madejo 01.09.2013 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 WItajcie. Kto ma doświadczenia z nimi?Moje mają ok 20 lat, ale jeszcze jedną lub dwie zimy będę musiał z nimi przetrwać. Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje. Pytanie, czy powinno przeprowadzać się jakąś konserwację kaloryfera, oczyszczać go w jakiś sposób od wewnątrz (nie ma łatwego dostępu). Kaloryfery sa pokrytę szaro-srebrną farbą do tego typu rzeczy. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie, będę wdzięczny.Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 01.09.2013 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 WItajcie. Kto ma doświadczenia z nimi? Moje mają ok 20 lat, ale jeszcze jedną lub dwie zimy będę musiał z nimi przetrwać. Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje. Pytanie, czy powinno przeprowadzać się jakąś konserwację kaloryfera, oczyszczać go w jakiś sposób od wewnątrz (nie ma łatwego dostępu). Kaloryfery sa pokrytę szaro-srebrną farbą do tego typu rzeczy. Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia i podpowie, będę wdzięczny. Robert Ale o co chodzi ? One przetrwają jeszcze z twoimi wnukami Z tą konserwacją od środka to rozumiem żartujesz skoro działają to nie są zatkane, pewnie za 30 lat można je będzie przepłukać... A od komfortu powietrza w domu to są: 1. Zawór termostatyczny 2. Nawiewniki zapewniające dopływ świeżego powietrza... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzabij 01.09.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Z tą konserwacją od środka to rozumiem żartujesz ... Myślę że chodziło o czyszczenie pomiędzy żeberkami a nie w środku grzejnika Jak ręką ciężko sięgnąć to można posiłkować się sprężonym powietrzem (można kupić w puszkach do czyszczenia sprzętu komputerowego). Warto mieć pod ręką odkurzacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 01.09.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Ja się podłączę do tematu i zapytam, czy żeliwne kaloryfery faktycznie dłużej trzymają ciepło od tradycyjnych?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 01.09.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Najlepiej, podobno, ciepło trzyma styropian.Nie widziałem, aby chałupy okładali kaloryferami a styropianem - tak. A o co Ci chodzi? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 01.09.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 tak dłużej trzymają temperaturę a to z prostego powodu że masa własna i ilość wody jest w nich większa czyli wolniej stygnie ale też potrzeba więcej energii do ich rozgrzanie coś za coś, w odpowiednio zaprojektowanej i dostosowanej do domu instalacji są tak samo dobre jak inne, z grzejnikami jest tak jak z butami inne na deszcz czy śnieg a inne na słoneczna plażę, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 07.09.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Dzięki, dzięki za odpowiedź. Z pewnością nie chciałbym okładać ścian grzejnikami Właśnie chodziło mi o to trzymanie temperatury wewnętrznej Osobiście praktykuję wyłączanie ogrzewania na noc, więc cieszę się, że to właśnie kaloryferki żeliwne dłużej trzymają ciepło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.09.2013 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 . Przy włączonych kaloryferach powietzre w domu staje się bardzo cięzkie i suche. Stosujemy nawilżacz powietrza, ale to nic nie daje. Robert Witaj Kolor i materiał grzejnika jest nie istotny(przedstawiciel Regulusa się nie zgodzi) Powietrze jest suche bo je podgrzewasz .Nie jest istotne czym podgrzewasz..Ważne jest ile powietrza dostanie się do pomieszczenia i zostanie podgrzane Ciężkie ? Ciężar się zmienia troszkę w raz z ogrzewaniem - patrz balony na ciepłe powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 07.09.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 Najlepiej, podobno, ciepło trzyma styropian. Nie widziałem, aby chałupy okładali kaloryferami a styropianem - tak. A o co Ci chodzi? Adam M. Czasami i grzejnikami okładają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 07.09.2013 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 vld jesteś wielki:lol2::lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.09.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2013 O kurrr...!!! A mówili, że człowiek do śmierci się uczy! "Nie widziałem, aby chałupy okładali kaloryferami a styropianem - tak." Zobaczyłem! Dziękuję za poszerzenie horyzontów! Dobrze gadają - że nigdy nie mów "nigdy"... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajmanxxl 08.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 (edytowane) Czasami i grzejnikami okładają brzuch mnie już od śmiechu boli , ile wypił ten kto to zrobił?????? Edytowane 8 Września 2013 przez kajmanxxl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 08.09.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Nie wiem, ale mi to wygląda na inny przypadek.Nic nie pił, bo mu za robotę nie chcieli zapłacićWięc są pod oknem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts