halek 01.09.2013 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Witam, Powraca temat mieszkania mojej babci. Chciałbym zabrać się teraz za drzwi. Są 3 pary takich właśnie, jak na załączonych zdjęciach. Byłbym wdzięczny, gdyby ktoś dał znać, jak się za to zabrać. Najłatwiej byłoby je zeszlifować i pomalować na nowo, ale pomyślałem także o użyciu opalarki, aby zedrzeć łatwo wszystkie warstwy farby, wtedy przeszlifować i pomalować lakierem bezbarwnym. Tu się nasuwa pytanie, słyszałem od znajomego, że kilkadziesiąt lat temu, czasami drzwi w tym stylu były wykonywane z różnych kawałków drewna, załączonych ze sobą. Efekt całego zabiegu może nie być zadowalający. Proszę, doradźcie, ile w tym prawdy i czy macie może jakieś lepsze sposoby na stare drzwi? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bury_kocur 01.09.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Miałam okazję odnawiać kiedyś wiekowy kredens. Moim zdaniem, lepiej użyć opalarki lub chemicznych środków do zmiękczenia starych powłok farby olejnej, jeśli jest dużo frezów i zakamarków. Szlifierka szybko się rozprawia z mniej skomplikowanymi powierzchniami. Co do stanu drzwi pod farbą, może być różnie. Rzeczywiście mogą wyjść na jaw pewne braki lub wady - można się wtedy albo pobawić i uzupełnić co trzeba szpachlówką do drewna, albo nawet wymienić fragmenty listewek, jeśli zajdzie taka konieczność. Niemniej rozważ, czy chcesz lakierować te drzwi bezbarwnie - mogą wcale nie zyskać na urodzie. Wszystkie ubytki i mankamenty wyjdą wtedy na światło dzienne. Może słuszniej byłoby je pomalować kryjącym matowym kolorem (np. farbą akrylową), tylko na świeżo, bez starych warstw pod spodem, ewentualnie zabejcować na ciemno? Jasne zniszczone drewno wygląda na zaniedbane, na ciemnym jakoś szlachetniej wygląda ta patyna lat... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 01.09.2013 14:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2013 Dzięki za rzeczową odpowiedź Czyli tak czy siak, muszę zdjąć te warstwy farby, a wtedy dowiem się, jak faktycznie wyglądają te drzwi. Marzę o tym, aby były z ładnego drewna i żebym nie musiał ich malować, ale niestety nie wiem, co mogę tam zastać. Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Bez opalarki ani rusz. Najłatwiej. Ale licz się z tym, że stara farba będzie także we wgłębieniach (np dziura po gwożdziu ) i tej nie usuniesz. Dlatego jak dobre byś nie czyścił - efekt będzie taki jak pisał Bury Kocur. Moim zdaniem te drzwi na lakierze bezbarwnym ze szlachetnych staną się "tanią tandetą". Ciemny kolor owszem, ale jednak biały (lub inny jasny ,np. lekko szary, kremowy itp) to jest to, co je wyróżnia. Ew. zaryzykowałbym jeszcze zrobienia czegoś typu białej lazury - by było dominowało białe, ale z rysunkiem drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 04.09.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Moja sugestia - opalarką zlikwiduj tyle farby ile dasz radę.Następnie skrzydła przekaż do lokalnej firmy produkującej drewnianą stolarkę otworową, żeby zdjęli filongi i powierzchnię "przetarli" na maszynie. Następnie niech Ci te skrzydła polakierują profesjonalnie - najlepiej lakierami Remmers lub Sikkens. Drzwi będziesz miał jak nowe a sam lakierując to spitolisz i jeszcze gorzej będą wyglądały niż teraz na fotach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 04.09.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2013 Sadzisz ze jesli zastosują lakiery innych firm, to efekt będzie "rzemieślniczy" Nie widzę powodów, by uważac inne markowe lakiery za gorsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Charlie 05.09.2013 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2013 ...Nie widzę powodów, by uważac inne markowe lakiery za gorsze. ...ale ja widzę dlatego napisałem tak a nie inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 06.09.2013 04:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2013 Sądze że nie znasz wszystkich lakierów aż tak drobiazgowo i zwyczajnie wyrażasz swoje sympatie. Z wymienionego powodu ja nie wymieniam swoich faworytów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 08.09.2013 12:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Dzięki Wam za odpowiedzi. Pytanie do Finlandii, czy powiesz mi coś więcej na temat białej lazury? Co to jest, jak to wygląda?Generalnie widzę, że będę musiał wspomóc się firmą zajmującą się stolarką, ale wykorzystywanych materiałów już nie będę im narzucał. Z drugiej strony chcę też ciąć koszta, a wiadomo, że jeśli mówi się o renowacji mebli, to cena idzie mocno w górę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 08.09.2013 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2013 Zacznij sam, bo sądzę że cena fachowej usługi zbije z nóg. Chyba że nie musisz liczyć pieniędzy. Popytaj w sklepach z farbami - mają próbki, zobaczysz jak to może wyglądać. Teraz modne jest białe, a że niektórym się źle kojarzym, to wymyślono białe lazury, czyl ilakiery transparantne - czyli takie, pod którymi widac rysunek drewna. Bywa to także nazywane drewnem bielonym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrulaLSW 10.09.2013 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2013 Ja własnie odrestaurowuje stara komodę używam do tego piaskarki wszystko pięknie schodzi nawet w najdrobniejszych zakamarkach a jest ich sporo. Najlepiej było by znaleźć zakład zajmujący się sodowaniem wtedy nawet inwazji w drewno nie będzie i taki zakład zrobi to w jeden dzień potem lekko papierkiem przejechać i polakierować najtaniej i najszybciej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halek 15.09.2013 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2013 Dzięki Finlandia! Teraz już wiem dokładnie o co chodzi. Nawet kiedyś się z tym spotkałem. O cenę renowacji aż boję się pytać, więc będę działał sam Przynajmniej w takim zakresie prac, w jakim dam radę.... Pytanko do Jędruli, posiadasz może jakieś zdjęcia z wykonywanych prac? Chętnie ja i forumowicze byśmy oglądneli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JedrulaLSW 12.10.2013 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2013 Zdjęć nie posiadam, zajmuje się tym amatorsko komoda ma być prezentem dla teściowej. Piaskarkę zbudowałem sam i idzie w niej wszystko od stali po drewno bez większej inwazji na drewno tu akurat 100 letni fornir postaram się jutro zrobić zdjęcia i jak mi się uda to dodam. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts