10x14, na słupach wolnostojących 12x14. Przekroje słupów i płatwi chyba mogłyby być mniejsze np. słupy 8x10 i 10x10 i płatwie o wysokości 12cm.

Nachylenie połaci 5%, krokwie (a raczej belki) 6 x 14. Na szerokość 4,5 m też będą odpowiednie o takim przekroju. Rozstaw 83 cm (płyty mają 250 cm więc nie ma odpadów). Miecze tylko od strony wolnostojącej (6 szt)

Kantówkę zamówiłem struganą i pomalowałem przed montażem.

Dach opłytowany płytą MFP 12mm i na to papa wierzchniego krycia (przy takim nachyleniu i tak nie widać pokrycia więc gont nie dość że niewidoczny to jeszcze mniej szczelny) a kawałek nad oknami garażowymi z przezroczystej płyty falistej PCV na łatach co 50 cm aby wpuścić światło do okien. Płyta 12mm przy rozstawie 83cm nie ugina się ale po dachu można chodzić stawiając nogi w okolicach podparcia przez krokwie.

• 4 months później...
mam nadzieję, że swoje wiaty przylegające do budynku budowaliście po otrzymaniu decyzji?! Nie wiele osób wie o tym, że bez pozwolenia na budowę nie można samemu wykonać takiej konstrukcji, mówi o tym prawo budowlane. Oby nie było przemiłych wścibskich sąsiadów w waszej okolicy, którzy zainteresują się Waszą budowlą. U mnie jest jeden sąsiad, który sprawia okolicznym mieszkańcom mnóstwo problemów.

• 1 month później...
  • 9 months później...
Na wiatę do 25m2 nie trzeba pozwolenia na budowę.

Ważne, aby przy łączeniu wiaty pamiętać o osiadaniu budynku...

Jeśli konstrukcja jest trwale połączona z istniejącym budynkiem to trzeba mieć pozwolenie na budowę, a wiata połączona z domem murłatą jest trwale z nim połączona.

Bez pozwolenia można budować tylko obiekt wolnostojący.

Osobiście uważam, że belki (słupy) powinny mieć 14x14cm - mniejsze wyglądają biednie, chyba że konstrukcja ma małe rozmiary. Polecam też zamknąć ścianą np. z desek wiatę od strony ogrodzenia; można wstawić 2-3 szyby z odzysku, a jeszcze lepiej zamknąć ją wrotami od frontu, które latem można zdjąć. O tej porze roku otwarta z trzech stron wiata nie daje prawie żadnej ochrony przed wilgocią, a zimą nawieje tam masę śniegu.

• 2 years później...