Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Stary tynk + siatka + tynk mineralny baranek

Recommended Posts

Witam

Mam zamiar zrobić samodzielną renowację elewacji. Już wcześniej kładłem baranek 2mm na ścianę i mniej więcej ogarniam temat. Chciałem się tylko upewnić co do przygotowania starej ściany do tynkowania warstwą ostateczną.

A więc plan jest taki:

1. Zagruntowanie starej ściany (jest stara ale nie sypie się jeszcze).

2. Siatka elewacyjna - i tu jest właśnie pytanie jaki klej? Taki zwykły do wtapiania siatki na styropian będzie ok? Gdzieniegdzie są pęknięcia i w tych miejscach na pewno będę siatkował, pytanie czy jest konieczność robienia tego na całości?

3. Gruntowanie

4. Mineralny baranek 2mm - wersja budżetowa z Praktikera - już zakupiony więc pozamiatane.

Proszę o pomoc głównie przy punkcie 2.

Pozdrawiam

dez

30-32 zł za worek 25kg, dokładnie już nie pamiętam.

No właśnie w kilku miejscach delikatnie pęka, domek ponad 100 lat ma, zamiast fundamentów kamienie, do tego stoi przy drodze więc drgania powodują spękania, dlatego siatka w newralgicznych miejscach (w sumie w grę wchodzi siatkowanie całości - sam będę robił więc koszty do przyjęcia). Tynk trzyma się praktycznie na całości, jest jedno miejsce gdzie jest głucho ale tam będzie odbity i na nowo zatynkuję.

Głównie chodzi mi o to czym kleić siatkę ?