Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaloryfery żeliwne

madejo

Recommended Posts

WItajcie. Kto ma doświadczenia z nimi?

Moje mają ok 20 lat, ale jeszcze jedną lub dwie zimy będę musiał z nimi przetrwać. Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje. Pytanie, czy powinno przeprowadzać się jakąś konserwację kaloryfera, oczyszczać go w jakiś sposób od wewnątrz (nie ma łatwego dostępu). Kaloryfery sa pokrytę szaro-srebrną farbą do tego typu rzeczy.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie, będę wdzięczny.

Robert

WItajcie. Kto ma doświadczenia z nimi?

Moje mają ok 20 lat, ale jeszcze jedną lub dwie zimy będę musiał z nimi przetrwać. Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje. Pytanie, czy powinno przeprowadzać się jakąś konserwację kaloryfera, oczyszczać go w jakiś sposób od wewnątrz (nie ma łatwego dostępu). Kaloryfery sa pokrytę szaro-srebrną farbą do tego typu rzeczy.

Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie, będę wdzięczny.

Robert

Ale o co chodzi ?

One przetrwają jeszcze z twoimi wnukami ;)

Z tą konserwacją od środka to rozumiem żartujesz

skoro działają to nie są zatkane, pewnie za 30 lat można je będzie przepłukać...

A od komfortu powietrza w domu to są:

1. Zawór termostatyczny

2. Nawiewniki zapewniające dopływ świeżego powietrza...

Z tą konserwacją od środka to rozumiem żartujesz ...

Myślę że chodziło o czyszczenie pomiędzy żeberkami a nie w środku grzejnika ;-)

Jak ręką ciężko sięgnąć to można posiłkować się sprężonym powietrzem (można kupić w puszkach do czyszczenia sprzętu komputerowego). Warto mieć pod ręką odkurzacz.

tak dłużej trzymają temperaturę a to z prostego powodu że masa własna i ilość wody jest w nich większa czyli wolniej stygnie ale też potrzeba więcej energii do ich rozgrzanie coś za coś, w odpowiednio zaprojektowanej i dostosowanej do domu instalacji są tak samo dobre jak inne, z grzejnikami jest tak jak z butami inne na deszcz czy śnieg a inne na słoneczna plażę,

Dzięki, dzięki za odpowiedź. Z pewnością nie chciałbym okładać ścian grzejnikami :wiggle:

Właśnie chodziło mi o to trzymanie temperatury wewnętrznej :) Osobiście praktykuję wyłączanie ogrzewania na noc, więc cieszę się, że to właśnie kaloryferki żeliwne dłużej trzymają ciepło. Pozdrawiam

. Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje.

Robert

Witaj

Kolor i materiał grzejnika jest nie istotny(przedstawiciel Regulusa się nie zgodzi)

Powietrze jest suche bo je podgrzewasz .Nie jest istotne czym podgrzewasz..Ważne jest ile powietrza dostanie się do pomieszczenia i zostanie podgrzane

Ciężkie ? Ciężar się zmienia troszkę w raz z ogrzewaniem - patrz balony na ciepłe powietrze

O kurrr...!!!

A mówili, że człowiek do śmierci się uczy!

"Nie widziałem, aby chałupy okładali kaloryferami a styropianem - tak."

Zobaczyłem!

Dziękuję za poszerzenie horyzontów!

Dobrze gadają - że nigdy nie mów "nigdy"...

:lol:

Adam M.