Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zapotrzebowanie na gaz w niezamieszkanym domku

Sebastian U.

Recommended Posts

Witam,

Nosze sie z zamiarem zamontowania kotła gazowego w budynku ktory bedzie zamieszkany za ok 2 lata.

moje pytanie,

Jaki mieliscie pobór gazu w okresie kiedy jescze nie mieszkaliscie a ogrzewanie bylo ustawione na "minimum", tj. Przeciw zamarzaniu?

Zastanawiam sie czy sie wstrzymac az uzbieram kase na reszte wykończenia czy montowac kościoł od razu, moze rachunek nie bedzie wysoki przy takich ustawieniach

Dodam ze dom jest ocieplony styro 15, 166m2, drzwi etc wsztstko jest, reasumując budynek jest szczelny...

można zalać instalację glikolem

można też policzyć zapotrzebowanie na ciepło dla temperatury 6-8stC zamiast dla 20stC

nikt Ci jednak nie powie że będzie to zużycie na poziomie 1m3 na dobę czy 5m3

wszystko zależy od zapotrzebowania i strat

do tego jak chałupa nowa i wilgotna mocno to zawsze idzie więcej nieważne do jakich temperatur grzejesz.

jak jest WM to będzie mniej itd itd itd....

edyta

jeśli w tym domu nikt nie będzie mieszkał przez kolejne 2 lata to nie widzę potrzeby by go ogrzewać. nie zalewać instalacji nie będzie problemów z zamarzaniem

będziesz coś robił z wykończeniówki przez zimę? Jeśli tak to pasuje mieć jakieś grzanie, de facto ja ogrzewałem sobie kozą z powodu, niezbyt regularnych pobytów na budowie, niemniej jednak w te kilka zimowych miesięcy zrobiłem pare rzeczy.

Ja zamontowałem kocioł gazowy w marcu br. grzane było marzec i kwiecień (15`C) następnie to tylko CWU - do dzisiaj poszło w komin 100m3 gazu.